Χτένα για ξεψείριασμα του 19ου αιώνα από την Ινδία
30 χρόνια πριν, ο παρασιτολόγος Kostas Mumcuoglu και ο ανθρωπολόγος Joseph Zias εξέταζαν μια χτένα του 1ου αιώνα που ανασκάφηκε στη Δυτική Όχθη, όταν βρήκαν κάτι που παραμόνευε στα δόντια της: 10 κεφάλια ψείρας και 27 αυγά.
Τότε άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά μερικές ακόμη αρχαίες χτένες που είχαν πρόσφατα ανασκαφεί. Προς ικανοποίησή τους, 8 στις 11 χτένες που ανακαλύφθηκαν στην έρημο της Ιουδαίας περιείχαν ψείρες, αυγά, ή και τα δύο.
Ξύλινη αιγυπτιακή χτένα, 500-1000 μ.Χ.
Σήμερα, οι χτένες για ψείρες είναι φθηνές και πλαστικές και χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με χημικές ουσίες για να απαλλαγούμε από αυτή τη "μάστιγα". Ωστόσο, ιστορικά -μέχρι και τους αρχαίους Αιγυπτίους- οι χτένες που ήταν για ξεψείριασμα χρησιμοποιούνταν ως καθημερινά εργαλεία.
Οι περισσότεροι αρχαίες χτένες είναι διπλής όψης και έχουν περισσότερα δόντια στη μία πλευρά. Ο χρήστης ίσιωνε τα μαλλιά του με την πλευρά που είχε τα λιγότερα δόντια και μετά έδιωχνε τις ψείρες και τα αυγά με την άλλη που είχε περισσότερα δόντια.
Οι χτένες ήταν συνήθως από ξύλο, κόκαλο ή ελεφαντόδοντο και συχνά με περίτεχνα σκαλίσματα. Στη μεσαιωνική εποχή, ενσωματώθηκαν στα σχέδια σκηνές αγάπης αλλά και από την Βίβλο. Η διάταξη όμως, η διπλή χτένα δηλαδή παρέμεινε ίδια από την αρχαιότητα.
Ο λόγος ήταν επειδή έκαναν μια χαρά τη δουλειά της.
Δείτε μερικές τέτοιες όμορφες χτένες για ψείρες.
Τα σκαλίσματα αυτής της γαλλικής χτένας του 15ου αιώνα, είναι εμπνευσμένα από τα γοτθικά παράθυρα, ενώ υπάρχει και η επιγραφή "mon avis", δηλαδή "η κρίση μου". Στην άλλη πλευρά γράφει "pour bien", "για την άνεσή σου".
Γαλλική ξύλινη χτένα του 16ου αιώνα
Χτένα του 12ου αιώνα από την Βενετία από ελεφαντόδοντο. Δύο παγόνια πλαισιώνουν έναν γατόπαρδο
Χτένα του 15ου αιώνα φτιαγμένη στη Βενετία από ελεφαντόδοντο με σκηνές από τη ζωή των ευγενών
Χτένα από ελεφαντόδοντο του 14ου αιώνα που φτιάχτηκε στο Παρίσι
Χτένα του 12ου αιώνα από ελεφαντόδοντο που φτιάχτηκε στην Αγγλία με σκηνές από τη Αγία Γραφή
Ιταλική χτένα, που φτιάχτηκε γύρω στα 1400, και απεικονίζει την Προσκύνηση των Μάγων
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου