Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Πώς προέκυψε η Ημέρα του Πατέρα


Η παράδοση λέει ότι ο εορτασμός της Ημέρας του Πατέρα είναι πνευματικό παιδί δύο διαφορετικών γυναικών.Η πρώτη, η Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον από τη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, πρότεινε στον πάστορα της το 1908 να τιμήσει η Εκκλησία τους πατέρες, μια ιδέα που πιθανόν εμπνεύστηκε από μια καταστροφή σε ένα ορυχείο τον προηγούμενου χρόνο (Τραγωδία του Μόνονγκα/ Monongah Mining disaster) κατά την οποία σκοτώθηκαν 362 άνδρες και απέμειναν 1.000 χήρες και παιδιά.

Η Σονόρα Ντοντ

Η άλλη γυναίκα, πιο ευρέως αναγνωρισμένη ως η δημιουργός της Ημέρας του Πατέρα, ήταν η Σονόρα Ντοντ από το Σποκέιν της Ουάσιγκτον. Η Ντοντ και τα πέντε αδέλφια της, ανατράφηκαν από τον πατέρα τους, ο οποίος ήταν βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, σε μια εποχή που ήταν κάτι πολύ ασυνήθιστο. Το 1910 η ίδια ξεκίνησε μια εκστρατεία για να αναγνωριστεί αυτή η ημέρα.

Η πρώτη αναφορά για την ημέρα, έγινε το 1913 όταν με νόμο το Κογκρέσο των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι "η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου είναι η Ημέρα του Πατέρα". Ενώ η δημοτικότητα της ημέρας χάθηκε με την πάροδο των χρόνων, απέκτησε σιγά-σιγά και πάλι δημοτικότητα (χάρη στους κατασκευαστές γραβάτας) από τη δεκαετία του 1930.

Η βιομηχανία των γραβατών

Η Ντοντ προσπάθησε να κάνει την Ημέρα εθνική εορτή. Το 1936, μια ομάδα αποκαλούμενη Father's Day Committee, έβαλε ένα χεράκι σ' αυτό.

Η ομάδα πίσω από την Επιτροπή ήταν οι έμποροι λιανικών πωλήσεων ανδρικών ρούχων της Νέας Υόρκης. Η Ημέρα του Πατέρα δηλαδή ενισχύθηκε από ανθρώπους που πουλούσαν γραβάτες -καθώς και μπλούζες και καπέλα- και το 1938 επέκτειναν τις προσπάθειές τους. Οι προσπάθειές τους ήταν σε απάντηση των φτωχών πωλήσεων τους το 1937: Μόνο ένας στους έξι πατέρες έπαιρνε κάποιο δώρο για την Ημέρα, οπότε η ομάδα έθεσε ως στόχο την αύξηση των πωλήσεων.

Με τη βοήθεια διαφόρων πωλητών και τις ενώσεις καπνού, τα κατάφεραν. Το 1941 καθιέρωσαν μια παρέλαση με τίτλο "Ημέρα Αθλητισμού της Ημέρας του Πατέρα", έκαναν διάφορες εκδηλώσεις και καθιέρωσαν το βραβείο "πατέρα του έτους". Το 1949, οι πωλήσεις την Ημέρα του Πατέρα είχαν ανέβει στα 106 εκατομμύρια δολάρια.

Η προώθηση συνεχίστηκε. Η Ντοντ έγινε πιο ενεργή για την Ημέρα, επαναλαμβάνοντας την ιστορία της στον Τύπο. Το 1966, οι πωλήσεις έφτασαν τα 940 εκατομμύρια δολάρια.


Η ανακήρυξη της Ημέρας

Το 1966 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον εξέδωσε την πρώτη προεδρική διακήρυξη για να σηματοδοτήσει τον εορτασμό της Ημέρας του Πατέρα και το 1972 ο Νίξον υπέγραψε τελικά το νόμο.

Στην Ελλάδα, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.), εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια. Έτσι, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους, γιορτάζουν κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου. Ειδική σειρά γραμματοσήμων έχει επίσης εκτυπωθεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

πληροφορίες από vox

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου