Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Το Κορίτσι με τις Χήνες


Ένα άγαλμα σε πόλη της Γερμανίας εμπνευσμένο -πιθανόν- από ένα παραμύθι των αδερφών Γρκιμ και η παράξενη παράδοση των αποφοίτων ενός από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια.Το Γκέτινγκεν (Göttingen) βρίσκεται μεταξύ του Αμβούργου και της Φραγκφούρτης στη Γερμανία. Η πόλη είναι γνωστή για τα πανεπιστήμιά της και κυρίως για το ομώνυμο πανεπιστήμιο, το οποίο ιδρύθηκε το 1734 και έγινα ένα από τα πιο διάσημα της Ευρώπης. Από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν έχουν βγει γνωστά ιστορικά πρόσωπα, φιλόσοφοι, μαθηματικοί και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων 47 νομπελιστών οι οποίοι είτε είχαν σπουδάσει ή εργαστεί εδώ. Οι Τζον φον Νόιμαν (John von Neumann), Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (Werner Heisenberg), Ενρίκο Φέρμι (Enrico Fermi), Καρλ Φρίντριχ Γκάους (Carl Friedrich Gauss), Μπέρναρντ Ρίμαν (Bernhard Riemann), Ντάβιντ Χίλμπερτ (David Hilbert) και Ρόμπερτ Οπενχάιμερ (Julius Robert Oppenheimer) ήταν όλοι φοιτητές του Πανεπιστημίου. Διάσημοι φυσικοί όπως ο Μαξ Πλανκ (Max Planck), Νιλς Μπορ (Neils Bohr) και ο Μαξ Μπορν (Max Born) δίδαξαν στο Πανεπιστήμιο.


Το Γκέτινγκεν είναι επίσημα η "πόλη του Πανεπιστημίου" και σχεδόν το 1/3 του σημερινού πληθυσμού του είναι είτε φοιτητές ή καθηγητές και προσωπικό που απασχολείται στο πανεπιστήμιο. Εκτός αυτών όμως, στο Γκέτινγκεν υπάρχει ένα χάλκινο άγαλμα σε ένα σιντριβάνι μπροστά από το παλιό δημαρχείο.


Το άγαλμα του Κοριτσιού με τις Χήνες (Gänseliesel, στα γερμανικά) ανεγέρθηκε το 1901 όταν γκρεμίστηκε το παλιό συντριβάνι, το οποίο κατέρρεε. Το άγαλμα απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι που μεταφέρει τρεις χήνες στην αγκαλιά της. Η Wikipedia υποστηρίζει ότι η "Gänseliesel δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την ιστορία της πόλης", αλλά μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι συγγραφείς του διάσημου παραμυθιού "Το Κοριτσάκι με τις Χήνες" ήταν οι αδελφοί Γκριμ, επίσης απόφοιτοι του Πανεπιστημίου.

Όπως και να έχει, αμέσως μετά την ανέγερση του αγάλματος και του σιντριβανιού, αναπτύχθηκε μια παράδοση. Κάθε σπουδαστής που αποκτά διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν σύρεται με καροτσάκι από την Μεγάλη Αίθουσα μέχρι το σιντριβάνι, όπου πρέπει να ανέβει πάνω και να φιλήσει το άγαλμα και να της προσφέρει λουλούδια. Αρχικά, έπρεπε να φιλούν το άγαλμα όλοι οι πρόσφατα εγγεγραμμένοι φοιτητές, αλλά η παράδοση άλλαξε με την πάροδο του χρόνου.


Επισήμως, αυτή η παράδοση απαγορεύεται, αλλά δεν εφαρμόζονται. Στην πραγματικότητα, τόσο η πόλη του Γκέτινγκεν όσο και το πανεπιστήμιο επιδεικνύουν φωτογραφίες κατόχων διδακτορικού που φιλούν το κορίτσι.

Δυστυχώς, λόγω βανδαλισμού, το πρωτότυπο άγαλμα που δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Paul Nisse αφαιρέθηκε και σήμερα φυλάσσεται στο μουσείο της πόλης. Αυτό που φαίνεται σήμερα στο σιντριβάνι είναι αντίγραφο.

Το πρωτότυπο άγαλμα - φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου