Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ένα ουράνιο τόξο στεφανώνει τον Βεζούβιο


Στην πιο πάνω φωτογραφία, του χρήστη του reddit -yenn-, βλέπουμε ένα ουράνιο τόξο που φαίνεται να στεφανώνει τον Βεζούβιο.



Ο Βεζούβιος είναι βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας, στον κόλπο της Νάπολης, σε απόσταση 12 χλμ από τη Νάπολη και πολύ κοντά στις ακτές.

Είναι γνωστός για την έκρηξη του 79 μ.Χ. που οδήγησαν στην ταφή και την καταστροφή τριών μεγάλων ρωμαϊκών πόλεων, την Πομπηία, το Ηράκλειο και τις Σταβίες, καθώς και πολλών άλλων οικισμών. Από την έκρηξη, ένα σύννεφο από πέτρες, στάχτη και καπνούς ανέβηκε σε ύψος 33 χιλιομέτρων, διασκορπίζοντας λιωμένα πετρώματα σε ποσοστό 1,5 εκατομμύρια τόνους ανά δευτερόλεπτο. Συγκριτικά, απελευθέρωσε 100.000 φορές τη θερμική ενέργεια που αποδεσμεύτηκε από το βομβαρδισμό της Χιροσίμα.

Ο Βεζούβιος έχει εκραγεί πολλές φορές από τότε και είναι το μόνο ηφαίστειο στην ηπειρωτική Ευρώπη που είναι ενεργό μέσα στα τελευταία 100 χρόνια. Σήμερα, θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια στον κόσμο, λόγω του πληθυσμού των 3 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν γύρω του, καθιστώντας την περιοχή την πιο πυκνοκατοικημένη ηφαιστειακή περιοχή στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου