Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Το στούντιο που γράφτηκε η ιστορία του Rock & Roll βρίσκεται σε ένα νησί της Καραϊβικής και είναι πλέον εγκαταλελειμμένο


Το ηφαιστειογενές νησί Μοντσερράτ στην Καραϊβική, το 1995 έγινε μια σύγχρονη Πομπηία, όταν ξύπνησε το ηφαίστειο Σουφριέρ Χιλς. Η πρωτεύουσα Πλίμουθ -σήμερα είναι εγκαταλελειμμένη- θάφτηκε κάτω από 12 μέτρα λάσπης ενώ το υπόλοιπο νησί καταστράφηκε, εκτός από μια μικρή περιοχή στο βόρειο τμήμα. Από του κατοίκους του νησιού, περίπου 8.000 έφυγαν λόγω της έκρηξης και σήμερα υπολογίζονται σε μερικές χιλιάδες ανοικοδομώντας τη ζωή στο βόρειο άκρο. Η επίσκεψη στα παλιά σπίτια τους, στην νότια ζώνη, είναι απαγορευμένη.

Κάπου εκεί στα όρια αυτής της ζώνης αποκλεισμού, μερικώς καλυμμένο με τέφρα και λάσπη, ανάμεσα στην τροπική βλάστηση, βρίσκονται τα ερείπια του AIR, ενός από τα πιο παραγωγικά στούντιο ηχογράφησης στην ιστορία της μουσικής. Σε αυτό το στούντιο γράφηκαν -τουλάχιστον- 67 άλμπουμ θρυλικών μουσικών όπως οι Rolling Stones, ο Μάικλ Τζάκσον, οι Police, ο Έλτον Τζον, ο Λου Ριντ, οι Dire Straits, οι Duran Duran, ο Στίβι Γουόντερ και πολλοί άλλοι.




Ο φωτογράφος εξερευνήσεων, Shane Thoms, πέρασε λίγο χρόνο στο νησί και κατάφερε να τρυπώσει στο στούντιο που βρίσκεται σε προχωρημένη κατάσταση φθοράς.

Το στούντιο δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 από τον σερ George Martin, τον άνθρωπο που υπέγραψε τους Beatles και παρήγαγε κάθε άλμπουμ τους πριν εκείνοι διαλυθούν επί 11 χρόνια. Το AIR (Associated Independent Recording) κατείχε τα πιο προηγμένα μηχανήματα της εποχής.


Στο βίντεο του "Every Little Thing She does is Magic", ο Sting χορεύει στην αίθουσα επεξεργασίας του AIR, εκεί που επέλεξαν να γυρίσουν όλο το βίντεο. Το "Steel Wheels" των Rolling Stones το 1989ήταν ένα από τα τελευταία album που ηχογραφήθηκαν στο AIR.

Μόλις λίγους μήνες μετά την ηχογράφηση των Stones το 1989, το νησί χτυπήθηκε από έναν τυφώνα κατηγορίας 4, ο οποίος προκάλεσε ζημιές σε σχεδόν κάθε κτίριο στο μικρό νησί. Όταν ο George Martin επέστρεψε για να δει τις ζημιές αρκετές εβδομάδες μετά την καταιγίδα, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ανοίξει ένα πιάνο και είδε ότι όλα τα πλήκτρα του καλύπτονταν από μούχλα.

Η μουσική επιχείρηση όμως είχε αλλάξει. Οι δισκογραφικές εταιρείες δεν ήθελαν να στέλνουν τους καλλιτέχνες τους κάπου όπου δεν μπορούσαν να τους ελέγχουν. Αν ο Martin σχεδίαζε την επιστροφή του AIR, το στούντιο καταστράφηκε λίγα χρόνια αργότερα, όταν ενεργοποιήθηκε το ηφαίστειο Σουφριέρ Χιλς, μετατρέποντας το μισό νησί σε μια σύγχρονη Πομπηία.


Το 2011, μια αμερικανική ομάδα αρχαιολογίας (η SLAM), που συνεργάστηκε με την Montserrat National Trust, επισκέφτηκε τα ερείπια του συγκροτήματος του AIR Studios.

"Η αντίθεση ανάμεσα στα βίντεο των μουσικών που δούλεψαν και έπαιξαν σε αυτούς τους χώρους και η τωρινή κατάσταση της απόλυτης εγκατάλειψης ήταν συγκλονιστική".

Βρήκαν υλικά όπως ταινίες εγγραφής, δισκέτες, τεχνικά εγχειρίδια, έντυπα κράτησης καλλιτεχνών και άδειες θήκες κιθάρας.

"Οι ντόπιοι μας είπαν ότι κάτω από την τέφρα υπάρχει ένα σημείο όπου κατά καιρούς έριχναν τσιμέντο, στο οποίο οι υπέγραφαν, άφηναν μηνύματα ή τα αποτυπώματά τους όσοι επισκέπτονταν το στούντιο για κάποια ηχογράφηση".


Παρόλο που ο εξοπλισμός του AIR αφαιρέθηκε υπό την καθοδήγηση του George Martin, με τα χρόνια, ο παραγωγός συνέχισε να πληρώνει έναν ντόπιο για να καθαρίσει το χώρο των συντριμμιών, να δημιουργήσει δρόμους και να διατηρήσει τα ερείπια όσο το δυνατόν ασφαλέστερα. Είναι σαν να είχε καταλάβει ότι το στούντιο θα γινόταν ένα είδος ιερού χώρου για τους επισκέπτες που αναζητούν ένα κομμάτι της ιστορίας του rock and roll.

Η Police στο AIR studios

Σήμερα όμως, το AIR έχει γίνει επικίνδυνο μέρος. "Σφήκες έχουν κατακλύσει το μέρος, αρκετές φωλιές τους κρέμονται από την οροφή, τα παράθυρα και τους τοίχους", λέει ο Shane, ο οποίος φωτογράφησε ό,τι έχει απομείνει από το AIR.

Παρά τη σημερινή του κατάσταση, το άνοιγμα των AIR Studios εξακολουθεί να εμφανίζεται στον ιστότοπο του Tourist Board του Μοντσερράτ.

Το παλιό ξύλινο μπαρ του στούντιο, όπου περνούσαν τις ώρες τους οι Πωλ ΜακΚάρτνεϋ, Black Sabbath και Έρικ Κλάπτον, μεταφέρθηκε στο παραθαλάσσιο μπαρ Soca Cabana, ένα δημοφιλές σημείο στην ασφαλή βόρεια άκρη του νησιού.

Ο Πωλ και η Λίντα ΜακΚάρτνεϋ στο Air

Οι Rolling Stones ενώ ηχογραφούν στο AIR



από: messy nessy chic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου