Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Ένα βίντεο με αστραπές σε αργή κίνηση


Δεν είναι απλά και μόνο εντυπωσιακό, αλλά θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις αστραπές.Η φωτογράφιση ή τα βίντεο αστραπών απαιτεί απίστευτη υπομονή, γι' αυτό και κανείς δεν έχει καταγράψει κάποιο βίντεο υψηλής ταχύτητας μιας αστραπής να χτυπάει ένα κτίριο. Αυτό όμως μέχρι τώρα. Ερευνητές στην Βραζιλία δημιούργησαν δύο κάμερες υψηλής ταχύτητας, κατάφεραν να καταγράψουν όχι μόνο μία αλλά τρεις αστραπές στο Σάο Πάολο και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Οι δύο κάμερες καταγράφουν με ταχύτητες 20.000 και 10.000 fps (frames per second), κάτι το οποίο επιτρέπει στους ερευνητές να επιμηκύνουν τα χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε αστραπής σε ένα βίντεο που δείχνει κάθε βήμα της διαδικασίας: από τα σύννεφα και την λάμψη που ανεβαίνει από το κτίριο μέχρι την λάμψη της αστραπής και το πλάσμα που παραμένει μετά.

Το βίντεο είναι εντυπωσιακό, αλλά έχει και επιστημονική αξία. Θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργούν οι αστραπές, κάτι που είναι σημαντικό σε όσους ενδιαφέρονται να προστατεύσουν τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου