Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ένας χαρτογράφος του 19ου αιώνα χώρεσε όλη την ανθρώπινη ιστορία σε έναν χάρτη


Παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα από την αρχή του χρόνου σαν ποτάμια που ρέουν



Το 1842, ο χαρτογράφος J.H. Colton προσπάθησε να χωρέσει την ιστορία του σύμπαντος σε έναν χάρτη έκτασης κάτι λιγότερο από 1 τετ. μέτρο.

Το διάγραμμά του, με τίτλο Stream of Time ή Chart of Universal History, έχει τη μορφή ενός 45x28 ιντσών χάρτη με ποτάμια και παραποτάμους που το ένα τροφοδοτεί το άλλο.


Πηγές των ποταμών -εμφανίζονται στην κορυφή- είναι οι ουρανοί, το επίκεντρο όλης της δημιουργίας -τουλάχιστον σύμφωνα με τον Colton.

Το έτος έναρξης όλης της ιστορίας, σύμφωνα με τον χάρτη

Σύμφωνα με το Stream of Time, η ιστορία ξεκινάει το 4.004 π.Χ.. Η σχολαστική προσοχή του Colton στη λεπτομέρεια, μας δείχνει με έναν όμορφο τρόπο τα συμβάντα των πολιτισμών, τις αυτοκρατορίες και τους χαρακτήρες που ρέουν σε όλο το χρόνο.

Τρεις παχιά ρεύματα και στις δύο πλευρές του χάρτη μας μεταφέρουν μέσα από αυτό που ο Colton θεωρεί πιο σημαντικές εποχές -την καταστροφή της ιστορίας των Σοδόμων και Γομόρρων, για παράδειγμα- μεγάλες προσωπικότητες -όπως ο Καρλομάγνος και ο Σαίξπηρ- και γεγονότα και εφευρέσεις -από την "Δημιουργία του Κόσμου" στις αρχές του χρόνου, μέχρι τα "ρολόγια με τροχούς" γύρω στο 1100 μ.Χ..

Τα άλλα ρεύματα νερού, τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό, αντιπροσωπεύουν τα κράτη που ανθούν, συγχωνεύονται ή παύουν να υπάρχουν.

Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία είναι ένα μεγάλο κομμάτι νερού στον χάρτη

Μερικές από τις πιο σημαντικές ιστορικές εξελίξεις της εποχής -όπως το Συνέδριο της Βιέννης του 1814 και η Ελληνική Επανάσταση του 1821- κάνουν επίσης την εμφάνιση τους στο χάρτη.

Ο χάρτης δεν ήταν ο μοναδικός του είδος του. Το διάγραμμα του Colton φέρει εντυπωσιακή ομοιότητα με το Der Strom der Zeiten του Friedrich Strass του 1803.

Ο χάρτης του Friedrich Strass, που ενέπνευσε τον Colton

Ένα άλλο χρονοδιάγραμμα, προγενέστερο του Colton, δημιουργία της Emma Willard το 1836, είναι το "Picture of Nations". Αυτό εστιάζεται περισσότερο στη δημιουργία και τη διάλυση κρατών και αυτοκρατοριών.

Το διάγραμμα της Emma Willard 1836

Το 1858 ο Γάλλος Eugene Pick δημιούργησε τη δική του εκδοχή, με τίτλο Tableau De L’Histoire Universelle που αντανακλά το σχέδιο του Colton, με περισσότερα χρώματα αυτή τη φορά και βινιέτες από διάσημα αξιοθέατα, κτίρια και σκηνές.

Ο χάρτης του Eugene Pick

Όλους αυτούς τους χάρτες μπορεί κανείς να δει στη συλλογή του David Rumsey.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου