Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

5 αντικείμενα που ήταν αδύνατο να καταστραφούν


Απίστευτες ιστορίες επιβίωσης απλών αντικειμένων.



Πόσα από τα αντικείμενα που έχετε θα αντέξουν για πάντα; Θα γλίτωναν από φωτιά; Ή από μια πλημμύρα;

Υπάρχουν μερικά σπάνια αντικείμενα στην Ιστορία που που αποδείχτηκαν ικανά να επιβιώσουν από απίστευτες δοκιμασίες. Το γεγονός ότι οι περιστάσεις της επιβίωσής τους είναι συχνά τραγικές, καθιστούν την -φαινομενική- ακεραιότητά τους πιο οδυνηρή. Είτε αντιστάθηκαν στον χρόνο ή στα προβλήματα ή και στα δύο, τα αντικείμενα που θα δείτε παρακάτω αποτελούν υπενθύμιση της ζωής των ιδιοκτητών τους, καθώς και των τεχνιτών που τα έφταξαν.


Το βιολί του Τιτανικού


Αν έχετε δει τον Τιτανικό, θα ξέρετε την ιστορία του Wallace Hartley, του βιολιστή που φώναζε στην μπάντα να συνεχίσει να παίζει ενώ το υπερωκεάνιο βυθιζόταν. Ίσως πολλοί να φανταστούν ότι η ιστορία αυτή είναι αποκύημα της καλλιτεχνικής φαντασίας του σεναριογράφου. Στην πραγματικότητα όμως είναι καταγεγραμμένη στην ιστορία. Το δε βιολί υπάρχει ακόμη και σήμερα. Το βιολί του Hartley είναι ένα από τα αντικείμενα που επιβίωσαν με μικρές φθορές, τόσο λόγω της ασυνήθιστης δύναμης της κόλλας που κρατά τα κομμάτια του βιολιού, όσο και της δερμάτινης θήκης του που το προστάτευσε από την φθορά που θα προκαλούσα η θάλασσα. Το βιολί πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2013 έναντι 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων.


Το κουτί τσαγιού της Mary Latrobe


Ο Αγγλοαμερικανικός πόλεμος του 1812 έγινε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ από το 1812 ως το 1814 στην ξηρά και την θάλασσα της Βόρειας Αμερικής. Περισσότερη από την μισή από την βρετανική ισχύ αποτελούνταν από Καναδούς εθελοντές καθώς οι Βρετανοί πολεμούσαν τον Ναπολέοντα στην Ευρώπη. Οι Βρετανοί κατατρόπωσαν τις Αμερικανικές δυνάμεις. Οι Αμερικάνοι κήρυξαν πόλεμο εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας επειδή οι Βρετανοί καταλάμβαναν με την βία Αμερικανικά καράβια και εξανάγκαζαν τα Αμερικανικά πληρώματα να υπηρετήσουν τον βρετανικό στρατό στους ευρωπαϊκούς πολέμους. Στον εν λόγω πόλεμο συνέβησαν γεγονότα όπως η ολική καταστροφή του Λευκού Οίκου από τους Βρετανούς. Η καταστροφή που προκλήθηκε από την πυρκαγιά που έκαψε το κτήριο ήταν τόσο μεγάλη ώστε σήμερα διαθέτουμε λίγα στοιχεία για το πώς έμοιαζε εσωτερικά το πρώτο κτήριο. Υπάρχει όμως μια σπάνια ένδειξη και αυτή βρίσκεται σε ένα κουτί τσαγιού από την Κίνα. Το κουτί, που ήταν δώρο από την Πρώτη Κυρία Ντόλλευ Μάντισον, σύζυγο του τετάρτου προέδρου των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάντισον, στην φίλη της Mary Latrobe, ήταν επενδεδυμένο με ένα κομμάτι της γαλλικής ταπετσαρίας που κρεμόταν μέσα στην κατοικία, καθιστώντας το ένα από τα λίγα επιζώντα αντικείμενα του κτηρίου.


Το ημερολόγιο τους Ίλαν Ραμόν


Η καταστροφή του Κολούμπια το 2003 άφησε άναυδο τον κόσμο. Αν και, το επταμελές πλήρωμα σκοτώθηκε όταν το διαστημικό λεωφορείο εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης, ένα αντικείμενο κατάφερε να σωθεί, τόσο από την έκρηξη, όσο και από την ελεύθερη πτώση από ύψος σχεδόν 60 χλμ στο Palestine του Τέξας. Πρόκειται για το ημερολόγιο του Ίλαν Ραμόν, πιλότου της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και του πρώτου Ισραηλινού αστροναύτη της NASA, ο οποίος ήταν χειριστής φορτίου κατά τη διάρκεια της αποστολής. Ενώ ο επιμελητής στο Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, όπου υπάρχει ένα τμήμα του ημερολογίου, περιγράφει την επιβίωση του αντικειμένου ως "σχεδόν ένα θαύμα", άλλοι λένε ότι η απίθανη επιβίωσή του έγκειται σε ένα συνδυασμό αεροδυναμικής, τη θέση του βιβλίου στην καμπίνα, και την αργή διαδικασία με την οποία αποσυντέθηκε το λεωφορείο.


Το Lewis Chessmen (φωτογραφία στην αρχή)
Το Lewis Chessmen είναι μια συλλογή από πιόνια σκακιού που είναι σκαλισμένα από ελεφαντόδοντο θαλάσσιου ίππου που λαξεύτηκαν στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, το 12ον αιώνα. Τα εικονικά πιόνια ανακαλύφθηκαν στο νησί Λιούις (Isle of Lewis) της Σκωτίας και σήμερα εκτείθενται στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο. Πώς μπορεί αυτό το σκάκι να επιβίωσε πάνω από 900 χρονιά;


Ο Ωκεανός των Χαμένων Παιχνιδιών


Το 1997, ένα πλοίο που περιείχε πάνω από 5 εκατομμύρια Lego χτυπήθηκε από ένα κύμα, με αποτέλεσμα το πολύτιμο φορτίο του να χυθεί ανοικτά την ακτή του End Land στο δυτικότερο άκρο της Αγγλίας. Σήμερα, πάνω από είκοσι χρόνια μετά, οι κοντινές παραλίες του Ντέβον και της Κορνουάλης εξακολουθούν να είναι γεμάτες με χιλιάδες κομμάτια Lego που τα μαζεύουν οι επισκέπτες.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου