Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Cynthia Plaster Caster, η γκρούπι που έφτιαχνε εκμαγεία των μορίων των πιο διάσημων σταρ της ροκ

Η Cynthia και η αρχική συνεργάτης της, Dianne

Για δεκαετίες, η Cynthia Plaster Caster ακολουθούσε θρυλικούς ροκ σταρ και έφτιαχνε ομοιώματα των μορίων τους.



Κάποιες από τις γκρούπι των σταρ της ροκ μουσικής συλλέγουν αυτόγραφα, μπλουζάκια, ακόμη και μπούκλες μαλλιών ή χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα. Όχι όμως η Cynthia Albritton, γνωστή ως Cynthia Plaster Caster, που συλλέγει κάτι διαφορετικό: γύψινα ομοιώματα των μορίων των σταρ. Από το 1968, η Cynthia έχει πάνω από 48 τέτοια ομοιώματα τραγουδιστών, κιθαριστών και μάνατζερ.

Το project της Cynthia ξεκίνησε όταν ήταν στο Σικάγο και ενώ παρακολούθησε τη σχολή καλών τεχνών. Τότε, ένας καθηγητής προκάλεσε τους μαθητές να φτιάξουν κάτι γύψινο από "κάτι στερεό που θα μπορούσε να διατηρήσει το σχήμα του".


Θέλοντας να κάνει κάτι διαφορετικό από τους άλλους, στράφηκε στην αγαπημένη της μουσική, τη ροκ, για να αντλήσει έμπνευση.

Από μικρή, η Cynthia είχε πάθος με τη ροκ. Στην εφηβεία της, της έγιναν εμμονή οι "υπέροχοι άνδρες που κάνουν αυτή την καταπληκτική μουσική" που αγαπούσε. Άρχισε λοιπόν να πηγαίνει σε συναυλίες και να περιμένει να την προσέξει κάποιος. Ωστόσο, γρήγορα διαπίστωσε ότι υπήρχαν πολλές ανταγωνίστριες. Προς απογοήτευσή της, δεν ήταν η μοναδική νεαρή που προσπαθούσε να μπει στο δωμάτιο ενός ροκ σταρ. Έτσι, αποφάσισε να βρει κάτι που θα την έκανε να ξεχωρίσει από τις άλλες.

Ένα βράδυ, είδε μια συναυλία των Paul Revere & the Raiders. Στο πάρτι που ακολούθησε, πήγε κατευθείαν στον τραγουδιστή και τον κιθαρίστα και τους ρώτησε αν θα μπορούσε "cast their solid somethings", να κάνει δηλαδή εκμαγείο από το μόριό τους. Αν και ποτέ δεν έφτιαξε εκμαγείο από τον Paul Revere ή κάποιον άλλο από τους Raiders, κατάφερε να κάνει εντύπωση. Η φήμη της διαδόθηκε στην ροκ κοινότητα και σύντομα είχε το πρώτο της εκμαγείο.

Η Cynthia επιδεικνύει τη διαδικασία στον Jake Shillingford

Το 1968, ο Τζίμι Χέντριξ πήγε στο Σικάγο. Αφού εξάσκησε την πρακτική της -απλώς έβαζε το μόριο σε ένα σέικερ γεμάτο με οδοντικό τζελ- σε δυο φίλους της, ήταν επιτέλους έτοιμη. Προς έκπληξή της, ο Χέντριξ δέχτηκε και έγινε το πρώτο μοντέλο της Cynthia Plaster Caster. Σύμφωνα με την ίδια, ο Χέντριξ ήταν ο πιο εύκολος να τον πείσει, ενώ άλλοι, όπως ο Όνσλεϊ Ντάνμπαρ (ντράμερ που έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως οι David Bowie, Frank Zappa, UFO, Whitesnake, Journey, Lou Reed, κ.α) ήταν πιο δύσκολοι. Μετά από το εκμαγείο του Χέντριξ, πολλοί άνδρες από όλο τον ροκ κόσμο ικέτευαν την Cynthia για το δικό τους. Καλλιτέχνες όπως ο Jello Biafra, ο Chris Connelly, ο Wayne Kramer και ο Jon Langford.

Μια μέρα, εμφανίστηκε μπροστά της ο Φρανκ Ζάπα. Αν και δεν ενδιαφερόταν για το δικό του εκμαγείο, είδε την εμπορική αξία του έργου της Cynthia Plaster Caster και την κάλεσε στο Λος Άντζελες για να οργανώσει μια έκθεση. Η έκθεση όμως δεν οργανώθηκε ποτέ, καθώς οι καλλιτέχνες της ροκ δεν ήθελαν κάτι τέτοιο. Αν και η Cynthia Plaster Caster έμεινε με 48 γύψινα πέη, είχε κερδίσει τη φήμη της ως μία από τις πιο θρυλικές γκρούπι της ροκ. Μάλιστα, το τραγούδι των Kiss "Plaster Caster" ήταν προς τιμή της.



Το 2000, μπόρεσε να εκθέσει τα έργα της στη γειτονιά Σόχο του Μανχάταν και ξανά το 2017 στο MoMA PS1 στο Κουίνς. Άρχισε επίσης να πουλάει αντίγραφα των μορίων, χρησιμοποιώντας τα αρχικά καλούπια. Το 2000, άρχισε να φτιάχνει και γυναικεία στήθη, αν και ο αριθμός ήταν πολύ μικρότερος από εκείνον των αντρών.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου