Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Valak: η ιστορία πίσω από τον τρομερό δαίμονα στην ταινία "Η Καλόγρια"

O Valac, όπως απεικονίζεται στο Dictionnaire Infernal - πηγή

Αν και ο Valak είναι πλέον γνωστός μέσω των ταινιών The Nun (Η Καλόγρια) και The Conjuring (Το Κάλεσμα), οι ιστορίες αυτού του τρομερού δαίμονα ξεκινούν πολλούς αιώνες πριν.



Οι σκεπτικιστές θα απορρίψουν πολύ γρήγορα τις ταινίες τρόμου που ισχυρίζονται ότι βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά οι αναφορές στον δαίμονα Valak τείνουν αιώνες πίσω. Παρά το ότι όμως ενώ ο δαίμονας μπορεί να μην είναι πραγματικός, μπορούμε τουλάχιστον να διερευνήσουμε πού συναντώνται η ιστορία και ο κινηματογράφος, αλλά και πού αποκλίνουν.

Οι ερευνητές του παραφυσικού, Ed και Lorraine Warren, πρωτοεμφανίστηκαν μετά την έρευνά τους για το περίφημο Amityville Haunting το 1976. Παρ' όλα τα ανησυχητικά, δήθεν υπερφυσικά γεγονότα, τα οποία αργότερα αναφέρθηκαν ως hoax, η δημοτικότητα του βιβλίου του 1977 "The Amityville Horror" και η ταινία της ίδιας χρονιάς, έφεραν τους Warren στο προσκήνιο.

Απεικόνιση του Valak στην Καλόγρια

Τελικά, ένα άλλο από τα περιστατικά των Warren έκανε την εμφάνισή τους στη μεγάλη οθόνη το 2017. Το Conjuring παρουσιάζει την ιστορία μιας άλλης διάσημης αμερικάνικης ιστορίας με στοιχειά και δημιούργησε μια σειρά κινηματογραφικών ταινιών με βάση τους Warren και τα κατορθώματά τους.

Η αυθεντικότητα των ερευνών πίσω από αυτές τις ιστορίες είναι αμφιλεγόμενη, με ορισμένους σκεπτικιστές που υποστηρίζουν ότι η ετικέτα "βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα" είναι ακριβώς εκεί για να ενισχύσει τις πωλήσεις εισιτηρίων. Ωστόσο, η προέλευση του Valak, του πλάσματος που παρουσιάζεται στην τελευταία δόση της σειράς, The Nun, πηγαίνει αιώνες πίσω.

Ο Valak στην ιστορία
Η Καλόγρια διηγείται την ιστορία μιας δαιμονικής παρουσίας που στοιχειώνει μια ρουμανική μονή, ντυμένος σαν καθολική μοναχή. Ο δαίμονας έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη σειρά ταινιών The Conjuring 2, κατά τη διάρκεια της οποίας ο χαρακτήρας της Lorraine Warren μπορεί να σταματήσει τον δαίμονα και να τον εκδιώξει στην κόλαση χρησιμοποιώντας το όνομά του: Valak.

Η πρώτη γνωστή αναφορά σ' αυτό το όνομα, αιώνες πριν από τους Warren, προέρχεται από ένα μεσαιωνικό γριμόριο, την Η Κλείδα του Σολομώντος ή απλά, Σολομωνική. Ο καθηγητής Owen Davies περιγράφει τα γριμόρια ως "βιβλία που περιέχουν ένα μείγμα από ξόρκια, φυσικά μυστικά και αρχαία σοφία".

Ο Ed και η Lorraine Warren

Ο Σολομών που αναφέρεται στον τίτλο του συγκεκριμένου γριμορίου είναι ο φημισμένος βασιλιάς Σολομώντα της Παλαιάς Διαθήκης. Ο βιβλικός Σολομών ήταν γνωστός για τη σοφία του και, σε κάποιο σημείο γύρω στον 2ο αιώνα π.Χ., εξαπλώθηκε η ιδέα ότι οι γνώσεις του είχαν να κάνουν και με ορισμένα μυστικά της αστρολογίας και της μαγείας. Το γριμόριο που φέρει το όνομά του απαριθμεί τους 72 δαίμονες από τους οποίους υποτίθεται καταλήφθηκε ο βασιλιάς κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, παρέχοντας στους αναγνώστες τα ονόματά τους και τις οδηγίες τους για την αποβολή τους.

Πραγματικότητα εναντίον Φαντασίας

Ένα γερμανικό γριμόριο του 18ου αιώνα

Ο Valak είναι ο 62ος δαίμονας στη λίστα του γριμορίου, σύμφωνα με το οποίο "εμφανίζεται σαν παιδί με φτερά αγγέλου, καβάλα σε ένα δικέφαλο δράκο". Η πρόσφατη παρουσίαση του Valak ως μοναχή ήταν καθαρή εφεύρεση του σκηνοθέτη του The Conjuring 2, James Wan.

Σύμφωνα με τον Wan, η αληθινή Lorraine Warren του είχε πει για μια "φασματική οντότητα" που εμφανιζόταν σαν "περιστρεφόμενος ανεμοστρόβιλος με κουκούλα". Ο Wan αποφάσισε η φιγούρα να φοράει στολή καλόγριας για να την θέσει σε απευθείας σύγκρουση με την καθολική πίστη της Warren.

Πάντως, η Βίβλος δεν περιέχει καμία αναφορά στους 72 δαίμονες του Σολομώντα και η Σολομωνική μπήκε το 1599 στο Index Librorum Prohibitorum (Κατάλογος Απαγορευμένων Βιβλίων), τον κατάλογο εντύπων τα οποία λογοκρίθηκαν από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η Εκκλησία θεωρούσε το κείμενο όχι μόνο μη θρησκευτικό αλλά και αιρετικό. Ωστόσο, το εν λόγω γριμόριο έχουν πολλοί καθολικοί ιερείς.

Παρά το γεγονός ότι απαγορεύτηκε, το γριμόριο παρέμεινε εξαιρετικά δημοφιλές στην Ευρώπη και, δεδομένης της επιτυχίας των ταινιών Conjuring, φαίνεται ότι το περιεχόμενό του εξακολουθεί να αποτελεί τρομακτική έκκληση μέχρι σήμερα.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου