Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Ο πρώτος ουρανοξύστης του κόσμου

Το Home Insurance Building που κατασκευάστηκε το 1885, στο Σικάγο, θεωρείται συχνά ως ο πρώτος ουρανοξύστης στον κόσμο

Η λέξη "ουρανοξύστης" χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει ένα ψηλό κτίριο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των κατασκευών που χτύπησε πολλές πόλεις της Αμερικής στα τέλη του 19ου αιώνα. Όμως, η ιδέα των πολυώροφων κτιρίων δεν ήταν καινούργια. Στην πόλη Shibam, στην έρημο της Υεμένης, υπάρχουν πλίθινα κτίρια, ύψους δέκα ορόφων, τα οποία χτίστηκαν τον 13ο αιώνα. Στο Σαν Τζιμινιάνο, στην Τοσκάνη της Ιταλίας, κάποτε υπήρχαν πάνω από εβδομήντα πύργοι, ύψους 60 μέτρων, κατασκευασμένοι πριν από τον 15ο αιώνα.



Πριν η λέξη "ουρανοξύστης" γίνει συνώνυμο των ψηλών κτιρίων, χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει οτιδήποτε ψηλό, όπως ένα ψηλό άλογο ή έναν ψηλό άνθρωπο ή τα ψηλά καπέλα, ή το πανί στην κορυφή του ιστού του πλοίου. Τότε, στο τελευταίο μέρος του 19ου αιώνα, με την οικονομική ευημερία και την πρόοδο στην τεχνολογία των κατασκευών άρχισαν να γίνονται ψηλότερα και ο όρος ουρανοξύστης εφαρμόστηκε για αυτές τις χαλύβδινες κατασκευές.


Το σύγχρονο φαινόμενο των ουρανοξυστών αναπτύχθηκε στην Αμερική. Το 1885, στο Σικάγο κατασκευάστηκε το πρώτο κτίριο με τη χρήση σκελετού από χαλύβδινους δοκούς. Το Home Insurance Building, σχέδιο του αρχιτέκτονα William Le Baron Jenney, ήταν μια σημαντική τεχνολογική βελτίωση, η οποία υπαγόρευσε την κατασκευή των ουρανοξυστών για τις επόμενες δεκαετίες.

Μέχρι τότε, τα κτίρια κατασκευάζονταν με παχύς φέρων τοίχους. Στο σχέδιο του Jenney, οι τοίχοι ήταν λεπτοί επειδή το φορτίο του κτιρίου βασταζόταν από το χαλύβδινο πλαίσιο και όχι από τους τοίχους. Αυτό επέτρεψε τα κτίρια να είναι ψηλότερα και ελαφρύτερα από τα κτίρια τοιχοποιίας ίδιου μεγέθους και ύψους. Το Home Insurance Building ζύγιζε μόλις το 1/3 ενός αντίστοιχου κτιρίου τοιχοποιίας. Όταν ο Jenney υπέβαλε τα σχέδιά του στο δημοτικό συμβούλιο, η επιτροπή ήταν δύσπιστη. Μάλιστα, προσωρινά σταμάτησαν την κατασκευή του κτιρίου, ενώ είχαν δώσει την άδεια, προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω αν το κτίριο θα μπορούσε πραγματικά να αντέξει.


Το Home Insurance Building όχι μόνο άντεξε, αλλά δημιούργησε ένα εντελώς νέο αρχιτεκτονικό κίνημα που ονομάζεται "Σχολή του Σικάγο". Τα κτίρια αυτού του στυλ χαρακτηρίζονταν από τη χρήση χαλύβδινου σκελετού με επένδυση από τοιχοποιία, επιτρέποντας μεγάλες εκτάσεις με παράθυρα και περιορισμένες εξωτερικές διακοσμήσεις. Το κίνημα αναπτύχθηκε γρήγορα στο Σικάγο και το 1893, λιγότερο από δέκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του Home Insurance Building, η πόλη είχε δώδεκα ουρανοξύστες ύψους 16 έως 20 ορόφων, συγκεντρωμένοι στο κέντρο της οικονομικής ζώνης. Αυτοί οι ουρανοξύστες έγιναν γρήγορα τουριστικοί προορισμοί για τη θέα της πόλης που παρείχαν από τους επάνω ορόφους τους, αλλά και ως επιτεύγματα τα ίδια.

Ενώ πολλά από τα κτίρια που εμπνεύστηκαν από το Home Insurance Building υπάρχουν ακόμα, η πηγή της έμπνευσης κατεδαφίστηκε το 1931, για να ανοίξει χώρο για έναν άλλο ουρανοξύστη, το Field Building.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου