Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Οι τεράστιοι ψαμμιτικοί πύργοι σε ένα δάσος στην Τσεχία


Οι απόκοσμοι βράχοι Adršpach-Teplice, στη βορειοανατολική Βοημία, μοιάζουν σαν γίγαντες που ξεπηδούν ανάμεσα στα δέντρα του δάσους. Οι βράχοι από ψαμμίτη είναι τεράστιοι, ωστόσο, δεν είναι και τόσο γνωστοί.



Η γοτθική είσοδος


Οι βράχοι είναι ένα ασυνήθιστο σύνολο σχηματισμών από ψαμμίτη που καλύπτουν έκταση 17 τετ. χλμ. Πήραν το όνομά τους από τους δύο κοντινούς δήμους, Adršpach και Teplice nad Metují.

Η προτομή του Γκαίτε


Περνώντας κανείς τη γοτθική πύλη -που μοιάζει με πύλη σε μια μυθική σφαίρα- στην είσοδο του πάρκου, θα βρεθεί ανάμεσα στα βράχια και θα αισθανθεί μικρός. Γύρω από τους σχηματισμούς υφαίνονται μονοπάτια, ενώ οι αναρριχητές δοκιμάζουν συχνά τις ικανότητές τους στους πύργους από ψαμμίτη. Στους βράχους ζουν και πετρίτες -ένα είδος γνήσιου γερακιού-, καθώς το μέρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους μόνιμους τόπους αναπαραγωγής του είδους στην Ευρώπη.


Ένας ανθρωπόμορφος σχηματισμός

Ανάμεσα στους σκοτεινούς και πανύψηλους βράχους μπορεί κανείς να βρει πολλά, μοναδικά ευρήματα. Όπως; για παράδειγμα η προτομή του Γερμανού ποιητή, μυθιστοριογράφου, δραματουργού, θεωρητικού της Τέχνης και επιστήμονα, Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε. και αυτό γιατί ο Γκαίτε είχε επισκεφθεί το μέρος το 1790.

Οι Εραστές (ένας εύσωμος και ένας αδύνατος που αγκαλιάζονται), ένας ακόμη ανθρωπόμορφος σχηματισμός


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου