Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Γιατί οι πειρατές φορούν σκουλαρίκια;

Ο Captain Kidd του Howard Pyle στο πλοίο του, το Adventure Galley - πηγή

Ενώ οι πειρατές έχουν την φήμη των εγκληματιών και των σκληρών, είναι επίσης γνωστοί ότι ντύνονταν κάπως επιδεικτικά -αν μπορεί κανείς να πιστέψει τις απεικονίσεις στη λαϊκή κουλτούρα. Και υπάρχει ένα αξεσουάρ που έφεραν όλοι τους, από τον Jack Sparrow μέχρι τον Captain Morgan: ένα χρυσό κρίκο για σκουλαρίκι.



Δείτε ακόμη:
Γιατί οι πειρατές φορούσαν επικαλύμματα ματιού;
Ο πιο επιτυχημένος πειρατής ήταν ... γυναίκα!

Το πότε ακριβώς οι άνδρες της θάλασσας άρχισαν να φορούν σκουλαρίκια στα αυτιά τους είναι μια εικασία, αλλά υπάρχουν μερικοί θρύλοι που προσπαθούν να εξηγήσουν τη μόδα. Ο πιο δημοφιλής μύθος είναι ότι οι ναυτικοί φορούσαν χρυσά και ασημένια σκουλαρίκια έτσι ώστε οπουδήποτε και πέθαιναν θα μπορούσαν να πληρώσουν για την ταφή τους. Δεδομένου ότι ο χρυσός και το ασήμι έγιναν αποδεκτά μέσα πληρωμής σχεδόν παντού στον κόσμο, έχοντας ένα μεγάλο κομμάτι στο αυτί τους, οπουδήποτε και αν ξεβράζονταν, είχαν ένα καλό "ασφαλιστήριο".

Πειρατές του Howard Pyle - πηγή

Σε αυτόν τον μύθο φαίνεται να υπάρχει μια αλήθεια, αναφέρει η ιστορικός της πειρατείας Gail Selinger. "Οι πειρατής ή οι κλέφτης, δεν θάβονταν ποτέ. Αλλά αν πέθαιναν στην στεριά, τότε είχαν τα χρήματα για την ταφή τους", αναφέρει για τα σκουλαρίκια. Και δεν ήταν μόνο τα σκουλαρίκια που φορούσαν οι πειρατές για να δείξουν τον πλούτο τους. Κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής της πειρατείας, οι πειρατές ήταν γνωστό ότι άνοιγαν τρύπες σε κέρματα και τα φορούσαν σαν περιδέραια και βραχιόλια.

Εκτός από τον πιθανό ρόλο τους ως προκαταβολή για την ταφή τους, τα σκουλαρίκια και τα κοσμήματα ήταν αντικείμενα εξέγερσης. Κατά τη διάρκεια του 17ο και 18ο αιώνα, που η πειρατεία βρέθηκε στο ναδίρ της, μεγάλο μέρος της Ευρώπης, και κυρίως η Αγγλία, είχε μερικούς πρωτόγονους νόμους που καθόριζαν το τι θα μπορούσαν να φορούν οι κοινοί άνθρωποι και πώς θα μπορούσαν να ζουν. Έτσι ξεχώριζαν οι άρχοντες τη θέση τους από τους κοινούς.

Αυτοί οι νόμοι προέβλεπαν μέχρι και τι χρώματα επιτρέπονταν να φορούν, ποιοι επιτρέπονταν να φορούν κοσμήματα -όχι οι άντρες- και που θα μπορούσαν να επιδείξουν όσα επιτρέπονταν να φορούν. Όσοι αρνούνταν να υπακούσουν στους νόμους τιμωρούνταν με ένα χρόνο φυλάκιση ή βαριά χρηματικά πρόστιμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η κουλτούρα του ελέγχου ενόχλησε τους πειρατές.

Σύμφωνα με την Selinger, τα επιδεικτικά ρούχα που φορούσαν οι πειρατές ήταν μια άμεση απάντηση σε αυτούς τους πρωτόγονους νόμους.

Buccaneer of the Caribbean, από τον Howard Pyle - πηγή

Ωστόσο, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για το τι φορούσαν οι πειρατών στην πραγματικότητα -και το σκεπτικό πίσω από ρούχα τους- δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι φορούσαν σκουλαρίκια. Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν εφεύρεση του Αμερικανού καλλιτέχνη Howard Pyle στα τέλη του 19ου αιώνα. Όταν ζητήθηκε στον Pyle να απεικονίσει πειρατές σε παιδικά βιβλία, τους απεικόνισε με βάση σχέδια που είχε κάνει για Ισπανούς αγρότες και ληστές. Έτσι, φόρεσε στους πειρατές φύλλα γύρω από τη μέση, μαντίλες και σκουλαρίκια.

Είτε πρόκειται για ένα μύθο που βασίζονται σε κάποια αλήθεια, ή μια αλήθεια που περιβάλλεται από το μύθο, οι πειρατές και τα σκουλαρίκια είναι τώρα άρρηκτα συνδεδεμένοι.

1 σχόλιο: