Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Το πιο μοναχικό δέντρο του κόσμου


Το πιο απομακρυσμένο δέντρο στον κόσμο απέχει περισσότερο από 235 χλμ από τον κοντινότερο γείτονά του.



Φωλιασμένο σε έναν καταπράσινο όρμο, το μοναχικό δέντρο που βρίσκεται στη νήσο Κάμπελ στη Νέα Ζηλανδία δε θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Το Sitka spruce (ένα είδος πικέας), ένα εγγενές δέντρο του βορείου ημισφαιρίου, απέχει πολύ από τους συγγενείς του. Στην πραγματικότητα, το πιο κοντινό δέντρο βρίσκεται περισσότερο από 235 χλμ βορειοανατολικά, στις Νήσους Όκλαντ.

Το μοναχικό δέντρο φυτεύτηκε κάποια στιγμή στις αρχές του 20ού αιώνα από τον τότε κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας, τον Uchter John Mark Knox, 5ο κόμη του Ranfurly. Πάνω από 100 χρόνια αργότερα, το δέντρο θεωρείται το πιο απομονωμένο δέντρο στον κόσμο, μιας και ο πρώην κάτοχος του ρεκόρ, το Δέντρο της Τενερέ στην έρημο της Σαχάρας, έπεσε από έναν μεθυσμένο οδηγό.

Το κωνοφόρο αντέχει όχι μόνο στην απομόνωση αλλά και στον άγριο καιρό της περιοχής. Το νησί Κάμπελ έχει το πιο συννεφιασμένο κλίμα στην υπο-Ανταρκτική, με βροχή για 325 ημέρες το χρόνο και φοβερούς ανέμους για 100 ημέρες. Παραδόξως, το δέντρο φαίνεται να αναπτύσσεται σε αυτές τις συνθήκες και αυξάνεται με ρυθμό από πέντε μέχρι και δέκα φορές γρηγορότερα από το κανονικό.


Παρ' όλα αυτά, το ύψους 9 μέτρων δέντρο δε διαθέτει το χαρακτηριστικό κωνικό σχήμα του είδους, αλλά αντίθετα αναπτύσσεται σε σχήμα κουνουπιδιού. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στον κορμό που κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτό πιθανότατα συνέβη πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν στο νησί ζούσε μετεωρολογικό προσωπικό όλο το χρόνο.

Το Πιο Μοναχικό Δέντρο αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση του ανθρώπινου αντίκτυπου σε αυτό το εύθραυστο και μοναδικό οικοσύστημα. Ο άνθρωπος εκμεταλλεύτηκε το νησί Κάμπελ για τη φαλαινοθηρία, τις φώκιες και τη γεωργία από την ανακάλυψή του το 1810. Άλλα έμβια που πήγαν στο νησί από τον άνθρωπο, όπως οι αρουραίοι και τα άγρια βοοειδεί, έχουν απομακρυνθεί, αλλά το δέντρο παραμένει ακόμα.

Το 2014, επιστήμονες πήραν δείγματα πυρήνα από το 100 χρόνων δέντρο για να εξετάσουν τις πληροφορίες για το κλίμα που περιέχονται στα δαχτυλίδια του κορμού. Παρά την απομακρυσμένη θέση του, οι δακτύλιοι του δέντρου περιέχουν ίχνη ραδιενεργούς άνθρακα από υπερκείμενες πυρηνικές δοκιμές.


Το νησί Κάμπελ αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο της Νέας Ζηλανδίας. Η πρόσβαση είναι περιορισμένη και για να το προσεγγίσει κανείς απαιτείται άδεια.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου