Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

10 χρονιές-σταθμοί του διαδικτύου


Το διαδίκτυο έχει κάνει τεράστια άλματα κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων της ιστορίας του.



Δείτε 10 χρονιές-σταθμοί στην ιστορία του, όπως τις συνόψισε η The Telegraph.

Γεννιέται το διαδίκτυο ή ARPANET
Επιστήμονες από το UCLA πραγματοποίησαν την πρώτη μετάδοση δεδομένων μεταξύ υπολογιστών τον Οκτώβριο του 1969 ως μέρος ενός προγράμματος του Πενταγώνου, το ARPANET, το οποίο αργότερα έγινε γνωστό ως Διαδίκτυο, για την ανάπτυξη ασφαλών επικοινωνιών.

Το πρώτο email της Βασίλισσας
Πάντα ενήμερη με τη σύγχρονη τεχνολογία (στη φωτογραφία δοκιμάζει ένα ζευγάρι γυαλιών 3D κατά την επίσκεψή της στο Πανεπιστήμιο του Sheffield) η Βασίλισσα της Αγγλίας έστειλε το πρώτο e-mail της το 1976.

Γεννιούνται τα Emoticons
Η προέλευση των emoticons είναι κάπως ασαφής. Κάποιοι αποδίδουν την πρώτη χρήση τους στον Kevin MacKenzie το 1979, ενώ άλλοι λένε πως ο Scott E. Fahlman (στη φωτογραφία) ξεκίνησε τη μανία των emoticons το Σεπτέμβριο του 1982 με ένα χαμόγελο σε ένα μήνυμα σε ένα online ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων.

www.domainnameslaunched.com
Το 1984, 4 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπέρκλεϊ (με έδρα το Σαν Φρανσίσκο) επινόησε το πρώτο σύστημα διευθύνσεων στο διαδικτύου (το γνωστό domain) και το ονόμασαν The Berkeley Internet Domain Name (BIND) Server.

Ο πατέρας του Διαδικτύου
Το 1990, ο Tim Berners-Lee αναπτύσσει το λογισμικό για το World Wide Web, το οποίο αργότερα θα αναπτυχθεί στο τεράστιο δίκτυο που έχουμε σήμερα.

Ξεκινά ο πρώτος φυλλομετρητής (ο γνωστός web browser)
Ένα από τα πρώτα πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο, ο Mosaic, ξεκινάει να λειτουργεί το 1993. Εκείνη την εποχή, 1,8 εκατ. υπολογιστές σε όλο τον κόσμο είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Γεννιέται η Google
Ο Larry Page και ο Sergey Brin, φοιτητές του Stanford, αρχίζουν να συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας μηχανή αναζήτησης που την ονομάζουν BackRub το 1996. Η BackRub λειτουργεί σε διακομιστές (servers ντε!) του Στάνφορντ για περισσότερο από ένα χρόνο. Τελικά ξεπέρασαν το εύρος ζώνης (bandwidth) του πανεπιστημίου. Η ιστοσελίδα αργότερα θα γίνει γνωστή ως Google.

Διάσημο για πέντε λεπτά
Το 1997, εφευρέθηκε η κάμερα για το διαδίκτυο, επιτρέποντας την συνομιλία σε πραγματικό χρόνο από απομακρυσμένη κάμερα.

Πριν από το iPhone ...
Το 1999, κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και υπολογιστές παλάμης (palmtop) με πρόσβαση στο Διαδίκτυο βγαίνουν στην αγορά. Εκείνη την στιγμή, 25 εκατ. υπολογιστές είναι στο διαδίκτυο και οι χρήστες υπολογίζονται σε 183 εκατ.

Η δύναμη του tweet
Το 2006, ο Jack Dorsey δημιουργεί το Twitter, ένα κοινωνικό δίκτυο, το οποίο επιτρέπει το «tweet» μηνυμάτων κειμένου με μόλις 140 χαρακτήρες. Ενώ πολλοί επικρίνουν το Twitter ως μια δραστηριότητα για χαζούς (twit), αυτό αποδεικνύει τη δύναμη ως μέσο επικοινωνίας, όταν έγινε το κύριο μέσο για την αποστολή εικόνων και νέων για τις ιρανικές διαμαρτυρίες των εκλογών το 2009, όταν μπλοκαρίστηκαν τα περισσότερες συμβατικές τεχνικές συλλογής πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου