Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Κάποτε, ο συντάκτης της δεύτερης έκδοσης της Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα είχε γράψει έναν οδηγό για τις πόρνες του Εδιμβούργου


Στα τέλη του 18ου αιώνα, οι τουρίστες που έψαχναν σαρκική απόλαυση στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, Εδιμβούργο, είχαν έναν οδηγό.



Ο οδηγός ανέφερε λεπτομερώς τα ονόματα, τις ηλικίες, τις ειδικότητες και που θα μπορούσε να βρει κανείς 66 από τις σημαντικότερες πόρνες του Εδιμβούργου. Σε αντίθεση με τον οδηγό "Harris’s List of Covent Garden Ladies" (Ο Κατάλογος των Κυριών του Κόβεντ Γκάρντεν του Χάρι) -έναν ετήσιο οδηγό των πόρνων του Λονδίνου, ο οποίος πιστώνεται στον Samuel Derrick για το σχεδιασμό και ο οποίος ενδεχομένως τον εμπνεύστηκε από τις δραστηριότητες ενός νταβατζή του Κόβεντ Γκάρντεν, τον Jack Harris- που δημοσιευόταν από το 1757 μέχρι το 1795, ο "Ranger’s Impartial List of Ladies of Pleasure" (Αμερόληπτος Κατάλογος των Κυριών Αναψυχής στο Εδιμβούργο) εκδόθηκε μόνο μια φορά, το 1775.

Αν και ο κατάλογος δημοσιεύθηκε ανώνυμα, αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο άνθρωπος πίσω από την σχολαστική έρευνα ήταν ο Σκωτσέζος φαρμακοποιός και συντάκτης της δεύτερης έκδοσης της Encyclopædia Britannica, Τζέιμς Τίτλερ (James Tytler), ένα γεμάτος χρέη συγγραφέας και λάτρης του αερόστατου. Ο Τίτλερ συνείσφερε εκατοντάδες άρθρα στην εγκυκλοπαίδεια και αύξησε τον τόμο κατά τρεις φορές το μέγεθος του.

Ο Τίτλερ γεννήθηκε το 1745 στο Φορφαρσάιρ (Forfarshire, σήμερα Άνγκους) και ήταν γιος ενός Πρεσβυτεριανού ιερέα της Εκκλησίας της Σκωτίας. Αρχικά, έγινε ιεροκήρυκας της Εκκλησίας της Σκωτίας, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, αλλά μη μπορώντας να αποδεχθεί τα αυστηρά δόγματα, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Για να συγκεντρώσει χρήματα για τις σπουδές του, μαθήτευσε σε χειρουργείο πλοίου για έναν χρόνο. Μετά από την αποφοίτησή του, ο Τίτλερ αποφάσισε ότι δεν ήθελε να ασκήσει την ιατρική και άνοιξε ένα φαρμακείο στο Λιθ, κοντά στο Εδιμβούργο. Όταν η επιχείρηση του απέτυχε, ο Τίτλερ ασχολήθηκε με την επιστημονική συγγραφή, δουλεύοντας σκληρά -και βγάζοντας ελάχιστα χρήματα- για μικρούς εκδότες και βιβλιοπώλες που τον απασχολούσαν για να γράψει συντομεύσεις ή να ξαναγράψει αρκετούς τόμους.

Ο Τίτλερ ζούσε άθλια, απερίσκεπτα και έπινε πολύ. Όμως, είχε την εξαιρετική ικανότητα να παράγει άρθρα κατόπιν αιτήσεως σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κάποτε, ένας Σκωτσέζος ευγενής που ήθελε μια σύντομη πραγματεία για ένα ιστορικό θέμα, τον παρακολούθησε και τον εντόπισε σε μια μικρή, βρώμικη σοφίτα όπου κρύβονταν από τους πιστωτές και την οικογένειά του. Ο Τίτλερ άκουσε ό,τι χρειαζόταν από εκείνον και στη συνέχεια, ζήτησε από τη σπιτονοικοκυρά του να του φέρει χαρτί, πένα και μελάνι. Έπειτα, χρησιμοποιώντας έναν αναποδογυρισμένο νιπτήρα για γραφείο, ο Τίτλερ έγραφε επί δύο ώρες. Στο τέλος, είχε γράψει ένα πλήρες έργο, που ο καθένας θα είχε δυσκολία να πιστέψει αν του έλεγαν ότι είχε γραφτεί από κάποιον που τον είχαν σηκώσει από τον ύπνο, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και με τις αναθυμιάσεις από το αλκοόλ ακόμα στην ανάσα του.

Ο Τζέιμς Τίτλερ

Αυτό το χάρισμα βοήθησε τον Τίτλερ να βρει δουλειά. Δημιούργησε έναν τόμο με τίτλο "Essays on The Most Important Subjects on Natural and Revealed Religion" (Δοκίμια για τα πιο σημαντικά θέματα σχετικά με τη φυσική και αποκαλυπτική θρησκεία), έγραψε μεγάλο αριθμό ιατρικών διατριβών και δημοσίευσε ένα σύντομο περιοδικό με τίτλο "A Gentleman’s and Ladies’ Magazine". Επίσης, έγραψε τον οδηγό των πόρνων με το ψευδώνυμο "Ranger" ώστε να μην ντροπιάσει τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ο οδηγός ήταν ένα σύντομο βιβλίο, περίπου σαράντα σελίδων, με μια σύντομη περιγραφή για κάθε γυναίκα. Μια τυπική καταχώρηση ανέφερε:

Δις Sutherland, Back of Bell’s Wynd
Αυτή η κυρία είναι παλαιά βετεράνος, περίπου 30 χρονών, μεσαίου μεγέθους, με μαύρα μαλλιά και χροιά και πολύ καλά δόντια, αλλά όχι καλοσυνάτη.
Είναι ταγμένη στην ακόλαστη Θεά και παίζει πρόθυμα πρωί, μεσημέρι και νύχτα.
Ως φίλος, θα επιστήσουμε την προσοχή σε αυτή τη κυρία, καθώς έχει μια συνήθεια να ελευθερώνει την τσέπη των κυρίων, ειδικά όταν πίνουν.

Δεν είναι πολλά γνωστά σχετικά με τις συνθήκες που τον οδήγησαν να γράψει τον οδηγό ή πώς ακριβώς συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες. Βασίστηκε σε δικές του εμπειρίες; Σίγουρα, ο Τίτλερ δεν είχε τα χρήματα για τέτοιες ηδονιστικές επιδιώξεις. Είχε έξι στόματα να ταΐσει και με το ζόρι έβγαζε τα προς το ζην.


Ο Τίτλερ σχεδίαζε ένα ακόμα οδηγό για τις πόρνες της Γλασκόβης, αλλά τελικά δεν προχώρησε γιατί το πρώτο βιβλίο τον κούρασε.

Ο Τζέιμς Τίτλερ βρήκε τελικά απασχόληση στους τυπογράφους Colin Macfarquhar και Andrew Bell, οι οποίοι εκείνη την εποχή έγραφαν μια αγγλική εγκυκλοπαίδεια ως απάντηση στη γαλλική εγκυκλοπαίδεια. Οι Macfarquhar και Bell έσωσαν τον Τίτλερ από χρεώστες του και τον έβαλαν να εργάζεται μόνο για 17 σελίνια την εβδομάδα. Ο Τίτλερ, συνηθισμένος να εργάζεται φθηνά, ήταν περισσότερο από ευτυχής. Τα επόμενα 7 χρόνια, έγραψε εκατοντάδες άρθρα σχετικά με την επιστήμη και την ιστορία, και σχεδόν όλα τα μικρότερης αξίας άρθρα, αν και πολλά από αυτά ήταν αμφιλεγόμενης επιστημονικής αξίας. Για παράδειγμα, στο άρθρο για την κιβωτό του Νώε, ο Τίτλερ περιέγραφε την αρχιτεκτονική της Κιβωτού και τη συνόδευσε με μια εικονογράφηση. Σε άλλο άρθρο, περιέλαβε μια εξαιρετικά ακριβή χρονολόγηση για τη Γη, αρχίζοντας από τη δημιουργία της στις 23 Οκτωβρίου του 4004 π.Χ. και σημείωσε ότι η μεγάλη πλημμύρα του 2348 π.Χ. διήρκεσε ακριβώς 777 ημέρες.

Ένας από τους βιογράφους του, ο Robert Burns, εκτιμά ότι ο Τίτλερ έγραψε μόνος του πάνω από τα 3/4 της δεύτερης έκδοσης. Η πρώτη έκδοση του Εγκυκλοπαίδειας είχε τρεις τόμους και συνολικά 2.391 σελίδες. Υπό τον Τίτλερ, η εγκυκλοπαίδεια έγινε δεκάτομοι με 8.595 σελίδες και πενταπλάσια άρθρα από την 1η έκδοση.

Ο Τίτλερ συνέχισε να γράφει για την Μπριτάνικα ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την έκδοση για την τρίτη έκδοση. Μια από τις πιο περίφημες συνεισφορές του ήταν στο θέμα "Motion" (Κίνηση), όπου απέρριψε τη θεωρία της βαρύτητας του Νεύτωνα και έγραψε ότι η βαρύτητα προκαλείται από το κλασικό στοιχείο της φωτιάς.

Τα χρόνια που εργάζονταν για την Μπριτάνικα ήταν μερικά από τα πιο καλύτερα της ζωής του. Απολάμβανε αρκετή οικονομική ελευθερία και έτσι επιδόθηκε σε δραστηριότητες όπως το αερόστατο. Εκείνη τη εποχή, μετά την επιτυχημένη πτήση των αδελφών Μονγκολφιέ στις Βερσαλίες το 1783, μια μανία αερόστατων σάρωνε την Βρετανία. Ο Τίτλερ αποφάσισε ότι ήθελε να πετάξει και ο ίδιος.

Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες, στις 25 Αυγούστου του 1784, ο Τίτλερ ανέβηκε 350 πόδια στον αέρα με αερόστατο πάνω από τους Comely Gardens κοντά στο King’s Park. Έτσι έγινε ο πρώτος στη Βρετανία που σηκώθηκε στον αέρα με αερόστατο. Οι επόμενες προσπάθειές του ήταν λιγότερο τυχερές. Η τελευταία πτήση του έπεσε σε ένα δέντρο και η συσκευή με τον θερμαινόμενο αέρα για το αερόστατο παραλίγο να τον σκοτώσει. Δεν ξαναπέταξε ποτέ, αλλά οι προσπάθειές του τον απέφεραν τον τίτλο "Balloon Tytler".

Μετά από αυτή τη σύντομη καριέρα, ο Τίτλερ αφιερώθηκε και πάλι στο συγγραφικό έργο. Το 1792, ο Τίτλερ ήρθε σε ρήξη με τις αρχές λόγω των ριζοσπαστικών πολιτικών του απόψεων και έπρεπε να φύγει στην Αμερική. κατέφυγε στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης, όπου πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του ζώντας μέσω της δημοσιογραφίας και λογοτεχνικών συλλογών.

Τον Ιανουάριο του 1804, ενώ επέστρεφε στο σπίτι μετά από μια νύχτα κρεπάλης, ο Τίτλερ έπεσε σε ένα χαντάκι και πέθανε.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου