Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Κι άλλο προβοκατόρικο έργο του Μπάνκσι

Πέντε οπλισμένοι στρατιώτες με φτερά αγγέλων και κίτρινα προσωπάκια που χαμογελούν ειρωνικά κάτω από το αιματοβαμμένο σλόγκαν «Every picture tells a lie!».

Κρυμμένο έργο του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου, Μπάνκσι (Banksy), ανακαλύφθηκε σε γκαλερί του Βερολίνου, οκτώ χρόνια αφότου οι υπεύθυνοι είχαν επιτρέψει να περαστεί με χρώμα, προκειμένου αναρτηθούν στους τοίχους της γκαλερί νέα έργα.

Το έργο του "Μικελάντζελο του δρόμου" όπως αποκαλούν τον Μπάνκσι, εικονίζει πέντε οπλισμένους στρατιώτες με φτερά αγγέλων και κίτρινα προσωπάκια που χαμογελούν ειρωνικά κάτω από το αιματοβαμμένο σλόγκαν "Every picture tells a lie!" δηλαδή "Κάθε Εικόνα λέει ένα Ψέμα". Ακόμα και οι στρατιώτες μπορούν να είναι άγγελοι; Ακόμα και όσοι σκοτώνουν έχουν στα κρυφά πρόσωπα που χαμογελούν; Διασκεδάζουν να σκοτώνουν ή είναι απλώς ηλίθιοι;

Τον έχουν ονομάσει "προβοκάτορα της κουλτούρας του δρόμου" και "σύγχρονο αντάρτη των πόλεων". Ο γκραφιτάς - φάντασμα κρατάει την ταυτότητα του μυστική και το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι κατάγεται από το Μπρίστολ. Ωστόσο τα πολιτικοποιημένα και οργισμένα γκράφιτι που δημιουργεί δεν φιγουράρουν μόνο σε τοίχους στην Αγγλία, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Το συγκεκριμένο έργο "Every picture tells a lie" αποκαλύφθηκε και εκτίθεται στη γκαλερί χάρη στον Αμερικανό καλλιτέχνη Μπραντ Ντάουνι, ο οποίος έχει βάση το Βερολίνο.

Ο Στέφαν Μπάουερ υπεύθυνος της γκαλερί εξηγεί:
"Το έργο του Μπάνκσι φτιάχτηκε για μια μεγάλη έκθεση με τον τίτλο "Backjumps - the life issue no. 1" που διοργανώθηκε στη γκαλερί το καλοκαίρι του 2003. Ο Μπραντ Ντάουνι επίσης έλαβε μέρος τότε, ήταν ένας από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες μαζί με τον Μπάνκσι. Παρατήρησε τότε ότι ο Μπάνκσι είχε ζωγραφίσει μια μεγάλη επιφάνεια εδώ σε αυτό το χώρο. Οπότε σήμερα για αυτή την έκθεση που σχετίζεται με την τέχνη του δρόμου, επανεμφάνισε αυτό το έργο."

πηγή: e-go.gr
φωτογραφία: artdaily.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου