Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Το μοναδικό γνωστό νεκροταφείο πειρατών του κόσμου βρίσκεται στη Μαδαγασκάρη

Ο Μαυρογένης - πηγή

Οι διάσημες ιστορίες των πειρατών, παραδοσιακά, λαμβάνουν χώρα στις ανοιχτές θάλασσες. Ακούμε για κακοποιούς, όπως ο Μαυρογένης και ο Κάλικο Τζακ, που πλέουν με τα ξύλινα πλοία τους και τις μαύρες σημαίες με την νεκροκεφαλή και ζουν την ζωή τους γεμάτη εγκληματικότητα και ακολασία. Ο θρύλος ωστόσο αναφέρει ότι οι πιο ενδιαφέρουσες πειρατικές ιστορίες είναι αυτές που βασίζονται στη στεριά και όχι στη θάλασσα.



Το νησί των πειρατών
Τον 17ο και 18ο αιώνα, για περίπου 100 χρόνια, στο Île Sainte-Marie, ένα μικρό νησί περίπου 8 χλμ έξω από τις ακτές της Μαδαγασκάρης, ζούσαν περίπου 1.000 πειρατές. Ένας χάρτης του 1733 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα αναφέρεται σ' αυτό απλά ως "το νησί των πειρατών". Οι πειρατές, όταν δεν ήταν στην θάλασσα, λέγεται ότι ζούσαν στο νησί. Οι βραχώδεις, απομονωμένοι όρμοι του Île Sainte-Marie πρόσφεραν την τέλεια κρυψώνα, ενώ η θέση του κατά μήκος της εμπορικής διαδρομής των Ανατολικών Ινδιών τους επέτρεπε να παρενοχλούν τα πλοία.


Ένα μέρος για να ξεκουραστεί κανείς... για πάντα
Οι πειρατές ίσως να μην έτρεφαν σεβασμό για πολλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν κάποιος πέθαινε δεν είχε την κατάλληλη ταφή. Σήμερα, το Île Sainte-Marie φιλοξενεί το μοναδικό γνωστό νεκροταφείο πειρατών του κόσμου. Όταν οι πειρατές πέθαιναν στο νησί, τους έθαβαν πάνω σε ένα λόφο με θέα τη θάλασσα. Στο νεκροταφείο βρίσκονται θαμμένοι πολλοί διάσημοι πειρατές όπως ο Τόμας Τιού.


Το νεκροταφείο είναι ανοιχτό για το κοινό και ανάμεσα στους επισκέπτες είναι και αρχαιολόγοι. Οι εξερευνητές ενδιαφέρονται λιγότερο για το νεκροταφείο και είναι πιο περίεργοι για όσα βρίσκονται κάτω από το νερό. Σήμερα, στις ακτές του Île Sainte-Marie, πιστεύεται ότι κρύβονται αρκετά ναυάγια, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου Adventure Galley του Γουίλιαμ Κιντ. Η ιστορία λέει ότι όταν ο Κιντ επέστρεψε στο νησί μετά από τις κατακτήσεις του, αποφάσισε ότι ήταν καιρός να αποσύρει το παλιό του καράβι και να ξεκινήσει ένα νέο. Φόρτωσε τον θησαυρό του σε ένα νέο πλοίο και βούλιαξε το Adventure Galley -μαζί με κάποια λάφυρα, σύμφωνα με το μύθο.


Ο συγγραφέας του "Ροβινσώνας Κρούσος" βρίσκεται πίσω από ένα λιγότερο γνωστό, αλλά εξίσου γεμάτο φαντασία έργο, για τους πειρατές της Μαδαγασκάρης. Το "The King of Pirates: Being an Account of the Famous Enterprises of Captain Avery, the Mock King of Madagascar; With His Rambles and Piracies" (Ο Βασιλιάς των Πειρατών) του Ντάνιελ Ντεφόε είναι οι φανταστικές "περιγραφές από πρώτο χέρι" ενός πειρατή με το όνομα Captain Avery.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου