Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ένα ρολόι που έχει σχεδιαστεί να μετράει το χρόνο επακριβώς για 10.000 χρόνια


Στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου βρίσκεται το πρώτο πρωτότυπο του "10.000 Year Clock", γνωστό και ως "Clock of the Long Now", που κατασκευάστηκε σε ένα βουνό στη Νεβάδα των ΗΠΑ.



Το 10.000 Year Clock σχεδιάστηκε ως ένα κομμάτι τέχνης και μηχανικής, τεράστιας κλίμακας, μέσα σε ένα βουνό στη Νεβάδα. Υποτίθεται ότι ενστερνίζει και εμπνέει τη σκέψη μακράς διάρκειας. Το πρώτο λειτουργικό πρωτότυπο ολοκληρώθηκε το 1999 και σήμερα έχει δοθεί στο Science Museum του Λονδίνου. ΤΟ πρωτότυπο ξεκίνησε να λειτουργεί στις 31 Δεκεμβρίου του 1999, μετά από μια σχεδόν τριετή έρευνα και σχεδιασμό.


Η ενέργεια προέρχεται από τα δυο ελικοειδή βάρη στις δυο πλευρές του Ρολογιού. Ο χρονισμός παράγεται από ένα εκκρεμές -με περίοδο ενός λεπτού- και από ένα Ηλιακό Συγχρονιστή, που επαναβαθμονομεί το Ρολόι στο ηλιακό μεσημέρι κάθε ηλιόλουστη ημέρα. Η ένδειξη της ώρας γίνεται μέσω δύο στοιχείων: το Serial Bit Adders και το καντράν. Το Adders μετατρέπει τον χρονισμό που δημιουργείται από το εκκρεμές, χρησιμοποιώντας το δυαδικό μηχανικό τους σύστημα, για να μετατραπεί στο καντράν του Ρολογιού. Στο καντράν εμφανίζονται η χρονιά, ο αιώνας, οι ορίζοντες, η θέση του ήλιου, η φάση της σελήνης και τα άστρα του νυχτερινού ουρανού.


Αποφασίστηκε ότι ο χώρος για το μνημείο έπρεπε να είναι αρκετά απομακρυσμένος για να απαιτείται μεγάλο ταξίδι και να είναι ένα μυθικό μέρος. Οι δημιουργοί του ρολογιού ήθελαν ένα μέρος που θα του επέτρεπε να κατασκευαστεί υπόγεια, σε έναν συμπαγή βράχο, αλλά με εκπληκτική θέα. Αυτή η περιοχή βρέθηκε, στην ανατολική Νεβάδα, δίπλα στο Εθνικό Πάρκο Great Basin.


Από την ημέρα της αγοράς του μέρους, το 1999, το Long Now Foundation έχει κάνει πολλά ερευνητικά ταξίδια εκεί. Ο χώρος καταλαμβάνει έκταση περίπου 1 τετ. χλμ, ξεκινάει από ύψος 1800 μέτρων και φτάνει στα 3500 μέτρα στην κορυφή του Όρος Ουάσινγκτον. Παρόλο που δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου, μπορείτε να ακολουθήσετε το έργο στο longnow.org και να δείτε το πρωτότυπο στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου