Τις πρώτες ημέρες των ταχυδρομικών δεμάτων, μερικοί γονείς εκμεταλλεύτηκαν την αλληλογραφία με απροσδόκητους τρόπους.
Δείτε ακόμη:
1977: Τι στο καλό είναι το "ηλεκτρονικό ταχυδρομείο";
Γιατί αυτό το παλιόχαρτο είναι το πιο πολύτιμο γραμματόσημο του κόσμου;
Γράμματα-Βόμβες: Εντοπίζοντας τα πιο επικίνδυνα γράμματα παγκοσμίως
Μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες των αρχών του 20ου αιώνα είναι η απόφαση που πήραν τα ταχυδρομεία των ΗΠΑ να ξεκινήσει η αποστολή μεγάλων δεμάτων και πακέτων. Όταν ξεκίνησε η αποστολή την 1η Ιανουαρίου το 1913, η νέα υπηρεσία επέτρεπε σε εκατομμύρια Αμερικανούς την εύκολη πρόσβαση σε όλα τα είδη των αγαθών και των υπηρεσιών. Αλλά σχεδόν ταυτόχρονα, είχε κάποιες απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς μερικοί γονείς προσπάθησαν να ταχυδρομήσουν τα παιδιά τους.
Ο James Beagle ήταν το πρώτο παιδί που ταχυδρομήθηκε
Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της υπηρεσίας αποστολής δεμάτων, ένα ζευγάρι από το Οχάιο, ο Jesse και η Mathilda Beagle, ταχυδρόμησαν τον 8 μηνών γιο τους James στη γιαγιά του, που ζούσε μόλις λίγα μίλια μακριά. Ο James ζύγιζε εντός του ορίου των 11 λιβρών (5 κιλά περίπου) που έπρεπε να ζυγίζουν τα πακέτα και κόστισε τους γονείς του μόλις 15 σεντς (αν και τον ασφάλισαν για 50 δολάρια). Η ιστορία σύντομα βγήκε στις εφημερίδες και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν παρόμοιες περιστασιακά.
Ένα από τα πολλά άρθρα, με ημερομηνία 13 Ιουνίου του 1920, που αναφέρει ότι τα Ταχυδρομεία δε θα δέχονταν πλέον παιδιά για αποστολή
Στα επόμενα χρόνια, θα εμφανιστούν περιστασιακά ανάλογες ιστορίες παιδιών που ταχυδρομήθηκαν. Σε μια περίφημη υπόθεση, στις 19 Φεβρουαρίου του 1914, η τετράχρονη Charlotte May Pierstorff ταχυδρομήθηκε από το σπίτι της στο Grangeville του Αϊντάχο στους παππούδες της, περίπου 73 μίλια μακριά. Η ιστορία της έγινε θρύλος και γράφτηκε μέχρι και παιδικό βιβλίο με τίτλο "Mailing May".
Βλέπετε, τα ταχυδρομικά τέλη ήταν φθηνότερο από ένα εισιτήριο τρένου.
Ευτυχώς, δεν έβαλαν τη May σε κάποιο σάκο μαζί με τα άλλα πακέτα, αλλά συνοδεύτηκε στο ταξίδι της από τον ξάδελφό της μητέρας της, ο οποίος εργαζόταν ως υπάλληλος στην υπηρεσία ταχυδρομείου των σιδηροδρόμων. Πιθανόν, ο ίδιος έπεισε τους τοπικούς υπαλλήλους να αποσταλεί το κοριτσάκι με το ταχυδρομείο.
Με τα χρόνια, αυτές οι ιστορίες συνέχισαν να ξεπροβάλλουν από καιρό σε καιρό, καθώς οι γονείς κατά καιρούς κατάφερναν να στέλνουν τα παιδιά τους μέσω του ταχυδρομείου.
Στις 14 Ιουνίου του 1913, πολλές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των Washington Post, New York Times και Los Angeles Times, παρουσίασαν μια ιστορία που ανέφερε ότι ο διευθυντής του Ταχυδρομείου είχε επισήμως διακηρύξει ότι τα παιδιά δεν θα μπορούσαν πλέον να αποστέλλονται μέσω του ταχυδρομείου. Φαίνεται όμως ότι αυτή η ιστορία δεν ήταν απολύτως ακριβείς.
Σύμφωνα με τους τότε κανονισμούς, τα μόνα ζώα που επιτρέπονταν στο ταχυδρομείο ήταν οι μέλισσες και τα έντομα.
Το τελευταίο γνωστό παιδί που απεστάλη μέσω Ταχυδρομείου
Σήμερα, όλο αυτό φαίνεται απίστευτο, αλλά πόσα "απίστευτα" δεν έχουν κάνει οι άνθρωποι ή ακόμα καλύτερα, πόσα "απίστευτα" θα σκαρφιστούν στο μέλλον...
από: smithsonianmag
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου