Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Ένα βιβλίο 400 χρόνων με τις υπογραφές πολλών ιστορικών προσώπων


Μεταξύ του 1596 και του 1647, ο έμπορος τέχνης και διπλωμάτης Philipp Hainhofer ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη συγκεντρώνοντας μια απίστευτα πλούσια συλλογή υπογραφών στο "Große Stammbuch", ή αλλιώς "Album Amicorum".



Σύμφωνα με το βιβλίο αυτοβιογραφίας, ο κατάλογος του Hainhofer είναι γεμάτο με τις υπογραφές του μεγάλου δούκα της Τοσκάνης Κόζιμο Β' των Μεδίκων, του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Κροατίας, βασιλιάς της Βοημίας και Αρχιδούκας της Αυστρίας Ροδόλφος Β' και βασιλιά της Δανίας και της Νορβηγίας Χριστιανού Δ', για να αναφερθούν μερικοί μόνο. Καλυμμένο με κόκκινο βελούδο, το "Album Amicorum" ήταν μια τάση καταγραφής της οικογένειας, των φίλων και των γνωστών που ξεκίνησε τον 16ο αιώνα.

Ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ροδόλφος Β'

Ο Hainhofer μάζεψε τις υπογραφές σε μια διάρκεια 50 χρόνων, ξεκινώντας από όταν ήταν φοιτητής. Όταν άρχισε να αποκτά θρησκευτικούς ηγέτες και βασιλείς ως πελάτες, τους ζήτησε να υπογράψουν το βιβλίο του και ανέθεσε σε καλλιτέχνες να φτιάξουν 100 λεπτομερείς εικόνες ώστε να υπογράφουν δίπλα τους.

Πρόσφατα, η Herzog August Bibliothek αγόρασε τον τόμο -ο οποίος πιστεύεται ότι είχε χαθεί μέχρι που εμφανίστηκε σε μια δημοπρασία στο Λονδίνο το 1931- για περίπου 3,1 εκατομμύρια δολάρια.

Αριστερά, ο πρίγκιπας Αύγουστος Β' του Βολφενμπύτελ. Δεξιά, η Ursula Duchess της Βυρτεμβέργης

Όσων αφορά τον Hainhofer ήταν έμπορος, τραπεζίτης, διπλωμάτης και συλλέκτης τέχνης στο Άουγκσμπουργκ. Μεταξύ άλλων, είναι διάσημος για τα περίεργα ερμάριά του (Kunstschränke) που δημιούργησε με τη βοήθεια μεγάλου αριθμού τεχνιτών του Άουγκσμπουργκ.

Ένα από τα ερμάρια που ανέθεσε ο Hainhofer. Το εν λόγω ερμάριο ανήκε κάποτε σε έναν Σουηδό βασιλιά, και φιλοξένησε τα πάντα, από έναν μικρό κροκόδειλο μέχρι γλυπτά από ελεφαντόδοντο, πολύτιμους λίθους και περίπλοκα έργα ζωγραφικής

Σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια της Σιένα και της Πάδοβας, ταξίδεψε στην Ιταλία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες και απέκτησε καλή γνώση της τέχνης και αρκετών γλωσσών. Είναι επίσης γνωστός για την κατασκευή του πρώτου ρολογιού κούκου στο Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας.


από: this is colossal και wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου