Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας υπάρχουν κρυμμένα 72.000 τόνοι διαμαντιών


Η μικροσκοπική πόλη Νέρντλινγκεν, στο γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας, έχει μια περίεργα γοητευτική ιστορία. Αυτό που κρύβεται στα κτίρια και τα θεμέλια του χωριού μπορεί να το κάνει ένα από τα πιο λαμπερά μέρη της γης: στο Νέρντλινγκεν βρίσκονται το αντίστοιχο 72.000 τόνων διαμαντιών.



Τα διαμάντια, τα οποία είναι διασκορπισμένα παντού στο χωριό, δεν είναι οποιοιδήποτε πολύτιμοι λίθοι. Σχηματίστηκαν 15 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ένας αστεροειδής που ταξίδευε με ταχύτητα περίπου 15,5 μίλι/δευτερόλεπτο χτύπησε τη Γη. Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι ο διαστημικός βράχος είχε πλάτος περίπου 1 χιλιόμετρο -όσο έχει σήμερα το Νέρντλινγκεν- και ζύγιζε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια τόνους. Κατά την επαφή, δημιούργησε έντονη θερμότητα και πίεση, αρκετά μεγάλη για να παραχθεί ένας χοντρόκοκκος βράχος, ο οποίος αποτελείται από γυαλί, κρυστάλλους και διαμάντια.

Όταν το 898 μ.Χ. οι έποικοι έφτασαν στην περιοχή, δεν είχαν ιδέα ότι οικοδομούσαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους σε ένα μέρος που είχε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαντιών από οποιουδήποτε αλλού στη Γη και αυτό γιατί τα διαμάντια, που ήταν διάσπαρτα σε όλη την περιοχή, ήταν πολύ μικρά για να τα δει κανείς με γυμνό μάτι. Για χρόνια, οι ντόπιοι υπέθεταν ότι η καταγωγή του κρατήρα ήταν ηφαιστειακή. Στη δεκαετία του 1960 όμως, επιβεβαιώθηκε ότι προέρχεται από έναν αστεροειδή.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου - πηγή

Χωρίς να ξέρουν πολλά, οι κάτοικοι χρησιμοποίησαν αυτόν τον βράχο ως οικοδομικό υλικό για να κατασκευάσουν την πόλη τους. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις πιο διάσημες δομές του χωριού, συμπεριλαμβανομένου του ναού του Αγίου Γεωργίου και ενός προστατευτικού περιμετρικού τείχους που απομένει από τον Μεσαίωνα, έχουν υψηλή αξία σε καράτια.

Σήμερα, οι κάτοικοι του Νέρντλινγκεν γνωρίζουν ότι ζουν πάνω σε τόνους διαμαντιών, αλλά δεν προτίθενται να ρίξουν το χωριό τους για να πουλήσουν τα υλικά. Τα διαμάντια είναι μικροσκοπικά -λιγότερο από 0,2 χιλιοστά- και επομένως είναι πρακτικά άνευ αξίας, ακόμη και σε τέτοιες υψηλές συγκεντρώσεις. Οι κάτοικοι όμως έχουν βρει άλλους τρόπους να επωφεληθούν από αυτή τη φήμη. Οι τουρίστες έρχονται από όλο τον κόσμο για να εκτιμήσουν τη γοητευτική αρχιτεκτονική του χωριού και να περιηγηθούν στο Μουσείο Ries Crater, το οποίο παρουσιάζει τοπικά δείγματα αλλά και από άλλους κρατήρες από όλο τον κόσμο.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου