Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Πύραυλος Peacekeeper: Ένα πυρηνικό όπλο, τόσο θανατηφόρο, που έπρεπε να απαγορευτεί


Ο "Ειρηνοποιός", όπως αποκαλούνταν, ήταν εξαιρετικά ισχυρός, πολύ θανατηφόρος και έπρεπε να απαγορευτεί.



Δείτε ακόμη:
Το Πυροβολικό της Αποκάλυψης: Atomic Annie, το πρώτο και μοναδικό πυρηνικό πυροβόλο
Επτά απίστευτα υπερόπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί αλλά λίγοι τα γνωρίζουν
10 όπλα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που μάλλον δεν ξέρετε
Τα μεγαλύτερα όπλα στην ανθρώπινη ιστορία
Το ιαπωνικό αλιευτικό σκάφος, του οποίου η θανατηφόρα συνάντηση με μια ατομική βόμβα ενέπνευσε το Godzilla

Η πιο πάνω φωτογραφία είναι η μοναδική του πυραύλου σε δράση. Τα οκτώ φώτα που φαίνονται στην time exposure φωτογραφία είναι στην πραγματικότητα μη οπλισμένα πυρηνικά βλήματα -που έχουν εκτοξευτεί από ένα πύραυλο- σε δοκιμή στην Ατόλη Kwajalein στις Νήσους Μάρσαλ. Ο Peacekeeper ήταν ένα τόσο θανατηφόρος πύραυλος, που οι ΗΠΑ συμφώνησαν να καταστρέψουν όλους όσους είχαν μέχρι το 2003, στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων II (Strategic Arms Reduction Treaty ΙΙ ή START II).

Δοκιμαστική εκτόξευση Peacekeeper - πηγή

Οι Ειρηνοποιός είχε μήκος πάνω από 21 μέτρα και ζύγιζε πάνω από 89 τόνους. Μπορούσε να μεταφέρει έως και 11 πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες χωρίζανε και μπορούσαν να χτυπήσουν διαφορετικούς στόχους, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία.

Πρωτότυπο αποσυρμένο βαγόνι φύλαξης Peacekeeper στο Εθνικό Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ - πηγή

Κατά την εκτόξευση, ο Ειρηνοποιός ανέβαινε 15 μέτρα στον αέρα μέσω πεπιεσμένου αέρα, ανυψωνόταν στο διάστημα πάνω σε έναν πύραυλο και καθοδηγούνταν προς τον στόχο με ένα εσωτερικό σύστημα πλοήγησης. Το πάνω μέρος του πυραύλου (το τμήμα επανεισόδου) αποκολλούνταν και οι κεφαλές ξεκινούσαν να πλήξουν διαφορετικούς στόχους η κάθε μια καθώς εισέρχονταν ξανά στην ατμόσφαιρα. Όλα αυτά συνέβαιναν μόλις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η πρώτη επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση (χωρίς τις πυρηνικές κεφαλές) έγινε το 1983, στην κεντρική ακτή της Καλιφόρνιας. Ο Ειρηνοποιός ταξίδεψε 4.190 μίλια και στη συνέχεια, έριξε έξι οχήματα επανεισόδου στην περιοχή δοκιμών πυραύλων, την Ατόλη Kwajalein, κοντά στις νήσους Μάρσαλ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η φωτογραφία πιο πάνω -που δεν έχει ημερομηνία- δείχνει μια παρόμοια εκτόξευση, αλλά με οκτώ οχήματα επανεισόδου.

Φανταστείτε να μην ήταν δοκιμή και τα οχήματα να είχαν οπλισμένες κεφαλές. Φανταστείτε τώρα μια έκρηξη με ισχύ όσο 25 βόμβες σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα...

Όσο για την Ατόλη Kwajalein, το νοτιότερο και μεγαλύτερο νησί της ονομάζεται νησί Kwajalein, του οποίου η πλειονότητα είναι αγγλόφωνοι (περίπου 1.000 Αμερικανοί πολίτες). Η συνολική έκταση της ατόλης ανέρχεται σε μόλις 16 τετ. χλμ. Βρίσκεται 2.100 ναυτικά μίλια (3.900 χλμ.) νοτιοδυτικά της Χονολουλού στη Χαβάη.

Η ατόλη από ψηλά - πηγή

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ναυτική βάση στο νησί Kwajalein από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο αμερικανικός στρατός ανέλαβε τη βάση ως μέρος των αντι-βαλλιστικών πυραύλων "Nike Zeus" και από τότε η ατόλη έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για δοκιμές πυραύλων όλων των ειδών. Σήμερα, αποτελεί τμήμα του Πεδίου Δοκιμών Αμυντικών Βαλλιστικών Πυραύλων Ronald Reagan (Ballistic Missile Defense Test Site), με ραντάρ, κάμερες παρακολούθησης, εκτοξευτήρες πυραύλων και πολλά συστήματα υποστήριξης σε πολλά νησιά της ατόλης.

από: ati και wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου