Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Το μνημείο προς τιμή του Χόρας Ουέλς, του πρωτοπόρου οδοντιάτρου στη χρήση αναισθησίας


Η μοντέρνα χειρουργική θα ήταν πολύ διαφορετική χωρίς τη χρήση αναισθησίας. Αυτή είναι τραγική ιστορία του ανθρώπου που πειραματίστηκε με τη χρήση της.



Το 1844, ο Δρ. Χόρας Ουέλς και η σύζυγός του παρακολούθησαν την επίδειξη ενός "αερίου γέλιου" στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Εκεί, ο σόουμαν Gardner Colton ζήτησε εθελοντές να δοκιμάσουν το υποξείδιο του αζώτου. Ο Ουέλς παρατήρησε ότι ένας άνδρας δεν αντέδρασε όταν χτύπησε τα πόδια του σε ένα παγκάκι ενώ ήταν επηρεασμένος από το αέριο. Όταν πέρασε η επίδραση του αερίου, ο άντρας δεν είχε καθόλου ανάμνηση του πως απέκτησε τις μελανιές.


Ο Ουέλς, ένας οδοντίατρος που τον ανησυχούσε ο πόνος που ένιωθαν οι ασθενείς του κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, κάλεσε τον Colton ώστε να δοκιμάσει το υποξείδιο του αζώτου σαν πιθανό αναισθητικό. Ο Wells πήρε το αέριο και έβαλε έναν βοηθό του να του βγάλει ένα ενοχλητικό δόντι. Η δοκιμή στέφθηκε με επιτυχία. Δεν ένιωσε κανένα πόνο. Τις επόμενες ημέρες χρησιμοποίησε το αέριο σε 12 ασθενείς με θετικά αποτελέσματα. Ο Ουέλς πήγε στη Βοστόνη ώστε να κάνει επίδειξη σε έναν παλιό συνεργάτη του, το οδοντίατρο William Morton, ο οποίος τον βοήθησε να στήσει μια επίδειξη σε σπουδαστές ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης στην Βοστόνη.


Κατά τη διάρκεια της επίδειξης όμως, το αέριο χορηγήθηκε εσφαλμένα και ο ασθενής ούρλιαξε από τον πόνο. Το ακροατήριο χλεύασε τον Ουέλς ο οποίος επέστρεψε στο σπίτι του ντροπιασμένος και διαλυμένος. Αρρώστησε και παραμέλησε την ιατρική. Μέχρι το τέλος του 1845 είχε παραπέμψει όλους τους ασθενείς του σε έναν άλλο οδοντίατρο.

Το 1846, ο Morton έκανε μια επιτυχημένη επίδειξη της αναισθησίας με αιθέρα στην Βοστόνη. Ο Ουέλς δημοσιοποίησε μια επιστολή για τις δικές του δοκιμές το 1844 διεκδικώντας ότι η ανακάλυψη της αναισθησίας ήταν δική του. Όμως αγνοήθηκε.


Ο Ουέλς πατένταρε και πουλούσε μπανιέρες μέχρι τις αρχές του 1847, όταν πήγε στο Παρίσι για να αγοράσει πίνακες και να τους πουλήσει στις ΗΠΑ. Εκεί, έκανε μια αίτηση στην Ιατρική Εταιρία του Παρισιού ώστε να αναγνωριστεί ως ο εφευρέτης της αναισθησίας.


Τον Ιανουάριο του 1848, ο Ουέλς εγκατέλειψε τη γυναίκα και το γιο του και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε να πειραματίζεται με αιθέρα και χλωροφόρμιο και στις 21 Ιανουαρίου, σε μια φρενίτιδα που προκλήθηκε από το χλωροφόρμιο, επιτέθηκε σε δύο γυναίκες με θειικό οξύ. Ευτυχώς, καήκαν μόνο τα ρούχα τους και ο ίδιος φυλακίστηκε στη φυλακή The Tombs στο Μανχάταν. Απογοητευμένος, συνειδητοποίησε τι είχε κάνει και αφαίρεσε μόνος του τη ζωή του. Δώδεκα ημέρες πριν τον θάνατό του, χωρίς να το γνωρίζει, η Ιατρική Εταιρεία του Παρισιού ψήφισε να τον τιμήσει ως τον πρώτο που πραγματοποίησε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς πόνο.


Ο Ουέλς θάφτηκε με την οικογένειά του στο Χάρτφορντ. Στην ταφόπλακά του αναγράφεται "Ο εφευρέτης της αναισθησίας".
 
πληροφορίες από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου