Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Τα ερείπια του χωριού Antuni στην Ιταλία


Ένα σχεδόν ερειπωμένο χωριό που καταστράφηκε από τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κυριαρχεί στην κοιλάδα της λίμνης Τουράνο.




Όσοι ταξιδιώτες ακολουθούν το δρόμο κατά μήκος της τεχνητής λίμνης του Τουράνο, ίσως παρατηρήσουν μια εντυπωσιακή κορυφή που επιβλέπει το νερό και το κοντινό ιστορικό χωριό, Castel di Tora. Στην κορυφή αυτού του λόφου, που μπορεί κανείς να φτάσει από έναν στενό ισθμό, βρίσκονται τα ερείπια ενός εγκαταλελειμμένου χωριού, γνωστού στους ντόπιους ως Antuni.

Η κεντρική πύλη του χωριού

Το Antuni είναι ένα από τα πολλά ιστορικά οχυρά στην κοιλάδα, όπου συνέβησαν πολλές συγκρούσεις και εισβολές καθώς βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ του Παπικού Κράτους και του Βασιλείου των Δύο Σικελίων. Όπως και με άλλες οχυρωμένες τοποθεσίες, κατά τη διάρκεια των αιώνων, η κυριότητά του αμφισβητήθηκε από διάφορες οικογένειες.

Το ερημητήριο του του San Salvatore

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, η περιοχή επηρεάστηκε σημαντικά από την κατασκευή δύο τεχνητών λεκανών, της Lago del Salto και της Lago del Turano. Σκοπός τους ήταν η επίλυση του προβλήματος των πλημμυρών στην κοιλάδα Ριέτι καθώς και η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, χάθηκε πολύ εύφορη γη και οι κάτοικοι του Antuni και άλλων κοντινών χωριών άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή. Ορισμένα από τα ερείπια των σπιτιών και των κτηρίων που καταστράφηκαν από τη λίμνη μπορούν ακόμα να φανούν από το χωριό Antuni.

Το Palazzo del Drago

Η ιστορία της περιοχής όμως δεν τελείωσε εκεί. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μετά από έναν καταστροφικό, αεροπορικό βομβαρδισμό από τις ΗΠΑ (οι οποίοι στόχευαν τις γέφυρες της λίμνης), το χωριό Antuni εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά από τους εναπομείναντες κατοίκους του. Το χωρίο παρέμεινε σε ερείπια για τις επόμενες πέντε δεκαετίες. Όμως, στην δεκαετία του 1990, η πόλη Castel di Tora αγόρασε το χωριό, αποκατέστησε μερικά από τα κτήρια και μετέτρεψαν το πιο εντυπωσιακό από αυτά, το Palazzo del Drago, με τις τοιχογραφίες και τα 365 παράθυρα του, σε ένα εκθεσιακό κέντρο τέχνης και μουσείο.

Τα χωριά Colle di Tora και Castel di Tora

Το μουσείο είναι ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να δει. Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το μονοπάτι που ανεβαίνει στο Antuni υπάρχει το μικρό σκήνωμα του San Salvatore με μια σπηλιά διακοσμημένη με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Η λίμνη Τουράνο με τα χωριά Colle di Tora, Castel di Tora και Antuni

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου