Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Μια online κρύπτη των πιο υπέροχων φωτογραφικών μηχανών που έγιναν ποτέ

Compagnie Francaise de Photographie Photosphere no1, Γαλλία, 1899.

Τριγυρίζοντας πρόσφατα στο διαδίκτυο, βρήκα μια συλλογή με vintage κάμερες, κάτι σαν εγκυκλοπαίδεια.



Ο Γάλλος Sylvain Halgand έχει δημιουργήσει μια συλλογή με πάρα πολλές κάμερες. Στην ιστοσελίδα Collection Appareils υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά μοντέλα που προέρχονται από όλο τον κόσμο και χρονολογούνται από τη στιγμή που εφευρέθηκε η φωτογραφία, κάθε μία από τις οποίες φωτογραφήθηκε και ταξινομήθηκε πιστά. Η τεράστια συλλογή διαθέτει μερικά εκπληκτικά μοντέλα. Δείτε μερικά από αυτά.

Irwin Lark, ΗΠΑ, Irwin Corporation, 1940. Είναι γνωστή ως "κουτί σαρδέλας" λόγω εμφάνισης, αλλά και λόγω του ότι οι πρώτες μηχανές που έφτιαξε η εταιρία ήταν όντως από σαρδελοκούτια.

Gap Box 6 x 9, France, 1950. Οι κάμερες κουτιά έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, καθιστώντας τη φωτογραφία διαθέσιμη στο ευρύ κοινό. Πληρούσαν τις απαιτήσεις των σημερινών καμερών μίας χρήσης: επέτρεπαν σε οποιονδήποτε να τραβάει φωτογραφίες στη χαμηλότερη τιμή και με τον πιο απλό τρόπο. Ήταν οι πρώτες κάμερες "point and shoot".

Coronet Fildia moire, Γαλλία, 1942. Λιγότερο κοινή από την τυπική έκδοση λόγω του σχεδίου της.

Hit Mini Camera, Χονγκ Κονγκ, 1970. Το μήκος της είναι μόλις δύο ίντσες (50mm) και είναι αρκετά εύκολο να βρεθεί σήμερα σε αντίθεση με πολλές συλλεκτικές κάμερες και μάλιστα σε λογικές τιμές. Όλοι οι τύποι κάμερας Hit έχουν σχεδιαστεί για μικροσκοπικά ρολά φιλμ, συνήθως των 10 λήψεων, και έδιναν αρνητικά μόλις 14x14mm.

Coronet Midget, Αγγλία, 1934. Το κόστος της ήταν περίπου πέντε σελίνια. Είναι από τις πιο δημοφιλείς μικρές κάμερες. Η εταιρία Coronet προώθησε το δικό της φιλμ 6 εκθέσεων ειδικά για το μοντέλο Midget.

Albini Alba, Ιταία, περίπου 1900. Είναι κατασκευασμένο από μαυρισμένο ξύλο, συναρμολογημένη με προσοχή και καλυμμένη με δέρμα.

Girard Le Radieux, Γαλλία, περίπου 1901. Προσφέρει διαφορετική ταχύτητα κλείστρου, με την γρηγορότερη να είναι 1/60sec. Η τιμή της μηχανής ήταν 135 φράγκα.

Bell and Howell Stereo Vivid, ΗΠΑ, 1954. Πολύ πριν τα σημερινά τρισδιάστατα των φωτογραφικών μηχανών, ο εξοπλισμός στερεοφωνικής όρασης σαν αυτό χρησιμοποιήθηκε από ενθουσιώδεις σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου.

Argus Lady Carefree, Γερμανία, 1967.

Argus A, ΗΠΑ, 1936-1941. Μπορούσε να την αγοράσει κανείς έναντι 10 δολαρίων. Αναμφισβήτητα είναι η πιο σημαντική κάμερα 35mm όλων των εποχών μετά τη Leica A. Η Argus πούλησε περισσότερες κάμερες τα πρώτα 20 χρόνια της απ' ό,τι η Leica τα πρώτα 70 χρόνια.

Seroa Mecaflex, Μονακό, 1958.

The Compass, σχέδιο του Christmas Pimberton Billing. Κατασκευάστηκε από τον Ελβετό ωρολογοποιό Le Coultre μεταξύ του 1937 και του 1940. Παράχθηκαν περίπου 4.000 κάμερες.

Haneel Tri-Vision, Λος Άντζελες, ΗΠΑ, 1946 περίπου. Το κόστος της ήταν 28,85 δολάρια.

Artima Photo-Miami, Αγγλία, 1950. Κατασκευασμένο από βακελίτη με στίγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου