Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ιστορικά οχήματα σε έναν αγώνα δρόμου


Κάθε χρόνο λίγο έξω από τη Βοστώνη, αρχαία αεροπλάνα, άμαξες, το διάσημο Model T της Ford και άλλα οχήματα συναγωνίζονται στον "Αγώνα του Αιώνα". Με διοργανωτή το Collings Foundation, ο Αγώνας του Αιώνα δεν γίνεται για να στεφθεί το ταχύτερο όχημα αλλά πρόκειται για ένα μάθημα ιστορίας.



Δείτε ακόμη:
Πόλο με αυτοκίνητα: Ακόμη μια "διασκέδαση" των αρχών του 20ου αιώνα
Ίσως ο πιο όμορφος, αλλά και πιο επικίνδυνος, αγώνας αυτοκινήτων

Στο σύντομο βίντεο "Άλογα εναντίον Ιπποδύναμης" του National Geographic, απεικονίζεται η εξέλιξη της τεχνολογίας στην μεταφορά. Η μηχανοκίνητη τεχνολογία είχε μια αρκετά δύσκολη διαδρομή: τα πρώτα αυτοκίνητα ήταν πολύ πιο αργά και πιο επικίνδυνα από τα άλογα που προηγήθηκαν. Ο Αγώνας του Αιώνα γιορτάζει τις πρώιμες τεχνολογίες μεταφοράς και δείχνει πώς αυτές εξελίχθηκαν.

"Από το άλογο πήγαμε στην ιπτάμενη μηχανή και από εκεί στο φεγγάρι, μέσα σε εκατό χρόνια", αναφέρει ο Διευθυντής Marketing του Collings Foundation Hunter Chaney.

Ο Αγώνας ξεκινάει με ένα Franklin του 1904, ένα πρώιμο πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο. Την εποχή του, η ιδέα μιας μηχανής που κινούνταν με βενζίνη έκανε πολλούς να νιώσουν κάπως άβολα.

Ένα από τα επόμενα αυτοκίνητα είναι το Pope Waverly του 1903, ένα ηλεκτροκινούμενο αυτοκίνητο ηλικίας 113 χρόνων. Αυτό το αυτοκίνητο διατέθηκε στην αγορά για τις γυναίκες, επειδή θεωρήθηκε καθαρότερο και πιο εύκολο στη χρήση από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

Εμφανίζεται επίσης μια εναλλακτική λύση της βενζίνης, ένα Stanley Steamer του 1906, που κινούνταν με ατμό και κηροζίνη, που και τα δύο, εκείνη την εποχή, θεωρούνταν φιλικά προς το περιβάλλον και εναλλακτικές λύσεις για την βενζίνη.



από: national geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου