Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Γιατί υπάρχουν κενές σελίδες στα βιβλία;


Ίσως και να το έχετε προσέξει... Είναι σχεδόν αδιάφορο, αλλά πολλά βιβλία έχουν μια -ή και παραπάνω- σελίδα χωρίς λέξεις, είτε στην αρχή του βιβλίου, είτε στο τέλος ή και στα δυο.



Δείτε ακόμη:
Όμορφα, μικροσκοπικά βιβλία για τα οποία αξίζει να κουράσετε τα μάτια σας
να μικρό χωριό στην Ισπανία όπου τα βιβλία είναι περισσότερα από τους κατοίκους του
Ένα ξύλινο βιβλίο που αποτελείται από γρίφους που πρέπει κανείς να λύσει για να το διαβάσει
Το μεγαλύτερο, το ακριβότερο, το μικρότερο και άλλα ρεκόρ βιβλίων
Φτιάχνοντας ένα ολόκληρο βιβλίο από το μηδέν

Ίσως στους απλούς αναγνώστες να φαίνεται σαν σπατάλη -χρημάτων και σελίδων- αλλά σύμφωνα με τον γραφίστα Stephen Tiano, αυτό το πράγμα δεν κοστίζει στους εκδότες. "Έχει να κάνει με τις δεσμίδες", λέει, και αναφέρεται στις ομάδες σελίδων που οι εκτυπωτές διπλώνουν και κόβουν για να φτιάξουν ένα βιβλίο. Μια δεσμίδα αποτελείται από τέσσερις σελίδες ή ακόμη και 32 ή 64 -όλες διαιρούμενες με το τέσσερα. Αν το έργο αποτελείται από 200 σελίδες, θα ταιριάζει τέλεια. Αν όμως αποτελείται από 203 σελίδες, αυτό σημαίνει ότι κάποιες σελίδες θα παραμείνουν κενές.

Για να αντισταθμιστεί αυτό το χάσιμο -μία επιπλέον σελίδα κειμένου θα μπορούσε να απαιτήσει μια πρόσθετη δεσμίδα τεσσάρων σελίδων, με τρία χαμένα φύλλα- οι σχεδιαστές όπως ο Tiano προσπαθούν να συμπυκνώσουν τη διάταξη παίζοντας με την απόσταση μεταξύ των χαρακτήρων, το kerning, όπως είναι ο όρος. Η μείωση του χώρου μεταξύ των χαρακτήρων σε ένα βιβλίο, μπορεί να σώσει μια ολόκληρη σελίδα. "Δεν είναι η πρώτη σκέψη μας, αλλά αν υπάρχουν τέτοιες επιλογές, τις χρησιμοποιείς", λέει.


Μη θέλοντας να πληρώσουν για χαρτί που δεν χρησιμοποιείται, ορισμένοι εκδότες επιλέγουν να συμπληρώσουν τον επιπλέον χώρο με άλλα έργα του συγγραφέα, αποσπάσματα από άλλα βιβλία ή εικονογραφήσεις. Σε εγχειρίδια οδηγιών και άλλες εξειδικευμένες δημοσιεύσεις, συνήθως τυπώσουν τη φράση, "Αυτή η σελίδα έμεινε σκόπιμα κενή", οπότε ο αναγνώστης δεν ανησυχεί ότι λείπουν πληροφορίες που έχουν σημασίας.

Οι κενές σελίδες είναι τόσο συνηθισμένες που ο Tiano έχει λάβει αιτήματα από συγγραφείς που αυτοεκδίδονται να τς εισαγάγουν σκόπιμα στα έργα τους. "Μερικοί από αυτούς ζητούν μια κενή μπροστά και μια πίσω. Νομίζουν ότι είναι κάτι το παραδοσιακό", αναφέρει.

Δείτε και αυτά:
Σελιδοποίηση στον υπολογιστή και χειροποίητη βιβλιοδεσία, Χειροποίητη Βιβλιοδεσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου