Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Προσομοίωση του long exposure σε νερό με το Adobe Photoshop

Σε παλιότερο θέμα είχαμε δει πως μπορούμε να κάνουμε ένα γρήγορο ψευτο-HDR εφέ με το photoshop, το οποίο ελπίζω και να σας άρεσε.

Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εφέ long exposure σε νερό με το photoshop.

Πρόγραμμα: Adobe Photoshop CS3 (αγγλική έκδοση).

Βήμα 01


Ανοίγουμε την φωτογραφία και την κάνουμε layer με διπλό κλικ πάνω στο layer. Με δεξί κλικ και Duplicate Layer δημιουργούμε ένα αντίγραφο του layer και το ονομάζουμε «kataraxtes». Επαναλαμβάνουμε την ενέργεια και το νέο layer το ονομάζουμε «limni».


Βήμα 02
Απενεργοποιούμε το layer «limni» για να μην μας μπερδεύει -μιας και είναι πρώτο- με κλικ στο «ματάκι» αριστερά -όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα- και ξεκινάμε την επεξεργασία του layer «kataraxtes».

Filter -> Blur -> Motion Blur και δίνουμε τις εξής παραμέτρους:
Angle: 90o, Distance: 90 pixels και «ΟΚ».

Η φωτογραφία θα γίνει έτσι:


Βήμα 03


Τώρα θα προσθέσουμε μια layer mask. Με το Alt πατημένο κλικ στο εικονίδιο στο κόκκινο τετράγωνο (add layer mask) και δημιουργείτε μια μαύρη μάσκα, όπως φαίνεται στα layer. Πάμε στην εργαλειοθήκη στα αριστερά, επιλέγουμε το πινέλο (Brush Tool) και αρχίζουμε να «βάφουμε» στο layer στην περιοχή που υπάρχει ο καταρράκτης.Βήμα 04
Μόλις τελειώσουμε με τον καταρράκτη πάμε στο layer «limni» (το ενεργοποιούμε με κλικ πάλι στο «ματάκι»). Εδώ θα εφαρμόσουμε ένα Surface Blur, γιατί τα νερά τις λίμνης δεν κινούνται όπως του καταρράκτη.

Οπότε Filter -> Blur -> Surface Blur και δίνουμε:
Radius: 10 pixels, Threshold: 100 levels και «OK».

Βήμα 05
Εφαρμόζουμε πάλι μια μάσκα (Alt+add layer mask) και κάνουμε στη λίμνη ότι κάναμε με τον καταρράκτη με το Brush Toll.

Βήμα 06
Τελειώνοντας και με το layer «limni» μπορούμε πλέον να παίξουμε με το Opacity των layer «kataraxtes» και «limni». Εγώ στο «kataraxtes» έδωσα 85% και στο «limni» 90%.


Τελικό αποτέλεσμα


Συμπέρασμα
Είναι ένας αρκετά εύκολος τρόπος για τη δημιουργία εφέ Long Exposure στο Adobe Photoshop.

Ελπίζω να σας άρεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου