Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Πέντε παράξενα γλυπτά που κρύβονται σε γοτθικούς καθεδρικούς ναούς


Και που δεν είναι και τόσο ορατά, αλλά χρειάζεται ένα ακονισμένο μάτι για να τα εντοπίσει κανείς.

Η σύγχρονη έκφραση "easter egg" (πασχαλινό αυγό) χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να εκφράσουμε κάποιο κρυφό αστείο ή ένα στοιχείο έκπληξης. Ο όρος προήλθε από το Atari το 1979, όταν ένας προγραμματιστής έβαλε το όνομά του σε ένα παιχνίδι ελπίζοντας να πάρει κάποια αναγνώριση ως ο δημιουργός του. Αυτές οι εκπλήξεις, οι κρυμμένες απ' όλους, εκτός από όσους ψάξουν πολύ καλά, δεν βρίσκονται μόνο στον ψηφιακό κόσμο. Μερικά από τα καλύτερα "πασχαλινά αυγά" υπάρχουν και στην αρχιτεκτονική γύρω μας.

Δείτε πέντε τέτοια κρυμμένα γλυπτά σε ιστορικά κτίρια.



Ο άσεμνος μικρός ανθρωπάκος στον ναό του Αγίου Ιακώβου, Μπρνο, Τσεχία (φωτογραφία στην αρχή)
Στο νότιο παράθυρο του ναού του Αγίου Ιακώβου του Μπρνο υπάρχει ένα γλυπτό που φαίνεται εκτός τόπου. Ένας άσεμνος, μικρός άνδρας προβάλει τα γυμνά οπίσθιά του στον κόσμο.

Υπάρχουν δύο μύθοι που αποδίδονται στον μικρό άνθρωπο. Και οι δύο αφορούν τον ανταγωνισμό μεταξύ του εν λόγω ναού και ενός γειτονικού. Τα κωδωνοστάσια των δύο ναών έφτασαν πολύ ψηλά, αλλά του Αγίου Ιακώβου ήταν ψηλότερο κατά περίπου 30 πόδια. Όπως αναφέρει η ιστορία, ο γυμνός και τα οπίσθιά του προστέθηκαν από τον ναό που κέρδισε προς τον χαμένο, ως την γνωστή χειρονομία με το μεσαίο δάχτυλο...


Ο συνθλιμμένος ανθρωπάκος στο ναό των Δομινικανών, Τουλούζη, Γαλλία


Ο ναός των Δομινικανών στην Τουλούζ της Γαλλίας είναι γνωστός επειδή εκεί βρίσκεται θαμμένος ο Ιταλός ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Τάγμα των Δομινικανών, και σημαντικός φιλόσοφος και θεολόγος, εκπρόσωπος της σχολής του σχολαστικισμού, Θωμάς Ακινάτης. Κοντά όμως στο χώρο που βρίσκονται τα λείψανα του Ακινάτη, υπάρχει ένα παράξενο γλυπτό ενός ατόμου που φαίνεται να συνθλίβεται από έναν στύλο.

Ακριβώς πίσω από το βωμό υπάρχει μια διπλή στήλη πάνω σε μια τετράγωνη βάση. Αν κοιτάξει κανείς προς τα κάτω θα δει δυο χέρια και δυο πόδια, το νόημα και η προέλευσή των οποίων είναι άγνωστα. Ακόμα και οι ξεναγοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του μικρού ανθρώπου.


Ο Darth Vader στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον, ΗΠΑ


Πρόκειται για τον έκτο μεγαλύτερο καθεδρικό ναό στον κόσμο. Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι τον επισκέπτονται κάθε χρόνο για να θαυμάσουν την ομορφιά του. Εκεί λοιπόν, υπάρχει καλά κρυμμένο το γλυπτό του κακοποιού Νταρθ Βέιντερ από την σειρά ταινιών "Ο Πόλεμος των Άστρων".


Ο ταύρος του καθεδρικού της Φλωρεντίας (Santa Maria del Fiore), Ιταλία


Αυτός ο μεγάλος καθεδρικός έχει πολλές λεπτομέρειες που είναι συχνά αόρατες με την πρώτη ματιά. Μεταξύ αυτών, στην αριστερή πλευρά του, υπάρχει ένα κεφάλι ταύρου.

Παρόλο που κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί τοποθετήθηκε εκεί, υπάρχουν κάποιες θεωρίες. Ο τοπικός θρύλος λέει ότι κατά την κατασκευή του καθεδρικού ναού, ένας από τους λιθοξόους είχε σχέση με τη σύζυγο ενός πλούσιου καταστηματάρχη στην περιοχή. Όταν ο σύζυγός της ανακάλυψε την προδοσία, αποφάσισε να το καταγγείλει απευθείας στο εκκλησιαστικό δικαστήριο, το οποίο έβαλε τέλος στη σχέση.

Λυπημένος, ο λιθοξόος αποφάσισε να πάρει εκδίκηση δημιουργώντας ένα σύμβολο της αγάπης του. Έτσι, έβαλε το κεφάλι του ταύρου με τα κέρατα του ζώου να κοιτούν προς το κατάστημα του συζύγου ως υπενθύμιση για το ποιον πραγματικά αγαπούσε η σύζυγός του.


Ο αστροναύτης του καθεδρικού της Σαλαμάνκα, Ισπανία


Ο παμπάλαιος καθεδρικός ναός της Σαλαμάνκα έχει πολλά ασυνήθιστα γλυπτά, αλλά κανένα τόσο περίεργο όσο ένας αστροναύτης. Ο μικρός άνθρωπος είναι μια εγκεκριμένη και σύγχρονη προσθήκη στο γοτθικό καθεδρικό ναό, ο οποίος υποβλήθηκε σε εργασίες αποκατάστασης το 1992.

Μεταξύ των άλλων πρόσφατων τοποθετημένων γλυπτών είναι ένας δράκος που τρώει παγωτό, ένας λίγκας, ένας ταύρος και μια καραβίδα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ο αστροναύτης είναι πρόσφατη προσθήκη, έχει τροφοδοτήσει ιδέες για αρχαία διαστημικά ταξίδια και εξωγήινες παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου