Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ο μυστικός θάλαμος του Βράχου του Γιβραλτάρ

Ο Βράχος σε φωτογραφία του 1942 - πηγή

Το άκρως απόρρητο μυστικό σχέδιο, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, να σφραγίσει μια ομάδα στρατιωτών μέσα στον Βράχο.



Η φήμη του Βράχου του Γιβραλτάρ ως εργαλείο πολέμου είναι αμφισβητούμενη εδώ και πολλά χρόνια. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Βρετανικός Στρατός έσκαψε ένα λαβύρινθο αμυντικών σηράγγων στο εσωτερικό του βράχου. Ο ογκώδης βράχος είναι διάσημος για τα περισσότερα από 30 μίλια καθαρού χώρου που χρησίμευε ως χώρος στέγασης πυροβόλων, πυρομαχικών, στρατώνων, ακόμη και νοσοκομείων για τραυματίες στρατιώτες. Πρόσφατα όμως εμφανίστηκε ένα μυστικό για την εκπληκτική χρήση του βράχου κατά τη διάρκεια του Πολέμου.

Ο κύριος χώρος του Stay Behind Cave της Επιχείρησης Tracer - πηγή

Κρυμμένος στον διάσημο βράχο βρίσκεται ένας μυστικός θάλαμος, γνωστός ως "Stay Behind the Cave". Με διαστάσεις 45x16x8 πόδια, αυτός ο χώρος ήταν ο τόπος ενός άκρως μυστικού σχεδίου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που ονομάζεται Operation Tracer.

Το 1940, οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήξεραν ότι ο Χίτλερ ήθελε να εισβάλει στο Γιβραλτάρ και να διακόψει τη Μεγάλη Βρετανία από την υπόλοιπη Βρετανική Αυτοκρατορία. Οι Βρετανοί ναύαρχοι πρότειναν να κατασκευαστεί ένα μυστικό δωμάτιο μέσα στον Βράχο, όπου θα κρύβονταν έξι άνδρες και θα παρατηρούσαν από δύο μικρά ανοίγματα κάθε κίνηση που θα μπορούσαν να δουν στο λιμάνι.

Ο Βράχος - πηγή

Οι έξι άνδρες επιλέχθηκαν - ο ένας από τους οποίους συμφώνησε για την επιχείρηση προτού καν του πουν περί τίνος πρόκειται- και το σχέδιο να σφραγιστούν μέσα στον μυστικό θάλαμο με αρκετές προμήθειες για ένα χρόνο τέθηκε σε δράση. Αν οι άντρες πέθαιναν, θα θάβονταν στον τούβλινο τοίχο. Ο μόνος τρόπος να βγουν στον έξω κόσμο ήταν αν η Γερμανία ηττούνταν πριν τελειώσουν οι προμήθειες. Η κατασκευή του θαλάμου, που περιελάμβανε μια αίθουσα ασυρμάτου, 10.000 γαλόνια νερό, γεννήτριες ισχύος και άλλες ανάγκες, έληξε στις αρχές του 1942.

Η εκπαίδευση των έξι αντρών είχε φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, αλλά λίγο πριν ξεκινήσει επίσημα η επιχείρηση, ο Χίτλερ άλλαξε πορεία και άρχισε να εστιάζει περισσότερο στο Ανατολικό Μέτωπο. Η αποστολή τους δεν ξεκίνησε ποτέ. Ο εξοπλισμός αφαιρέθηκε και το τμήμα του βράχου που οδηγούσε στο μυστικό θάλαμο αποκλείστηκε.

Μια από τις πολλές σήραγγες στον Βράχο - πηγή

Η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε ποτέ τους πολίτες για την Επιχείρηση Tracer, αλλά χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο φημολογούνταν διάφορες μυστικές αίθουσες στον Βράχο. Πέρασαν πολλά χρόνια εξερευνήσεων των σηράγγων του Γιβραλτάρ με την ελπίδα να βρεθεί ο μυστικός θάλαμος.

Το 1997, μια ομάδα εξερευνητών βρήκε ένα θάλαμο μέσα στα τοιχώματα του Βράχου που φαινόταν ότι θα μπορούσε να είναι ο μυστικός θάλαμος. Μια δεκαετία αργότερα, ένας από τους έξι άνδρες που θα συμμετείχε στην Επιχείρηση επιβεβαίωσε ότι ο θάλαμος που ανακάλυψαν οι εξερευνητές το 1997, χτίστηκε για την άκρως απόρρητη Επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου