Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Η διεστραμμένη ιστορία του Ρίτσαρντ Ραμίρεζ, του κατά συρροή δολοφόνου με το παρατσούκλι "Night Stalker"


Σε μια περίοδο 14 μηνών, ο Ρίτσαρντ Ραμίρεζ, γνωστός και ως "Night Stalker", "The Walk-In Killer" και "The Valley Intruder", σκότωσε 13 ανθρώπους και προσπάθησε να σκοτώσει πέντε ακόμη σε όλη την Καλιφόρνια.



Όταν τον Αύγουστο του 1985 ο Ρίτσαρντ Ραμίρεζ μπήκε σε ένα πολυκατάστημα στο Λος Άντζελες, δεν κατάλαβε την ομάδα των αστυνομικών που στέκονταν στο δρόμο και δεν είδε τις στοίβες των εφημερίδων στα ράφια. Όταν όμως κοίταξε έξω από το παράθυρο και είδε μερικές ηλικιωμένες γυναίκες, να τον δείχνουν έντρομες σε έναν αστυνομικό, τότε συνειδητοποίησε ότι το πρόσωπό του ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Έτρεξε να ξεφύγει. Στην καταδίωξη που ακολούθησε συμμετείχαν επτά περιπολικά και ένα ελικόπτερο, το οποίο τον εντόπιζε μέσα στους δρόμους και τα στενά του Λος Άντζελες. Τελικά, μια ομάδα από τους παρευρισκόμενους έπιασε τον εξαντλημένο Ραμίρεζ, κάνοντάς του τάκλιν, και χτυπώντας τον με έναν μεταλλικό σωλήνα. Μέχρι τη στιγμή που έφτασε η αστυνομία, ο Ραμίρεζ τους ευχαριστούσε που τον συνέλαβαν. Μετά από μια δραματική καταδίωξη με ακόμη πιο δραματικό τέλος, ο Night Stalker, ένας κατά συρροή δολοφόνος και βιαστής που είχε τρομοκρατήσει τους κατοίκους του Λος Άντζελες για περισσότερο από ένα χρόνο, είχε τελικά πιαστεί.

Ο Ραμίρεζ, που απέκτησε το παρατσούκλι Night Stalker από τα τοπικά ΜΜΕ, είχε ξεκινήσει τις δολοφονίες ακριβώς 14 μήνες πριν τη σύλληψή του. Εκείνη την εποχή, είχε σκοτώσει 13 ανθρώπους, προσπάθησε να σκοτώσει πέντε ακόμη και είχε επιτεθεί σε πολλούς ακόμη. Εκτός αυτών, ήταν ένοχος κλοπών. Αν και οι δολοφονίες κράτησαν μόνο ένα χρόνο, η ζωή του σαν εγκληματίας είχε ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 13 χρονών.

Η φωτογραφία της σύλληψης του Ραμίρεζ

Γεννημένος και αναθρεμμένος στο Ελ Πάσο του Τέξας, ο Ricardo Leyva Muñoz Ramírez όπως ήταν το πλήρες όνομά του, ήταν το τελευταίο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας του Χούλιαν και της Μερσέντες Ραμίρεζ. Ο πατέρας του, ένας πρώην αστυνομικός στην μεξικανική πόλη Χουάρες, ήταν ιδιαιτέρως αυταρχικός και βίαιος και κακοποιούσε συχνά τα παιδιά του. Ο μικρός τότε Ραμίρεζ είχε υποστεί δύο σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και έπασχε από επιληπτικές κρίσεις. Για να ξεφύγει από τον βίαιο πατέρα του, άρχισε να συναναστρέφεται με τον μεγαλύτερο ξάδερφό του, τον Μάικ (Miguel Ramirez), έναν βετεράνο του Βιετνάμ.

Δυστυχώς, η επιρροή του Μάικ δεν ήταν πολύ καλύτερη από εκείνη του πατέρα του. Όσο υπηρετούσε στο Βιετνάμ, ο Μάικ ανέπτυξε τη συνήθεια να βασανίζει γυναίκες και συχνά έδειχνε στον Ραμίρεζ φωτογραφίες με φρικαλεότητες που είχε προκαλέσει σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία πόζαρε με το κομμένο κεφάλι μιας. Αργότερα, ο Μάικ πυροβόλησε θανάσιμα την σύζυγό του, μπροστά στον 13χρονο αδερφό του. Η σκηνή έμεινε για πάντα χαραγμένη στην καρδιά του.

Ο πυροβολισμός έκανε τον Ραμίρεζ από ένα φοβισμένο, κακοποιημένο νεαρό αγόρι σε έναν σκληρό, σκοτεινό άνθρωπο. Άρχισε να παίρνει LSD και να δείχνει ενδιαφέρον προς τον σατανισμό, τον οποίο άσκησε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Κάτω από την επιρροή του δολοφονικού ξαδέρφου του ακόμη -ο Μάικ δεν βρεθεί ένοχος για τον πυροβολισμό και πέρασε μόλις τέσσερα χρόνια σε ένα ψυχιατρικό άσυλο πριν αφεθεί ελεύθερος-, ο Ραμίρεζ ανέπτυξε μια εμμονή με τις ίδιες μορφές σεξουαλικής βίας που είχε προκαλέσει ο αδερφός του στις γυναίκες που έβλεπε στις φωτογραφίες του από το Βιετνάμ.

Η σκηνή ενός από τα εγκλήματα του Ραμίρεζ

Η εμμονή έφτασε σχεδόν στο απόγειό της όταν ο Ραμίρεζ συνελήφθη για απόπειρα βιασμού. Αργότερα, όταν η γυναίκα αρνήθηκε να καταθέσει εναντίον του, οι κατηγορίες ήρθησαν. Η ζημιά όμως είχε ήδη γίνει. Ο Ραμίρεζ είχε πάρει μια πρώτη γεύση και ήθελε να εκτονωθεί.

Στις 28 Ιουνίου του 1984, την βρήκε στην 79χρονη Jennie Vincow. Οι αρχές βρήκαν το σώμα της γυναίκας στο κρεβάτι της, άγρια βιασμένη και τον λαιμό της τόσο βαθιά κομμένο που σχεδόν ήταν αποκεφαλισμένη. Το διαμέρισμά της έδειχνε σημάδια βίαιης εισόδου και βρέθηκαν να λείπουν διάφορα αντικείμενα. Η υπόθεση Vincow ξεκίνησε το φαινομενικά τυχαίο, διάρκειας ενός χρόνου ξέσπασμα του Ραμίρεζ, γεμάτο άγριους βιασμούς, δολοφονίες και διαρρήξεις. Για 14 μήνες, ταξίδεψε σε όλη την Καλιφόρνια, από το Λος Άντζελες μέχρι το Σαν Φρανσίσκο, δολοφονώντας, βιάζοντας και κλέβοντας.

Τα θύματά του ήταν άνδρες αλλά και γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 80 ετών, από όλη τη νότια Καλιφόρνια. Σε όλες τις σκηνές εγκλήματος που άφηνε πίσω του, υπήρχε απόδειξη ότι είχε λάβει χώρα κάποιο σατανιστικό τελετουργικό.

Καθώς άρχισε να διαδίδεται η φήμη του Night Stalker, φαινόταν ότι κανείς δεν ήταν ασφαλής. Τελικά, μέχρι τον Αύγουστο του 1985, είχαν αυξηθεί οι πωλήσεις όπλων, κλειδαριών και ράβδων παραθύρων, ενώ η αστυνομία αύξησε την παρουσία της δέκα φορές. Το FBI είχε δημιουργήσει μια ειδική ομάδα αφιερωμένη στο να πιάσει τον Ραμίρεζ, αν και κανείς δεν μπορούσε να τον βρει.

Σκίτσο της αστυνομίας για τον Ραμίρεζ

Τελικά, ένα από τα παραλίγο θύματα του Ραμίρεζ μπόρεσε να δώσει μια τόσο λεπτομερή περιγραφή, που ένας σκιτσογράφος μπόρεσε να φτιάξει ένα σκίτσο για τις εφημερίδες. Η εικόνα του Night Stalker δημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες της νότιας Καλιφόρνιας, με την ελπίδα ότι κάποιος θα γνώριζε ή θα τον αναγνώριζε.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο μόνος που δεν ήξερε τίποτα για την φήμη του ήταν ο ίδιος. Κάτι που τελικά του στοίχισε.

Μετά τη σύλληψή του, στην πιο δαπανηρή δίκη που είχε ποτέ δει η πολιτεία της Καλιφόρνια, ο Ραμίρεζ καταδικάστηκε για όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων 13 φόνων, 5 αποπειρών δολοφονίας, 11 σεξουαλικών επιθέσεων και 14 διαρρήξεων. Καταδικάστηκε σε θάνατο σε θάλαμο αερίων και φυλακίστηκε μέχρι να εκτελεστεί. Λόγω του βαθμού της υπόθεσής του, συμπεριλαμβανομένων των 50.000 σελίδων αρχείων, το δικαστήριο δεν μπόρεσε να ακούσει την απολογία του παρά μόνο το 2006, ουσιαστικά περιμένοντας την εκτέλεσή του. Μεταξύ της δίκης και της έφεσης που κατέθεσε, ο Ραμίρεζ γνώρισε μια θαυμάστριά του, την οποία και παντρεύτηκε, και διαγνώστηκε με καρκίνο των λεμφαδένων. Κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου εφέσεων το 2006, τα δικαστήρια επιβεβαίωσαν την αρχική απόφαση και την ποινή. Ωστόσο, ο Ραμίρεζ μπόρεσε να την παρεμποδίσει ξανά, υποβάλλοντας περισσότερες εφέσεις για τα επόμενα επτά χρόνια, μέχρι που τελικά πέθανε λόγω του καρκίνου. Το 2013, ο Ρίτσαρντ Ραμίρεζ πέθανε στη φυλακή, σε ηλικία 53 ετών, αφού πέρασε 23 χρόνια καταδικασμένος και περιμένοντας την εκτέλεσή του.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 23 χρόνων, ούτε μία φορά δεν παραδέχτηκε τα εγκλήματά του ή εξέφρασε τύψεις.

Στην πραγματικότητα, όταν άκουσε την ποινή του, χαμογέλασε. "Σιγά το πράγμα", είπε. "Ο θάνατος είναι στους κινδύνους του επαγγέλματος. Θα σας δω στην Disneyland".

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου