Ερμάριο οδοντιατρείου κατασκευασμένο από την Harvard Company στην πόλη Καντόν του Οχάιο
Τον 17ο και 18ο αιώνα, τα εξαιρετικά λεπτομερή ερμάρια, γραφεία και τουαλέτες είχαν μεγάλη άνοδο. Κατασκευάστηκαν από τα καλύτερα ξύλα, μέταλλα και πολύτιμους λίθους, και συχνά ενσωμάτωναν σκηνές από αρχαίες ελληνικές τραγωδίες με πολύ λεπτομερή επένδυση. Οι κατασκευαστές δημιουργούσαν σχέδια "trompe l'oeil", δηλαδή ψεύτικα βιβλία για να καλύψουν μυστικά διαμερίσματα.
Ερμάριο στο Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας, Rijksmuseum
Το ερμάριο που φαίνεται πιο κάτω είναι του 17ου αιώνα και προέρχεται από τη Βίλλα Μποργκέζε -πάρκο και Μουσείο Τέχνης- στη Ρώμη. Πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby's για περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια
Δεν γνωρίζουμε ποιος το κατασκεύασε, αλλά ήταν παραγγελία για τον Πάπα Παύλο Ε' για τα οικογενειακά του κειμήλια. Είναι διακοσμημένο με το οικογενειακό οικόσημο, καθώς και διάφορες διακοσμήσεις από αχάτη, αμέθυστο, λάπις λαζούλι και άλλες όμορφες πέτρες που είναι δύσκολες στην επεξεργασία.
Ερμάριο του 16ου αιώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Το ερμάριο στην εικόνα κάτω είναι του 17ου αιώνα. Είναι ένα έργο τέχνης, μπορεί κανείς να αποθηκεύσει περίπου 1.000 αντικείμενα και ανήκε στον έμπορο, τραπεζίτη, διπλωμάτη και συλλέκτη τέχνης από την γερμανική πόλη Άουγκσμπουργκ, Philipp Hainhofer. Ο Hainhofer μνημονεύεται, μεταξύ άλλων, για τα παράξενα ερμάριά του (Kunstschränke) τα οποία δημιούργησε με τη βοήθεια μεγάλου αριθμού τεχνιτών του Άουγκσμπουργκ. Το εν λόγω ερμάριο ανήκε κάποτε σε έναν Σουηδό βασιλιά, και φιλοξένησε τα πάντα, από έναν μικρό κροκόδειλο μέχρι γλυπτά από ελεφαντόδοντο, πολύτιμους λίθους και περίπλοκα έργα ζωγραφικής. Σήμερα, βρίσκεται στο Μουσείο του Πανεπιστημίου Γκουσταβιάνουμ στην Ουψάλα της Σουηδίας.
Ακόμη ένα μεγάλο ερμάριο του Άουγκσμπουργκ από τον 16ο αιώνα
Ένα κυλινδρικό γραφείο του 20ου αιώνα
Αυστριακό γραφείο
Ένα ισπανικό ερμάριο από τα μέσα του 17ου αιώνα
Διακοσμημένο γραφείο με ψεύτικα βιβλία
Ένα ιταλικό ερμάριο
Ένα γιαπωνέζικο ερμάριο
Ένας από τους πιο διάσημους κατασκευαστές ερμαρίων τον 18ο αιώνα ήταν ο Γερμανός David Roentgen. Τα έργα του -όπως αυτά παρακάτω- ήταν συχνά γεμάτα με πάνω από 100 διαμερίσματα και βασίζονταν σε πολύπλοκους μηχανισμούς για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά τους.
Ένα έπιπλο Roentgen από το μουσείο Kunstgewerbe που κοστίζει πάνω 1,5 εκατομμύρια δολάρια
από: messy nessy chic
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου