Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ο βασιλιάς Jayabaya, ο Ινδονήσιος Νοστράδαμος του 12ου αιώνα


Σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Γάλλου αστρολόγου (και φαρμακοποιού), αυτές του Jayabaya εξακολουθούν να είναι πολιτιστικά και πολιτικά ισχυρές στη σημερινή Ινδονησία.



Ο Jayabaya ήταν ένας Ινδουιστής βασιλιάς που κυβέρνησε το αρχαίο βασίλειο του Κεντίρι ή Καντίρι (γνωστό και ως Panjalu), ένα Ινδουιστικό βασίλειο στην Ανατολική Ιάβα από το 1042 ως το 1222. Σε αυτόν πιστώνεται ότι οδήγησε το βασίλειο της Ανατολικής Ιάβας σε μια άνευ προηγουμένου ευημερία και τον θυμούνται -κυρίως- για τις διάσημες προβλέψεις του. Μεταξύ αυτών που έγιναν πραγματικότητα, ήταν η άφιξη των Ολλανδών εισβολέων που αποίκισαν τα ινδονησιακά νησιά περισσότερο από 800 χρόνια από την εποχή της βασιλείας του.

Ο προφητικός βασιλιάς του ινδουιστικού βασιλείου

Ο Ινδουιστικός θεός Βισνού - πηγή

Η πιο διάσημη πρόβλεψή του ήταν η άφιξη Ολλανδών αποίκων που κυριάρχησαν στο αρχιπέλαγος για αιώνες.

Ο Jayabaya κυβέρνησε το βασίλειο Κεντίρι για 22 χρόνια ξεκινώντας από το 1135. Είναι από τους πιο δημοφιλείς και γνωστούς βασιλιάδες στην ιστορία της Ινδονησίας. Ήταν η επιτομή ενός "ratu adil", δηλαδή "απλά βασιλιάς", αποκαθιστώντας την κοινωνική τάξη στην Ιάβα μετά από μια περίοδο πολλών συγκρούσεων. Μια αντιπαλότητα μεταξύ δύο αδελφών βασιλιάδων που κυβέρνησαν τις δύο πλευρές του νησιού, προκάλεσε έναν πόλεμο και όταν ο Jayabaya έγινε βασιλιάς του Κεντίρι κατάφερε να επανασυνδέσει τα δύο βασίλεια. Υπό τη διακυβέρνησή του, το βασίλειο ευημέρησε. Η γεωργία είδε τεράστια ώθηση.

Μάλιστα, ο πλούτος και η επιρροή του Κεντίρι τεκμηριώνονται στα κινεζικά κείμενα του 12ου αιώνα του Zhou Qufei, ενός βοηθού αντινομάρχη στην πόλη Γκουιλίν, στην -σημερινή- Αυτόνομη Περιφέρεια Κουανγκσί Τσουάνγκ στο νότιο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Στο βιβλίο του, Lingwai Daida, που μπορεί να μεταφραστεί ως "Απαντήσεις από πέρα από τα βουνά", ο Zhou έγραψε για το ευημερούν βασίλειο της Ιάβας που συναγωνιζόταν τον πλούτο της Κίνας. Οι μελετητές πιστεύουν ότι το βιβλίο αναφέρεται στο Κεντίρι.

Η βασιλεία του Jayabaya χαρακτηρίστηκε και από την ισχυρή υποστήριξη του για τις τέχνες, ιδιαίτερα τα έργα της τότε ινδουιστικής λογοτεχνίας. Υποστήριξε μερικούς γνωστούς ποιητές, κυρίως τους αδελφούς Empu (άγιος) Sedah και Empu Panuluh. Σε αυτούς πιστεύεται η συγγραφή του Bharatayudha, μια εκδοχή της Ιάβας του ινδικού έπους Μαχαμπαράτα. Στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρεται ο βασιλιάς Jayabaya ως προστάτη των δύο ποιητών.

Όπως πολλοί βασιλιάδες, ο Jayabaya νομιμοποίησε το δικαίωμά του στο θρόνο με τον ισχυρισμό ότι προέρχεται από τους θεούς. Ορισμένα ιστορικά κείμενα ισχυρίζονται ότι ήταν ο μεγάλος δισέγγονος του ινδουιστικού θεού της σοφίας, του Βράχμα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι ήταν η μετενσάρκωση του Βισνού, του προστάτη και συντηρητή του κόσμου που αποκαθιστούσε την ηθική τάξη, τη λεγόμενη "ντάρμα".

Αυτές οι αξιώσεις, μιας κληρονομιάς που συνδέεται με Ινδουιστές θεούς, συνέβαλαν στο να σταθεροποιήσει το δικαίωμά του στα μάτια του λαού και ενίσχυαν την πεποίθηση ότι διέθετε μαγικές ικανότητες.

Οι προβλέψεις

Το Serat Jayabaya

Οι προβλέψεις του, γνωστές ως Serat Jayabaya, είναι ένα σύνολο χρονικών και στροφών που φέρεται ότι γράφτηκε από τον ίδιο τον βασιλιά και το οποίο διαδόθηκε μέσω της προφορικής παράδοσης. Το παλαιότερο γνωστό γραπτό αντίγραφο προέρχεται από το 1835, σχεδόν 700 χρόνια μετά απ' αυτόν. Λογικό είναι, οι προβλέψεις που γνωρίζουμε σήμερα να έχουν αλλάξει από την εποχή που ειπώθηκαν και η αρχική τους μορφή παραμένει μυστήριο -αν και εξακολουθούν να είναι δυνατές στον ινδονησιακό πολιτισμό όλους αυτούς τους αιώνες. Ορισμένες από τις προβλέψεις του Jayabaya ήταν τόσο αόριστες, που όχι μόνο θα μπορούσαν να ερμηνευτούν με μυριάδες τρόπους, αλλά το παιχνίδι τους δεν ήταν πρακτικά αναπόφευκτο -όπως συμβαίνει δηλαδή και με τον Νοστράδαμο.

Όμως, σε αντίθεση με εκείνες του Νοστράδαμου, οι προβλέψεις του Jayabaya είναι ακόμα "εξαιρετικά δημοφιλείς και πολιτικά σημαντικές", σύμφωνα με έναν μελετητή.

Ορισμένες ήταν πολύ συγκεκριμένες και φαίνεται ότι έχουν γίνει πραγματικότητα. Μάλιστα, έχουν αποδειχτεί τόσο ακριβείς, που έχουν σταθεροποιήσει τη μυστικιστική θέση του βασιλιά ακόμα και μεταξύ των σύγχρονων λαών της Ιάβας. Μία από τις πιο διάσημες προβλέψεις του ήταν η άφιξη λευκών ανθρώπων που θα καταλάμβαναν την Ιάβα για πολύ καιρό. Η πρόβλεψη αντικατοπτρίστηκε στον αποικισμό της Ινδονησίας από τους Ολλανδούς, οι οποίοι έφτασαν στο αρχιπέλαγος το 1595, περισσότερο από 400 χρόνια μετά από την βασιλεία του. Αυτή την πρόβλεψη ακολούθησαν οι οιωνοί του για τους κίτρινους ανθρώπους από τον βορρά, η άφιξη των οποίων θα σηματοδοτούσε το τέλος του ελέγχου των λευκών ανθρώπων πάνω στο νησί και οι οποίοι θα καταλάμβαναν την Ιάβα γι' αυτούς, για μια περίοδο όσο "ένας βλαστός καλαμποκιού". Αυτή η πρόβλεψη αντιστοιχούσε στην άφιξη των Ιαπώνων, οι οποίοι εισέβαλαν στην Ινδονησία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και είχαν τη χώρα υπό την κατοχή τους μόνο για λίγα χρόνια -αν και περισσότερο από τη διάρκεια ζωής ενός βλαστού καλαμποκιού.

Η κληρονομιά του

Το βασίλειο Janggala και Panjalu (Κεντίρι), που αργότερα ενοποιήθηκε στο βασίλειο Κεντίρι - πηγή

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις προβλέψεις του Jayabaya αναφέρονται στο παρελθόν της Ινδονησίας. Όμως, υπάρχει και μια Serat Jayabaya που ορισμένοι Ινδονήσιοι, ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Ιάβα, πιστεύουν ότι δεν έχει γίνει πραγματικότητα ακόμη.

Προέβλεψε την άφιξη ενός "ratu adil" (απλά βασιλιάς) που θα φέρει με επιτυχία την Ινδονησία στη Χρυσή Εποχή. Σύμφωνα με τον Jayabaya, αυτός ο άνθρωπος θα είναι ο μεγαλύτερος ηγέτης που γνώρισε ποτέ η Ιάβα.

Η προφητεία αναφέρει:

Όταν τα κάρα θα κινούνται χωρίς άλογα,
τα πλοία θα πετούν στον ουρανό,
και ένα περιδέραιο από σίδερο θα περιβάλλει το νησί της Ιάβα.
Όταν οι γυναίκες θα φορούν ανδρικά ρούχα,
και τα παιδιά θα παραμελούν τους ηλικιωμένους γονείς τους,
να ξέρετε ότι ο καιρός της τρέλας έχει αρχίσει.

Κάρα χωρίς άλογα, πλοία που πετούν στον ουρανό, γυναίκες που φορούν ανδρικά ρούχα και παιδιά που αγνοούν τους γονείς τους. Αυτό που τον 12ο αιώνα μπορεί να ακουγόταν εξωφρενικό στην Ιάβα, σήμερα ακούγεται απόλυτα φυσιολογικό με τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα. Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόβλεψή του, η εκστρατεία του μεγάλου ηγέτη θα ξεκινήσει αντιμετωπίζοντας τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ινδονησίας για την αποκατάσταση της αρμονίας και της δικαιοσύνης.

Η πρόβλεψη χρησιμοποιήθηκε για να ενεργοποιήσει τους Ινδονήσιους να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία τους το 1945 και χρησιμοποιείται -ξανά και ξανά- όταν η Ινδονησία αντιμετωπίζει μια πολιτική κρίση. Σε κάθε ηγέτη αρέσει να πιστεύει ότι είναι ο "ratu adil", ο σωτήρας των προβλέψεων του Jayabaya.

Το πιο τρομακτικό απ' όλα; Ο Jayabaya προέβλεψε ότι ο τελικός κατακλυσμός θα συμβεί το 2100!

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου