Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Η πιο μεγάλη μινιατούρα σιδηρόδρομου


Η σφυρίχτρα ακούγεται από μακριά καθώς το τρένο στρίβει στη γωνία. Η Train Mountain είναι το όνειρο των σιδηροδρομικών μετακινήσεων. Πρόκειται όμως για μινιατούρα.



Οι μήκους 58 χλμ ράγες απλώνονται μέσα σε ένα δάσος με βελανιδιές στο Όρεγκον των ΗΠΑ και είναι μόνο για τρένα-μινιατούρες. Όχι ακριβώς το είδος των μινιατούρων που θα βρούμε σε ένα κατάστημα με τέτοια είδη, αλλά με τρένα τόσο μεγάλα που μπορεί κανείς να ανέβει. Σύμφωνα με το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, πρόκειται για την πιο μακριά γραμμή χομπιστικών τρένων του κόσμου.


Στο Train Mountain μεταφέρουν οι ενθουσιώδεις των τρένων μινιατούρων τις ατμομηχανές τους, με ύψος που δεν ξεπερνάει το γόνατο ενός ανθρώπου, με σκοπό να ταξιδέψουν πάνω στις ράγες πλάτους 7,5 ιντσών με ταχύτητα 2,2 μ/δευτερόλεπτο μέσα από το τοπίο του Νοτίου Όρεγκον. Οι αμαξοστοιχίες περνούν μέσα από μικροσκοπικές πόλεις της Άγριας Δύσης, κατασκηνώσεις υλοτόμων και ενός νεκροταφείου -στο οποίο βρίσκονται οι στάχτες της μητέρας του μέλους του Train Mountain.

Ο τόπος φιλοξενεί συναντήσεις για χομπίστες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα σημαντικό γεγονός είναι η Train Mountain Triennial, μια συνάντηση που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια και που συγκεντρώνει τους φανατικούς των τρένων μινιατούρων από όλο τον κόσμο.


Αν και το μέρος είναι ανοικτό σε επισκέπτες, για να βάλει κανείς το τρένο του στις ράγες θα πρέπει να είναι μέλος του Train Mountain. Μερικά μέλη απλώς αγοράζουν τα τρένα τους, ενώ άλλα μέλη τα δημιουργούν από το μηδέν. Ένα τέτοιο μέλος εκτιμάται ότι πέρασε περίπου 8.000 ώρες εργασίας σε μια περίοδο 10 χρόνων.

Η Train Mountain ιδρύθηκε το 1987 από τον Quentin Breen. Πριν πεθάνει το 2008, είχαν στρωθεί πάνω από 25 μίλια ραγών. Μετά το θάνατό του, η ιδιοκτησία του πέρασε στην επίβλεψη της Train Mountain Institute, η οποία πρόσθεσε και ένα μουσείο όπου οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για την ιστορία των σιδηροδρόμων.


Η Train Mountain Institute συνεχίζει να προσθέτει ράγες στο ήδη υπάρχουν δίκτυο.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου