Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Ένα κάστρο στη Ρουμανία που θα έκανε τον Δράκουλα να ζηλέψει


Ο οποίος λέγεται ότι είχε φυλακιστεί εκεί.



Στην καρδιά της Τρανσυλβανίας, στην πόλη Χουνεντοάρα, ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Ευρώπης μοιάζει σαν να κάθεται πάνω σε έναν βραχώδη γκρεμό και το μόνο που επιτρέπει την πρόσβαση σ' αυτό είναι μόνο μια λεπτή γέφυρα. Πρόκειται για το Κάστρο Corvin, το οποίο μοιάζει σαν να βγήκε από κάποιο παραμύθι -κυρίως επειδή οι συντηρητές του πίστευαν ότι έτσι έπρεπε να δείχνει.


Χτισμένο στα μέσα του 15ου αιώνα, το κάστρο ήταν έργο του Ούγγρου στρατιωτικού και πολιτικού ηγετική Ιωάννη Ουνιάδη (Hunyadi János στα ουγγρικά, Ioan de Hunedoara στα ρουμανικά) -σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές της εποχής, ήταν γιος οικογένειας ευγενών Ρουμανικής καταγωγής-, ο οποίος το έκτισε πάνω στα ερείπια ενός κάστρου που είχε χτίσει ο Κάρολος Α' της Ουγγαρίας.

Ο Ιωάννης Ουνιάδης - πηγή

Ο Βλαντ Γ' Τσέπες - πηγή

Το κάστρο χωρίζεται σε τρεις μεγάλες περιοχές: την αίθουσα του ιππότη, την αίθουσα του φαγητού και τις κυκλικές σκάλες. Κάθε ένα από αυτά τα τρία μέρη περιβάλλεται από κυκλικούς και ορθογώνιους πύργους που χρησιμοποιήθηκαν τόσο για την άμυνα, όσο και ως φυλακή.


Κατά τη διάρκεια της ζωής του Ουνιάδη, το κάστρο ήταν μεγαλοπρεπές. Όμως, μετά τον θάνατό του, το παράκμασε γρήγορα. Το ενδιαφέρον για την αποκατάστασή του αυξήθηκε τον 17ο αιώνα. Όταν άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης, οι εργάτες ξανασχεδίασαν το κάστρο για να φαίνεται ως αυτό που θεωρούσαν γοτθικό κάστρο, κάτι που εξηγεί κατά πολύ την εμφάνισή του.


Το κάστρο συνδέεται με μερικούς θρύλους. Αν και μάλλον είναι αναληθές, λέγεται ότι ο Ιωάννης Ουνιάδης φυλάκισε εκεί μέσα τον βοεβόδα της Βλαχίας, Βλαντ Γ' Τσέπες (ή Βλαντ ο Παλουκωτής ή Κόμης Δράκουλας). Ο Βλαντ πέρασε περίπου επτά χρόνια στα μπουντρούμια του κάστρου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να τρελαθεί. Λόγω αυτών των δεσμών, το κάστρο αναφέρεται μερικές φορές ως πηγή έμπνευσης για το κάστρο του Δράκουλα στο μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ του 1897. Στην πραγματικότητα, ο Στόκερ ούτε τη συμμαχία του Βλαντ με το Ουνιάδη γνώριζε, ούτε το κάστρο.


Στην αυλή του κάστρου, κοντά στο παρεκκλήσι του 15ου αιώνα, υπάρχει ένα πηγάδι βάθους 30 μέτρων. Σύμφωνα με το μύθο, την πηγή άνοιξαν τρεις Τούρκοι κρατούμενοι στους οποίους είχαν υποσχεθεί να τους αφήσουν ελεύθερους αν έβρισκαν νερό. Οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν το πηγάδι μετά από 15 χρόνια, αλλά οι δεσμοφύλακές τους δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους. Λέγεται ότι η επιγραφή σε έναν τοίχο του πηγαδιού σημαίνει "έχετε νερό, αλλά όχι ψυχή". Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν μεταφράσει την επιγραφή ότι "την επιγραφή έγραψε ο Χασάν, ο οποίος ζει σκλάβος των Γκιαούρηδων (η αρχική έννοια της λέξης ήταν ο άπιστος, ήταν υβριστική ονομασία των χριστιανών από τους μωαμεθανούς), στο φρούριο κοντά στην εκκλησία".

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου