Στην περίοδο μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι οικογένειες στην Ουαλία ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με ένα στολισμένο κρανίο αλόγου να τους περιμένει στην εξώπορτά τους.
Διακοσμημένο με πολύχρωμες κορδέλες και καμπανάκια, το κρανίο έχει μια άυλη υπόσταση, σαν φάντασμα, λόγω του λευκού σεντονιού που καλύπτει αυτόν που το κουβαλάει. Καθώς οι ακόλουθοι τραγουδούν και παρελαύνουν με το κρανίο στις γειτονιές, οι πόρτες ανοίγουν για να συμμετάσχουν σε μια "μάχη", συγκεκριμένα, μια πνευματική μάχη μέσω της ποίησης. Αυτό είναι το Mari Lwyd, μια χειμερινή, παγανιστική παράδοση που οι συμμετέχοντες κερδίζουν φαγητό και ποτό μόνο αν κερδίσουν, μέσω της ποίησης, τη μάχη με το κρανίο.
Αν και είναι συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα, το Mari Lwyd είναι μια προχριστιανική συνήθεια. Για την ακρίβεια, ορισμένες περιοχές της Ουαλίας επιλέγουν να γιορτάσουν με τα κρανία σε άλλες γιορτές, όπως το Halloween ή την Πρωτομαγιά. Αν και οι απαρχές της παράδοσης είναι συγκεχυμένες, η εικόνα του λευκού αλόγου είναι πολύ δυνατή στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον εδώ και 3.000 χρόνια.
Το έθιμο ενσωματώνει επίσης την πανάρχαια παράδοση του "wassailing". Στη μέση αγγλική γλώσσα, wæs hæil (είμαι υγιείς), το "wassail" ήταν αρχικά ένα ποτό με ζάχαρη και καρυκεύματα, πηγμένη κρέμα, ψητά μήλα και αυγά. Όσοι συμμετείχαν και μοιράζονταν ένα τεράστιο μπολ με αυτό το μείγμα ήταν "wassailing". Ο όρος εξελίχθηκε για να περιγράψει το έθιμο της ζητιανιάς για το ποτό στην περίοδο των Χριστουγέννων, μια εποχή κατά την οποία οι φτωχοί γλεντζέδες περίμεναν γενναιοδωρίες τις οποίες συνήθως τους αρνούνταν. Πήγαιναν στις πόρτες των πλουσιότερων γειτόνων τους και ζητήσουν να πιούν από το μπολ τους ή να έχουν γεμίσουν το δικό τους.
Υπόψη, αν τυχόν κάποιος δεν μπορεί να βρει ένα κρανίο αλόγου, μπορεί να φτιάξει το δικό του με αυτό το kit.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου