Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κάντε τις φωτογραφίες σας να μοιάζουν σαν μακέτες με το Adobe Photoshop

Είδαμε πρόσφατα φωτογραφίες που μοιάζουν με μακέτες και είχα πει πως σύντομα θα δούμε πως γίνετε αυτό το εφέ με το adobe photoshop. Tilt Shift λέγετε το εφέ και θα δείτε πως είναι πανεύκολο!

Πάμε λοιπόν!

Πρόγραμμα: Adobe Photoshop CS3 (αγγλική έκδοση)

Βήμα 1
Τις μακέτες συνήθως τις κοιτάμε από ψηλά. Οπότε, θα πρέπει να επιλέξουμε μια φωτογραφία από ψηλά.

Εγώ διάλεξα αυτή. Δεν είναι και τόσο ψηλά αλλά έχω την αίσθηση αυτή στη μαρίνα στο κάτω μέρος, όπου και εκεί θα εστιάσω.


Βήμα 2



Ανοίγουμε την εικόνα και πατάμε Quick Mask από την εργαλειοθήκη (1). Έπειτα επιλέγουμε το Gradient Tool (2). Μας ενδιαφέρει το Reflected Gradient.

Βήμα 3


Με το Gradient Tool τραβάμε μια κάθετη γραμμή. Ξεκινάμε από την περιοχή στην οποία θέλουμε να εστιάσουμε και τελειώνουμε εκεί που θέλουμε να ολοκληρωθεί η εστίαση. Εγώ ξεκίνησα από το κάτω μέρος γιατί εκεί ήθελα να εστιάσω. Το αποτέλεσμα είναι σαν αυτό στην εικόνα. Αν δεν μας αρέσει, επιστρέφουμε undo και ξαναδοκιμάζουμε μέχρι να το πετύχουμε.

Βήμα 4
Επιστρέφουμε στο Standard mode πατώντας ξανά το Quick Mask. Η περιοχή που έχουμε επιλέξει φαίνεται τώρα ανάμεσα σε διακεκομμένες γραμμές ("τα μυρμηγκάκια που τρέχουν" όπως λένε μερικοί).

Βήμα 5

Πάμε Filter -> Blur -> Lens Blur

και δίνουμε τις παραμέτρους. Εγώ σ' αυτήν έδωσα τις εξής:

Faster
Source: None
Shape: Hexagon
Radius: 10
Threshold: 255

ενώ τα άλλα τα άφησα ως έχουν.

Παράλληλα, με την προεπισκόπηση, μπορούμε να βλέπουμε τι κάνουμε. Εφ' όσον μας αρέσει αυτό που βλέπουμε στην προεπισκόπηση πατάμε ΟΚ.

Βήμα 6
Απενεργοποιούμε τις διακεκομμένες γραμμές πατώντας Ctrl+D.

Βήμα 7
Τώρα θα τονίσουμε λίγο τον κορεσμό των χρωμάτων για θα βοηθήσουμε τη φωτογραφία μας ώστε να έχει το έντονο χρώμα που έχουν συνήθως οι μακέτες.

Image -> Adjustments -> Hue/Saturation.

Εγώ σ' αυτήν τη φωτογραφία χρησιμοποίησα Saturation: +20. Το πόσο θα χρειαστεί εξαρτάται από τη φωτογραφία.

Βήμα 8
Άλλο ένα μέσον για να τονίσουμε το εφέ είναι το εργαλείο Curves adjustment, που επηρεάζει την αντίθεση και τη φωτεινότητα της εικόνας.

Image -> Adjustments -> Curves

Εγώ σ' αυτή τη φωτογραφία άλλαξα λίγο την καμπύλη προς τα πάνω, για να αυξήσω την αντίθεση. Προσέχουμε να μην το παρακάνουμε γιατί θα βγει σαν "καμένη" η φωτογραφία. Μπορεί αν η αρχική φωτογραφία είναι πολύ φωτεινή να μην χρειαστεί καθόλου αυτό το βήμα.


Τελικό αποτέλεσμα


Όπως είδατε είναι πανεύκολο και με λίγο πειραματισμό μπορείτε να κάνετε και εσείς τις δικές σας "μακέτες"!

Δείτε μερικές ακόμα "μακέτες" μου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου