Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Η μεγαλύτερη τοιχογραφία στην Ευρώπη βρίσκεται σε έναν τοίχο στην Λυών


Ο "Τοίχος των Υφαντών Μεταξιού" της Λυών είναι μία από τις μεγαλύτερες τοιχογραφίες στην Ευρώπη.



Το "Le Mur des Canuts", βαμμένο σε στυλ trompe-l’oeil style (ξεγελώ το μάτι), είναι μια γιγαντιαία τοιχογραφία που απεικονίζει την καθημερινή ζωή στη συνοικία La Croix-Rousse της Λυών στην Γαλλία. Υπερρεαλιστική σε εικόνες και γεμάτη με περίπλοκες λεπτομέρειες, η τεράστια τοιχογραφία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες public art στην Ευρώπη.


Η CitéCréation, μια ομάδα δημιουργών mural, δημιούργησε την τοιχογραφία το 1987 για να τιμήσει την ιστορία της γειτονιάς. Η La Croix-Rousse ήταν το οικονομικό επίκεντρο της βιομηχανίας μεταξιού της Λυών κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Η λέξη "canut" στα γαλλικά σημαίνει "υφαντής" και αναφέρεται στους υφαντές μεταξιού που ζούσαν και εργάζονταν στην La Croix-Rousse. Στα τέλη του 19ου αιώνα, σχεδόν ο μισός ενεργός πληθυσμός της Λυών απασχολούνταν από τη εν λόγω βιομηχανία.


Παρόλο που η La Croix-Rousse δεν είναι πλέον το επίκεντρο της δραστηριότητας της ύφανσης μεταξιού, η περιοχή εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι είναι "ο λόφος που δουλεύει". Αυτό το ακατάβλητο πνεύμα οδήγησε τους εργάτες της La Croix-Rousse να εξεγερθούν ενάντια στους εμπόρους μεταξιού το 1831, διαμαρτυρόμενοι για τις σκληρές συνθήκες εργασίας τους.


Από την δημιουργία της, η τοιχογραφία έχει ενημερωθεί δύο φορές. Μια το 1997 και ξανά το 2013, διατηρώντας παράλληλα τις αλλαγές της γειτονιάς. Η τοιχογραφία είναι γεμάτη με πολύχρωμα κτίρια, ψηλά παράθυρα, μια πέτρινη σκάλα, ένα μικρό θέατρο και, φυσικά, ένα κατάστημα μεταξιού. Η τοιχογραφία περιλαμβάνει επίσης αρκετούς κατοίκους της La Croix-Rousse. Η κανονικού μεγέθους και τρισδιάστατη τοιχογραφία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της σημερινής Λυών.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου