Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Μια τράπουλα με φιγούρες των Μάγια από την Σοβιετική Ρωσία


Τον 16ο αιώνα, η Ισπανία κατέλαβε την πανίσχυρη αυτοκρατορία των Μάγια, που εκτείνονταν στο σημερινό Μεξικό, την Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, το Μπελίζ και την βόρεια Κόστα Ρίκα. Η γλώσσα των Μάγια χάθηκε και σώθηκαν μόνο τέσσερα -από τα χιλιάδες- κείμενά τους. Πριν επιβληθεί στους ντόπιους η ισπανική γλώσσα (και επομένως το λατινικό αλφάβητο), οι Μάγια είχαν ένα σύστημα γραφής με πάνω από 800 ιερογλυφικά με τα οποία διακοσμούσαν τα πάντα, από τους ναούς τους μέχρι τον περίφημο "Dresden Codex", όπως αποκαλείται. Τα ιερογλυφικά αποδείχτηκαν δύσκολα να αποκρυπτογραφηθούν. Το έργο όμως ενός ανθρώπου στην αποκρυπτογράφησή τους θα σωζόταν για πάντα σε μια τράπουλα.



Επί 500 χρόνια, διάφοροι ακαδημαϊκοί προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τα ιερογλυφικά. Το 1952 όμως, ο Yuriy Knorozov έσπασε ένα σημαντικό κομμάτι του κώδικα των Μάγια. Ο Σοβιετικός γλωσσολόγος και εθνογράφος υπέθεσε ότι τα ιερογλυφικά ήταν συλλαβές και όχι γράμματα όπως πιστευόταν. Τελικά, δημοσίευσε ένα άρθρο, με τίτλο "Ancient Writing of Central America", όπου πρότεινε ότι τα ιερογλυφικά των Μάγια αντιπροσώπευαν φωνητικούς ήχους, όπως τα ιερογλυφικά των αρχαίων Αιγυπτίων.


Το άρθρο του Knorozov βοήθησε τον κόσμο να καταλάβει τον κώδικα των Μάγια. Σήμερα, οι ακαδημαϊκοί παγκοσμίως μπορούν να διαβάσουν πάνω από το 90% των ιερογλυφικών των Μάγια. Όμως, δημοσιεύτηκε στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου και επομένως επικρίθηκε ότι είχε επιρροή από την Μαρξιστική-Λενινιστική ιδεολογία -κάτι που δεν ισχύει.


Το 1975, η ΕΣΣΔ, για να τιμήσει το έργο του Knorozo, εξέδωσε μια ειδική τράπουλα με εικόνες των Μάγια. Στην Σοβιετική Ρωσία, ο μοναδικός προμηθευτικός τραπουλών ήταν η πολιτεία. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι τράπουλες ήταν... βαρετές. Η συγκεκριμένη τράπουλα άντλησε έμπνευση από τα έργα τέχνης των Μάγια που βρέθηκαν στο Μεξικό και σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Viktor Mihajlovich Sveshnikov -ο οποίος σχεδίασε μια τράπουλα με σκηνές από τη ρωσική όπερα και ακόμη μια αφιερωμένη στον ποταμό Νέβα, που ρέει μέσα από την Αγία Πετρούπολη.

Η τράπουλα τυπώθηκε σε λίγα κομμάτια και για λίγο χρονικό διάστημα. Σήμερα, μπορεί κανείς να την βρει στο eBay για περίπου 180 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου