Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Vol. 193


Το Tulum είναι μια προ-Κολομβιανή πόλη με τείχη των Μάγια, η οποία χρησίμευσε ως κύριο λιμάνι για την Coba, στην μεξικανική πολιτεία Κιντάνα Ρόο. Τα ερείπια βρίσκονται σε ψηλούς βράχους 12 μέτρων κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χερσονήσου Γιουκατάν στην Καραϊβική Θάλασσα. Το Tulum ήταν μια από τις τελευταίες πόλεις που χτίστηκαν και κατοικήθηκαν από τους Μάγια. Άκμασε μεταξύ του 13ου και του 15ου αιώνα και κατάφερε να επιβιώσει περίπου 70 χρόνια αφότου οι Ισπανοί άρχισαν να καταλαμβάνουν το Μεξικό. Φαίνεται ότι οι ασθένειες του Παλαιού Κόσμου που έφεραν οι Ισπανοί άποικοι οδήγησαν σε πολλούς θανάτους, διατάραξαν την κοινωνία και τελικά προκάλεσαν την εγκατάλειψη της πόλης. - από: wikipedia



Κεραμωτή Καβάλας. Η μεγαλύτερη αμμόγλωσσα - τροπική ατόλλη της Ελλάδας



Η Αμμόγλωσσα Κεραμωτής ανήκει στο Δήμο Νέστου, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Κεραμωτής. Η παραλία Αμμόγλωσσα Κεραμωτήςβρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Κεραμωτής και απέχει 40 km ΝΑ. της πόλης της Καβάλας.
Βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία 2018 ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό της σχήμα που θυμίζει γλώσσα. Ήλιος, θάλασσα, κρυστάλλινα νερά, χρυσαφένια άμμος, θυμίζει ατόλλη σε τροπικό νησί. Η παραλία έχει μήκους 5 km έχει ένα μικρό τμήμα της, οργανωμένο με ξαπλώστρες και ομπρέλες, γύρω από τα beach bar, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της είναι ελεύθερο. Στο πευκοδάσος που βρίσκεται πίσω από την παραλία, βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά πουλιά, όπως ο λευκοτσικνιάς και αποτελεί ιδανικό μέρος για πικ νικ. Ακριβώς απέναντι από την παραλία Αμμόγλωσσα υπάρχουν τα νησιά Θασοπούλα και Θάσος.


Το Ματσούκι Ιωαννίνων από ψηλά



Το Ματσούκι πολιορκημένο από τους ορεινούς όγκους της Πίνδου και την κορυφή της Καρκαδίτσας βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μέτρων ανάμεσα σε ρεματιές και απότομες πλαγιές.
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, γύρω στο 1805, βάσει σχεδίου, ο Αλί Πασάς μεθόδευσε την οικονομική εξαθλίωση της περιοχής. Οι Ματσουκιωτες αναγκαστήκαν να δανειστούν από τοκογλύφους όμως τα χρέη ήταν δυσβάσταχτα και πολλοί κάτοικοι έφυγαν για τα Άγραφα.
Το 1809 όσοι κάτοικοι απέμειναν παρουσιάστηκαν στο Αλί Πασά να πουλήσουν το χωριό συνολικά. Ο Αλί Πασάς συμφώνησε στην αγοραπωλησία και υποσχέθηκε να τους καταβάλει 12 πουγκιά. Δεν τήρησε όμως την συμφωνία και τους έδωσε μόνο δύο πουγκιά, αφού έγινε κύριος του χωριού.


White bellbird: το πιο δυνατό κάλεσμα πουλιού στον κόσμο



Ένα πουλί που βρέθηκε στον Αμαζόνιο διέλυσε το ρεκόρ για το πιο δυνατό κάλεσμα, κάνοντας τον ίδιο θόρυβο με ένα πνευματικό τρυπάνι. Το white bellbird, το οποίο ζει στα βουνά του βορειοανατολικού Αμαζονίου, καταγράφηκε να παράγει ήχο 125 ντεσιμπέλ (dB), τρεις φορές πιο δυνατό από το δεύτερο τη τάξει πουλί, το screaming piha.


Ένα νόμισμα με μια καρδιά που χτυπάει



Ο Ρώσος καλλιτέχνης Roman Booteen παρουσίασε πρόσφατα το τελευταίο του 'Hobo nickel' με μια καρδιά που χτυπάει. Χρησιμοποιώντας ένα αμερικανικό νόμισμα, ο Booteen έκανε μια καρδιά που χτυπάει με έναν έξυπνο μηχανισμό.


Φάρος σε ράγες αλλάζει θέση και σώζεται



Η μετακίνηση ενός ολόκληρου φάρου 720 τόνων και 120 ετών κρίθηκε αναγκαία στη Δανία για να σωθεί από τη διάβρωση και τη θάλασσα.
Για 120 ολόκληρα χρόνια ο φάρος Ρούμπεργκ Κνουντ έστεκε επιβλητικός και… φύλακας πάνω σε έναν αμμόλοφο στη βορειοδυτική ακτή της Δανίας. Ωστόσο, οι άνεμοι της Βόρειας Θάλασσας έχουν διαβρώσει το έδαφος και ο φάρος απειλείται να βρεθεί μέσα στα άγρια νερά της θάλασσας.
Ωστόσο το κτίριο των 720 τόνων σώθηκε σε μια εκπληκτική επιχείρηση της Μηχανικής. Ο φάρος τοποθετήθηκε σε ράγες και μετακινήθηκε όσα μέτρα χρειαζόταν για να γλιτώσει από τη διάβρωση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας, Λι Βερμέλιν, χαρακτήρισε τον φάρο «εθνικό θησαυρό», σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει το κόστος των 673.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για την μετακίνηση του.
Όταν ο ύψους 23 μέτρων φάρος του Ρούμπεργκ Κνουντ, άναψε για πρώτη φορά το 1900, η απόσταση του από την ακτή ήταν 200 μέτρα. Σήμερα αυτή έχει μειωθεί στα έξι.
Η μετακίνηση κράτησε περίπου 10 ώρες και η ταχύτητα υπολογίζεται σε 12 μέτρα την ώρα.
Ο φάρος σταμάτησε να λειτουργεί, το 1968 και μετατράπηκε σε μουσείο, ενώ προσελκύει κάθε χρόνο, περισσότερους από 250. 000 επισκέπτες. - στο: athensvoice.gr


Ξεκίνησε...


από: imgur


Η Θεσσαλονίκη μέσα από επιστολές - Ντοκουμέντα μετά την απελευθέρωση


Ταχυδρομούσαν γράμματα στη Θεσσαλονίκη με την ένδειξη… Τουρκία ακόμη και ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση. Το ethnos.gr ξετυλίγει τις πρώτες μέρες της ελεύθερης Θεσσαλονίκης μέσα από σπάνια γράμματα, επιστολές και δελτάρια των πρώτων ημερών μετά την αποχώρηση των Τούρκων. στο: ethnos.gr


Το αδιανόητο «τραπέζι» των Ελλήνων στην Κατοχή


Δείτε ακόμη: Τα... γκουρμέ της Κατοχής

Η περίοδος της κατοχής ήταν από τις πιο δύσκολες που βίωσε ο ελληνικός λαός, γνωρίζοντας τη βαρβαρότητα των κατακτητών με τα ολοκαυτώματα σε πολλά χωριά, τις εκτελέσεις και ταυτόχρονα θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον λιμό και τις αρρώστιες.
Οι μαύρες μέρες είχαν ξεκινήσει στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι στην περιφέρεια αρχικά μπορούσαν να «νικήσουν» την πείνα που ερχόταν, έχοντας τα απαραίτητα στα χωράφια τους, όμως στα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς η κατάσταση έγινε δραματική από τον πρώτο μήνα. - στο: newsbeast.gr


Κουίζ: Πόσο καλά ξέρεις την ιστορία της 28ης Οκτωβρίου;


στο: iefimerida.gr


Ο αρχαιότερος φάρος βρίσκεται στην Ελλάδα – Ποια είναι η ιστορία του


Ο φάρος καταμεσής του διαύλου, είναι το περίφημο αλεώριο του Ξέρξη
Ο θαλάσσιος δίαυλος ανάμεσα στο νότιο Πήλιο και τη Σκιάθο, όσο και αν φαίνεται ως ένα απλό και ακίνδυνο πέρασμα πλάτους μόλις 2,5 μιλίων, αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα περάσματα σε όλο το Αιγαίο και από την αρχαιότητα είχε χαρακτηρισθεί ως εξαιρετικά επικίνδυνο.
Εκεί, καταμεσής της θάλασσας βρίσκεται και ένας από τους πιο εντυπωσιακούς φάρους, που θεωρείται και ο αρχαιότερος για να προστατεύει τους ναυτικούς, από τις κακοτοπιές της θάλασσας αφού όλη η περιοχή είναι γεμάτη από υφάλους και αβαθή που κάνουν τη ναυσιπλοΐα εξαιρετικά επικίνδυνη. Ο πλέον επικίνδυνος είναι ο ύφαλος «Λευτέρης», πάνω στον οποίο έχει στηθεί και ο φάρος. - στο: newsbeast.gr


Η ιστορία του παζαριού της Λάρισας




Το παζάρι της Λάρισας μονοπωλεί κάθε χρόνο το ενδιαφέρον πολλών Λαρισαίων, που σπεύδουν στη Νεάπολη για να το επισκεφθούν και σίγουρα αξίζει να δει κανείς και το ιστορικό κομμάτι.
Η ιστορική εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη της Λάρισας ήταν ένα σημαντικό εμπορικό γεγονός για πολλούς αιώνες στην Κεντρική Ελλάδα, κυρίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Σκέπη του εθίμου είναι το Μπεζεστένι της πλατείας του Φρουρίου, το σημαντικότερο οθωμανικό κτίριο που σώζεται στην πόλη. - στο: lifo.gr από: pazarilarissa.gr


Χολομώντας: Η άλλη όψη της Χαλκιδικής




Καθαρός βουνίσιος αέρας, δρυς και οξιές, πεύκα, έλατα και καστανιές, μονοπάτια μέσα στο δάσος, μανιτάρια, ξωκλήσια και γραφικές τοποθεσίες. Στον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής, γεμάτο φθινοπωρινά χρώματα και αρώματα! - στο: ethnos.gr


Η πιο παράξενη ναυμαχία της ελληνικής ναυτικής ιστορίας


Οι αντίπαλοι όχι μόνο δεν ήταν κάποια εχθρικά πλοία αλλά ούτε καν άνθρωποι. - στο: huffingtonpost.gr


«Η ζωή είναι σαν τη μπάλα του φλίπερ, έχει πολλές καραμπόλες».


Το πρώτο Μουσείο Φλίπερ στην Αθήνα. Ακόμη και οι Ρομά έφερναν παλιά παιχνίδια.
Έβαζες το κέρμα στην υποδοχή, πατούσες το start και τραβούσες τον μοχλό. Η μικρή μεταλλική μπάλα εκτοξευόταν και τότε άρχιζε το παιχνίδι. Παρά τα κουνήματα και τα χτυπήματα του φλίπερ, σύντομα η μπάλα ξέφευγε από τον έλεγχο και έπεφτε μέσα στην τρύπα. Όμως, δύσκολα κάποιος σταματούσε στον έναν γύρο. Το ένα κέρμα υποδεχόταν το άλλο μέχρι που το χαρτζιλίκι «έκανε φτερά». - στο: mixanitouxronou.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου