Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Η λυπητερή ιστορία της Murderous Mary, ενός ελέφαντα του τσίρκου που κρέμασαν σε μια πόλη του Τενεσί


Ο ελέφαντας πέθανε επειδή ήταν... ελέφαντας. Όμως, ο θάνατος της "Murderous Mary" δεν ήταν επί ματαίω.



Για πολλά χρόνια, η Big Mary δούλευε στο περιοδεύον τσίρκο Sparks World Famous Shows, όπου διασκέδαζε τον κόσμο από πόλη σε πόλη. Όλα αυτά όμως σταμάτησαν απότομα το 1916, όταν η πόλη Erwin του Τενεσί συνέλαβε την Mary για φόνο και την κρέμασαν από έναν γερανό μπροστά στο πλήθος.

Η ιστορία της Mary είναι λυπητερή αλλά και παράξενη. Αν και οι λεπτομέρειες της ζωής της έχουν χαθεί όλα αυτά τα χρόνια, μερικά πράγματα παραμένουν σίγουρα: ο θηλυκός ελέφαντας σκότωσε τον άνδρα που την χτύπησε με μια βουκέντρα και σε μια μικρή πόλη του Τενεσί συγκεντρώθηκε ένας όχλος που την λίντσαρε και την κρέμασε.

Η ιστορία της Mary ξεκινάει στα τέλη του 19ου αιώνα με τον Charlie Sparks. Ο Sparks, περφόρμερ από τα 8 του ακόμα, κατέληξε να είναι ιδιοκτήτης του Sparks World Famous Shows, ένα περιοδεύον τσίρκο με κλόουν, ακροβάτες, λιοντάρια και άλλα εξωτικά ζώα, όπως ελέφαντες, μεταξύ των οποίων και η Mary. Ο πατέρας του Sparks αγόρασε την Mary όταν εκείνη ήταν τεσσάρων χρονών και ο Charlie, μαζί με τη σύζυγό του Addie Mitchell, την μεγάλωσαν σαν να ήταν το παιδί που δεν απόκτησαν ποτέ.


Το παρατσούκλι της, το "Big Mary", δεν ήταν τυχαίο. Την διαφήμισαν ως "το μεγαλύτερο ζωντανό ον στη Γη". Ο ασιατικός ελέφαντας ζύγιζε 5 τόνους και ήταν 7,5 εκατοστά ψηλότερη από τον διάσημο Jumbo, τον ελέφαντα του Barnum & Bailey’s. Αυτός ο αγαθός γίγαντας έπαιζε μουσικά όργανα, στεκόταν στο κεφάλι της και έπιανε μπάλες του μπέιζμπολ, αφήνοντας έκπληκτα τα πλήθη σε όλη τη χώρα. Η Mary ήταν αναμφισβήτητα η ατραξιόν της επιχείρησης, συγκεντρώνοντας πολλούς θεατές στις παραστάσεις για χρόνια.

Όμως, η Mary θα έβρισκε το τέλος της όταν το τσίρκο στράφηκε στην Βιρτζίνια.

Μόλις η επιχείρηση έφτασε εκεί, ένας υπάλληλος ξενοδοχείου, ονόματι Walter "Red" Eldridge, ζήτησε να δουλέψει με τους ελέφαντες του τσίρκο. Παρά την έλλειψη εμπειρίας του, το τσίρκο τον προσέλαβε ως βοηθό φύλακα, κάτι που τον κατέστησε υπεύθυνο για τα βασικά των ελεφάντων, όπως η σίτιση και το πότισμά τους. Οι υπάλληλοι του τσίρκου έμαθαν στον Eldridge πώς να χειρίζεται με "απαλή φροντίδα" τους ελέφαντες, όπως ακριβώς ήθελε ο Sparks. Όμως, ο Eldridge, στην πρώτη -ας την πούμε έτσι- απερισκεψία των ελεφάντων, ξέχασε όλα όσα ήθελε ο Sparks και τελικά, έγινε βάρβαρος βασανίζοντας τα ζώα, έτσι όπως δεν είχε γίνει ποτέ πριν.

Σίγουρα λείπουν μερικές βασικές λεπτομέρειες, αλλά σχεδόν όλες οι μαρτυρίες αναφέρουν τον Eldridge, μια βουκέντρα και ένα κομμάτι καρπούζι.

Ενώ ετοιμάζονταν για μια παράσταση στο Kingsport του Τενεσί, ο Eldridge, καθισμένος πάνω στην Mary και χτυπώντας την ελαφριά με μια βουκέντρα, πήγαινε τους ελέφαντες σε μια κοντινή ποτίστρα. Όταν ο ελέφαντας σταμάτησε απότομα για να πάρει μια πεταμένη καρπουζόφλουδα στο πλάι του δρόμου, ο Eldridge άρχισε να την χτυπάει με την βουκέντρα, μπήγοντάς την όλο και πιο βαθιά στη σάρκα της.

Η Mary ξέσπασε. Μερικοί λένε ότι η Mary άρπαξε με την προβοσκίδα της τον Eldridge, τον σήκωσε στον αέρα και τον πέταξε κάτω. Έπειτα, διέλυσε με το πόδι της το κεφάλι του, σκοτώνοντας τον ακαριαία. Άλλοι λένε ότι ο ελέφαντας τον χτύπησε με τους χαυλιόδοντές της, ενώ άλλοι ότι απλώς τον χτύπησε στο κεφάλι με την προβοσκίδα της, καταφέρνοντάς του έτσι το θανατηφόρο χτύπημα που τον σκότωσε.

Παρά τις διαφορετικές εκδοχές της ιστορίας, ένα είναι βέβαιο. Η πόλη Kingsport ήθελε δικαιοσύνη για τον θάνατο του Eldridge.

Ο κόσμος άρχισε να την πυροβολεί, αλλά δεν μπορούσε να την υποτάξει. Το πλήθος άρχισε να αγριεύει και να φωνάζει "σκοτώστε τον ελέφαντα". Τελικά, την αλυσόδεσαν έξω από τη φυλακή της πόλης, όπου είχε συγκεντρωθεί μεγαλύτερο πλήθος για να δουν την μεγάλη -πλέον- "Murderous Mary" (Δολοφονική).

Τα νέα του φόνου διαδόθηκαν αστραπιαία. Οι Sparks έδιναν μια παράσταση στην διπλανή πόλη Erwin εκείνο το απόγευμα. Όμως, τους αρνήθηκαν να μπουν στην πόλη όσο είχαν μαζί τους την Mary. Με το πλήθος να κατευθύνεται στο Kingsport για να σκοτώσει το αγαπημένο τους παχύδερμο, οι Sparks έπρεπε να πάρουν μια σκληρή απόφαση.

Παρά τον στενό συναισθηματικό δεσμό που είχαν όλα αυτά τα χρόνια, ο Sparks διέκοψε τη σχέση τους με έναν τρόπο που -τουλάχιστον- θα έσωζε την επιχείρησή του. Διοργάνωσε δημόσια εκτέλεση. Αυτή η απόφαση έφερε ένα δύσκολο έργο: Πώς θα μπορούσαν να εκτελέσουν ένα ζώο που ζύγιζε πέντε τόνους; Οι σφαίρες είχαν αποδειχθεί αναποτελσματικές. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να προτείνουν τη συντριβή της Mary ανάμεσα σε δύο τρένα. Άλλοι είχαν μια πιο απάνθρωπη ιδέα: να δέσουν τα πόδια της σε δύο τρένα που θα κινούνταν προς αντίθετες κατευθύνσεις και να την διαμελίσουν ζωντανή. Μιας και το αγροτικό Τενεσί δεν είχε αρκετή ενέργεια για να σκοτώσουν με ηλεκτροπληξία το θηρίο, ο Sparks αποφάσισε να κρεμάσει την Mary, κάτι που θα ικανοποιούσε τόσο την ανάγκη του πλήθους να την σκοτώσει όσο και το αίμα που οδήγησε την πόλη στο πανδαιμόνιο.


Την επόμενη ημέρα, το Sparks World Famous Shows μπήκε στην πόλη του Erwin, έτοιμο να κρεμάσει το αστέρι της επιχείρησης από έναν γερανό 100 τόνων που βρισκόταν στις σιδηροδρομικές γραμμές. Ακολουθούμενη από τέσσερις ακόμη ελέφαντες, με την προβοσκίδα του ενός στην ουρά του άλλου όπως έκαναν σε αμέτρητες παραστάσεις, η Mary έφτασε στην "κρεμάλα". Εκεί, οι υπάλληλοι της έβαλαν μια αλυσίδα γύρω από το λαιμό της. Η αλυσίδα, η οποία ήταν προσαρτημένη στον γερανό, θα την σήκωνε ψηλά.

Όπως και οι σφαίρες, η πρώτη αλυσίδα απέτυχε να σηκώσει την Mary. Μόλις το ζώο σηκώθηκε 1,5 μέτρο, η αλυσίδα έσπασε, στέλνοντας τον ελέφαντα στο έδαφος, όπου έσπασε το ισχίο της. Οι υπάλληλοι του τσίρκο τύλιξαν μια δεύτερη αλυσίδα γύρω της, ενώ εκείνη σφάδαζε από τον πόνο και την σήκωσαν για ακόμη μια φορά. Το άτυχο ζώο άρχισε να ουρλιάζει και να χτυπιέται μέχρι που πέθανε.

Την άφησαν στον αέρα για 30 λεπτά. Ένας κτηνίατρος ανακοίνωσε ότι ήταν νεκρή και οι υπάλληλοι την κατέβασαν στο έδαφος.

Αργότερα εκείνο το βράδυ, ένας άλλος ελέφαντας, που είχε δουλέψει για χρόνια με τη Mary, διέφυγε από το χώρο που τους είχαν, τρέχοντας κατευθείαν προς τις γραμμές όπου η Mary είχε αφήσει τις τελευταίες τις πνοές. Ο ελέφαντας πιάστηκε και επέστρεψε στο τσίρκο.

Η θλιβερή ιστορία της "Murderous Mary" δεν είναι η μοναδική. Χρόνια νωρίτερα, το 1903, ένας ελέφαντας, ο Topsy, σκοτώθηκε με ηλεκτροπληξία στο Κόνι Άιλαντ της Νέας Υόρκης επειδή είχε ποδοπατήσει τρεις χειριστές μέσα σε τρία χρόνια. Πιο πρόσφατα, το 1994, ο ελέφαντας Tyke πυροβολήθηκε 87 φορές από την αστυνομία της Χονολουλού επειδή το έσκασε στα μέσα μιας παράστασης τσίρκο, συνθλίβοντας τον προπονητή της ενώ έτρεχε προς την ελευθερία της.

Αυτά τα παραδείγματα, μαζί με τα βασανιστήρια που υποβάλλονται τα ζώα για να εκπαιδευτούν ώστε να διασκεδάσουν τα πλήθη, οδήγησαν αμέτρητες ομάδες να υποστηρίξουν την αλλαγή στο χειρισμό των ζώων παραστάσεων. Οι προσπάθειές τους απέδωσαν. Τον Μάιο του 2016, το Ringling Brothers' Circus ανακοίνωσε ότι θα απέσυρε τους ελέφαντες τσίρκου και σχεδίαζε να σταματήσει εντελώς τη χρήση τους μέχρι το 2018.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου