Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Το ασημένιο βραβείο της NASA με τον Snoopy


Το διάσημο beagle πετάει με την διαστημική υπηρεσία από τη δεκαετία του 1960.



Η NASA δίνει πραγματικά ένα βραβείο που ονομάζεται Silver Snoopy. Αλλά όχι στους αστροναύτες.

Αντ' αυτού, οι αστροναύτες το δίνουν στα μέλη των διαφόρων ερευνητικών και υποστηρικτικών επιτελείων, σε αναγνώριση της συμβολής τους στην ασφάλεια του διαστημικού προγράμματος.

"Γιατί όμως ο Snoopy;", θα αναρωτηθεί κάποιος. Επειδή ήταν η φίρμα της δεκαετίας του 1960!

Εκείνη την δεκαετία, οι χαρακτήρες του κόμικ Peanuts που δημιούργησε ο Τσαρλς Μ. Σουλτς είχαν μεγάλη δημοτικότητα. Το πρώτο ειδικό animated, το A Charlie Brown Christmas, προβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 1965 και ήταν τεράστια επιτυχία. Νωρίτερα την ίδια χρονιά, οι χαρακτήρες εμφανίστηκαν στο εξώφυλλο του Time. Στην παρέα του Peanuts και ειδικότερα στον Snoopy, η NASA είδε ένα τρόπο να φέρει ένα αγαπημένο, χαμογελαστό πρόσωπο στο διαστημικό πρόγραμμα, σε μια εποχή που το χρειαζόταν απεγνωσμένα.

Το 1967, η αποστολή του Apollo 1 υπέστη μια καταστροφική πυρκαγιά που σκότωσε και τα τρία μέλη του πληρώματος. Η τραγωδία ανάγκασε την υπηρεσία να δει πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τα συχνά αποσυνδεδεμένα εσωτερικά τμήματα της να αισθάνονται πιο κοντά στους αστροναύτες και την αποστολή τους. Μέχρι το 1968, η NASA διέθετε 268.000 υπαλλήλους, αρκετοί από τους οποίους ασχολούνταν αποκλειστικά στην αποστολή αστροναυτών στο διάστημα.

Το βραβείο Silver Snoopy προήρθε από αυτές τις προσπάθειες και ήταν το πνευματικό παιδί του Al Chop, τότε διευθυντής δημόσιων σχέσεων του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον.

Ο Chop ζήτησε άδεια χρήσης του Snoopy για το βραβείο. Αρχικά, οι υπεύθυνοι ήταν απρόθυμοι να του επιτρέψουν, αλλά ο Chop ανέφερε ότι θα μπορούσε -πιθανώς- να στείλει τον Snoopy στο φεγγάρι. Με την ευλογία του ίδιου του Σουλτς, εγκρίθηκε η συνεργασία του Snoopy με τη NASA.

Ο Σουλτς ήταν ενθουσιασμένος που είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με το διαστημικό πρόγραμμα. Σχεδίασε ένα πρωτότυπο σκίτσο του Snoopy με στολή, κράνος, κασκόλ και ένα μικρό κιβώτιο εξαρτημάτων και από αυτό το σχέδιο προήλθε το βραβείο Silver Snoopy, μια μικρή ασημένια καρφίτσα.

Τα πρώτα Silver Snoopy απονεμήθηκαν το 1968, σε κάποια από τα μέλη του πληρώματος που εργάστηκαν στο project LTA-8, μια δοκιμαστική έκδοση της σεληνιακής ακάτου. Την επόμενη χρονιά, το 1969, Η υπόσχεση του Chop να πάει ο Snoopy στο φεγγάρι έγινε πράξη με την αποστολή Apollo 10. Σε μια δοκιμαστική διαδρομή της αποστολής Apollo 11, το Apollo 10 έφτασε σε απόσταση οκτώ μιλίων από την επιφάνεια της Σελήνης. Η μονάδα εντολών και η σεληνιακή μονάδα είχαν τα ψευδώνυμα "Charlie Brown" και "Snoopy", αντίστοιχα, ενώ οι αστροναύτες της αποστολής έστειλαν πίσω εικόνες τους κρατώντας εικόνες των χαρακτήρων του Peanuts.

Σήμερα, η βάση δεδομένων της NASA, απαριθμεί πάνω από 15.000 παραλήπτες του Silver Snoopy. Η υπηρεσία αναφέρει ότι λιγότερο από το 1% του εργατικού δυναμικού της λαμβάνει το βραβείο ετησίως και όσοι τιμώνται με αυτό πρέπει να πληρούν τουλάχιστον δύο κριτήρια από έναν μακρύτερο κατάλογο στόχων.

Η καρφίτσα αποτελεί κομμάτι που ψάχνουν συλλέκτες τόσο των διαστημικών αναμνηστικών όσο και αντικειμένων του Peanuts (η τιμή της στο eBay ξεκινάει από 1.000 δολάρια και ανεβαίνει). Στην ιστοσελίδα της NASA αναφέρεται ότι κάθε καρφίτσα έχει πάει στο διάστημα πριν απονεμηθεί, αν και ορισμένοι συλλέκτες αμφισβητούν κάτι τέτοιο.

Το 2009, στήθηκε ένα άγαλμα του Snoopy, ύψους 5 ποδιών, έξω από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι για να τιμηθεί η 40ή επέτειο του ρόλου του στην αποστολή Apollo 10.

Περισσότερα στο nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου