Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Αστείες μονάδες μέτρησης


Η Wikipedia έχει μια λίστα με αστείες μονάδες μέτρησης (εκτός από τη λίστα των ασυνήθιστων μονάδων μέτρησης). Οι αστείες μονάδες είναι καλύτερες, αν και οι δύο λίστες δεν αποκλείονται αμοιβαία. Οι αστείες μονάδες έχουν... αστείες ιστορίες από πίσω τους, όμως ξεχωρίζουν επειδή χρησιμοποιούνται... κανονικά!



Απόσταση: Mickey
Ένα mickey είναι η μικρότερη επιλύσιμη μονάδα απόστασης μιας συσκευής κατάδειξης ενός συγκεκριμένου ποντικιού υπολογιστή. Πήρε το όνομά της από τον Μίκυ Μάους της Disney. Η κίνηση του ποντικιού αναφέρεται σε οριζόντια και κάθετα "mickeys". Η ευαισθησία της συσκευής καθορίζεται συνήθως σε mickeys/ίντσα. Η τυπική ανάλυση είναι 500 mickeys/ίντσα ή 16 mickeys/mm, αλλά υπάρχουν αναλύσεις έως και 16.000 mickeys/ίντσα.

Απόσταση: Smoot
Το Smoot είναι μονάδα μήκους, που ορίζεται ως το ύψος του Oliver R. Smoot το 1958, ο οποίος αργότερα έγινε πρόεδρος του Αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Προτυποποίησης (American National Standards Institute, ANSI) και στη συνέχεια, πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (International Organization for Standardization, ISO). Η μονάδα χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του μήκους της γέφυρας του Χάρβαρντ (γνωστή τοπικά και ως Γέφυρα MIT, Massachusetts Avenue Bridge, "Mass. Ave." Bridge). Κανονικά, το 1958 όταν ο Smoot ήταν μέλος της αδελφότητας Lambda Chi Alpha στο MIT, η γέφυρα μετρήθηκε σε 364,4 Smoots, +/- μείον ένα ear (αυτί), χρησιμοποιώντας τον ίδιο τον Smoot ως μονάδα μέτρησης. Εκείνη τη στιγμή, ο Smoot είχε ύψος 170 εκατοστά (ή 5'7''). Το Google Earth και το Google Calculator περιλαμβάνουν το smoot ως μονάδα μέτρησης.
Το αστυνομικό τμήμα του Κέιμπριτζ στη Μασαχουσέτη υιοθέτησε τον κανόνα της χρήσης Smoot για τη μέτρηση των τόπων των ατυχημάτων και συμβάντων στη γέφυρα. Όταν κατά τη διάρκεια της συντήρησης της γέφυρας οι αρχικές σημάνσεις αφαιρέθηκαν ή καλύφθηκαν, η αστυνομία αναζήτησε κάποιον για να εφαρμόσει εκ νέου τα σημάδια της κλίμακας Smoot.

Απόσταση: Wiffle
Ένα Wiffle, ή και WAM, από το Wiffle (μπάλα) Assisted Measurement (Υποβοηθούμενη Μέτρηση), είναι ίσο με μια σφαίρα διαμέτρου 89 χιλιοστών (3,5 ίντσες), δηλαδή όσο το μέγεθος μιας μπάλας Wiffle, μια διάτρητη, ελαφριά πλαστική μπάλα που χρησιμοποιείται συχνά από τους θαλάσσιους βιολόγους ως αναφορά μεγέθους σε φωτογραφίες για τη μέτρηση των κοραλλιών και άλλων αντικειμένων. Το σφαιρικό σχήμα της την καθιστά κατευθυντική και τέλεια για τη γρήγορη μέτρηση, ενώ το ανοικτό σχέδιό της της επιτρέπει να μην συνθλίβεται από την πίεση του νερού. Οι μπάλες Wiffle είναι μια πολύ φθηνότερη εναλλακτική λύση από τη χρήση δύο λέιζερ αναφοράς, τα οποία συχνά περνούν κατευθείαν μέσα από τα κενά στα λεπτά κοράλλια.
Η πρωτοποριακή ιδέα πιστώνεται σε έναν επιστήμονα στο ερευνητικό σκάφος EV Nautilus.

Έκταση: Barn, outhouse, shed
Ένα barn (στάβλος, αχυρώνας) είναι μια σοβαρή μονάδα μέτρησης της έκτασης που χρησιμοποιείται από τους πυρηνικούς φυσικούς για να προσδιορίσουν την ποσότητα της διάχυσης ή της απορρόφησης πολύ μικρών σωματιδίων, όπως οι ατομικοί πυρήνες. Είναι μία από τις ελάχιστες μονάδες που γίνονται αποδεκτές για χρήση με τις μονάδες του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (ΜΣ, ή διεθνώς SI) και μία από τις πιο πρόσφατες μονάδες που έχουν καθοριστεί -βλέπε τον κόμβο (ταχύτητα) και το μπαρ (πίεση), μερικές ακόμα μονάδες που δεν βρίσκονται στο SI, αλλά είναι αποδεκτές σε περιορισμένες περιπτώσεις. Ένα barn είναι ίσο με 1,0x1028 τετ. μέτρα. Το όνομα προέρχεται από μια λαϊκή έκφραση ("Couldn't hit the broad side of a barn", δηλαδή "Δεν μπορούσε να χτυπήσει την μεγάλη πλευρά ενός αχυρώνα", που σημαίνει "Να έχει μικρούς στόχους"), που χρησιμοποιείται από τους φυσικούς των επιταχυντών σωματιδίων για να αναφερθούν στη δυσκολία επίτευξης σύγκρουσης μεταξύ σωματιδίων. Το outhouse (εξωτερικό κτίσμα, τουαλέτα), που ισούται με 1,0x106 barn και το shed (αποθήκη, υπόστεγο), που ισούται με 1,0x1024 barn, προέρχονται κατ' αναλογία.

Ισχύς: Pirate-ninja
Ένα Pirate-ninja (πειρατής-νίντζα) ορίζεται ως μία κιλοβατώρα -3,6 MJ (μεγκατζάουλ)- ανά sol, δηλαδή ημέρα στον πλανήτη Άρη. Ο Andy Weir, συγγραφέας του The Martian, αποκάλυψε σε μια συνέντευξη το 2015 με τον Adam Savage ότι η ομάδα του Curiosity στο Jet Propulsion Laboratory της NASA παρέπεμπαν σε milli-pirate-ninjas στις συναντήσεις τους.

Χρόνος: Shake
Στην πυρηνική φυσική, ένα shake (κούνημα) είναι 10 nanoseconds, ο κατά προσέγγιση χρόνος για μια γενεά μέσα σε μια πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση. Ο όρος προέρχεται από την έκφραση "two shakes of a lamb's tail", δηλαδή "δύο κούνημα της ουράς του αρνιού", που σημαίνει γρήγορα.

Ναυτία: Garn
Το Garn είναι μια μονάδα που χρησιμοποιείται από τη NASA για τη μέτρηση της ναυτίας που προκαλείται από το Σύνδρομο Προσαρμογής Διαστήματος (Space adaptation syndrome, SAS) ή Ασθένεια του Διαστήματος (space sickness). Πήρε το όνομά της από τον αστροναύτη Τζέικ Γκαρν (Jake Garn), ο οποίος ήταν συχνά άρρωστος κατά τη διάρκεια δοκιμών ή όταν ήταν σε τροχιά. Μια βαθμολογία ενός Garn σημαίνει ότι ο πάσχων είναι εντελώς ανίκανος.

Αν δε σας έφτασαν αυτές οι μονάδες μέτρησης και θελήσετε περισσότερες, μπορείτε να διαβάσετε το Sagan, το milliHelen, το Wheaton, το beard-second και το megaFonzie στη Wikipedia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου