Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

10 όπλα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που μάλλον δεν ξέρετε


Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η αφορμή για την κατασκευή εκατοντάδων παράξενων όπλων, πολλά από τα οποία έγινα διάσημα. Αλλά πολλά άλλα δεν είχαν την ίδια αναγνωρισιμότητα. Δείτε 10 όπλα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που μάλλον δεν ξέρετε την ύπαρξη τους. Όλα τα όπλα που θα δείτε εδώ, χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Πολλά ακόμα, "τρελά" τα περισσότερα, ήταν στα σχέδια, αλλά δεν αναπτύχθηκαν ποτέ.



1. Κανόνι V3 (εικόνα πάνω)
Όπως οι πύραυλοι V1 και V2 που προηγήθηκαν, ο Vergeltungswaffe 3 Cannon (γνωστός ως "Αγγλικό Κανόνι") ήταν ακόμη ένα "εκδικητικό" (όπως αποκαλούνταν) όπλο των Ναζί. Ήταν ένα τεράστιο όπλο που είχε κατασκευαστεί σε ένα λόφο κατευθείαν και ικανό να εκτοξεύσει βλήματα πυροβολικού πέρα από τη Μάγχη από τη Γαλλία στο Λονδίνο. Ο V3 λειτουργούσε με βάση το ότι δευτερεύοντες προωθητήρες πυροδοτούνταν ώστε προοδευτικά να επιταχύνουν το βλήμα καθώς αυτό κινούνταν μέσα στην κάννη του κανονιού. Κατά τη διάρκεια δοκιμών τον Μάιο του 1944, ο V3 έφτασε σε απόσταση 88 χλμ, και δοκιμές τον Ιούλιο του 1944 έφτασε τα 93 χλμ. Από τους δυο V3 που κατασκευάστηκαν, μόνο το δεύτερο όπλο χρησιμοποιήθηκε στη μάχη. Από τις 11 Ιανουαρίου μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου του 1945, εκτόξευσε 183 βλήματα. Στόχος του πρόσφατα απελευθερωμένο Λουξεμβούργο. Αλλά αποδείχτηκε αναποτελεσματικό. Από τα 142 βλήματα που έπεσαν στη γη, ο V3 σκότωσε μόνο 10 ανθρώπους, τραυματίζοντας ακόμα 35.


2. Κανόνια Dora και Gustav


Μιας και αναφερόμαστε σε μεγάλα όπλα -και οι Ναζί σίγουρα είχαν μια λατρεία γι' αυτά- αυτά τα δυο Γερμανικά κανόνια των 31,5 ιντσών ήταν μαμούθ! Για την ακρίβεια, είναι τα μεγαλύτερα κανόνια που είδε ποτέ ο κόσμος. Το καθένα μεταφερόταν σε πολλά κομμάτια, συναρμολογούνταν και τοποθετούνταν σε μια καθορισμένη θέση, μια διαδικασία που απαιτούσε 4.000 άντρες! Οι Ναζί ανέπτυξαν ολόκληρο αντιαεροπορικό σύνταγμα για την προστασία τους, μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους στρατιώτες για τη φρουρά τους από επιθέσεις ανταρτών. Από τα δυο, μόνο ο Gustav χρησιμοποιήθηκε. Έβαλλε 42 βλήματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Σεβαστούπολης το 1942 -και η διεισδυτικότητα των τεράστιων βλημάτων του, το καθένα βάρους 4.800 κιλών, ήταν ικανά να καταστρέψουν ένα ανάχωμα πυρομαχικών που προστατευόταν από βράχο πάχους 30 μέτρων. Υπήρχαν σχέδια να εξοπλιστούν τα βλήματα με προπέλες για να φτάνουν σε απόσταση 145 χλμ.


3. Αρουραίοι που ανατινάζονταν


Μετά την πτώση της Γαλλίας, ο Τσώρτσιλ ορκίστηκε να "βάλει φωτιά στην Ευρώπη". Για το σκοπό αυτό, οι Βρετανοί μυστικοί πράκτορες ήταν εξοπλισμένοι με πολλούς συγκεκαλυμμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς που θα έκαναν ακόμη και τον James Bond να ζηλέψει -βόμβες που έμοιαζαν με σαπούνια, παπούτσια, μπουκάλια chianti, τρόμπες ποδηλάτου, βαλίτσες, ακόμα και αρουραίους!


4. Yokosuka MXY-7 Ohka


Ψάχνοντας τρόπους να βελτιώσουν την ισχύ των επιθέσεων των καμικάζι, οι Γιαπωνέζοι κατασκεύασαν το Ohka τον Σεπτέμβριο του 1944 -μια μεγάλη βόμβα που μπορούσε κάποιος να πιλοτάρει. Ήταν ένα αεροσκάφος με προπέλες, σχεδιασμένο ειδικά για τους καμικάζι, και ήταν εξοπλισμένο με μια κεφαλή ισχύος 2.643 pound. Κατά τη διάρκεια επιθέσεως, το Ohka μεταφέρονταν στο κήτος ενός Mitsubishi G4M μέχρι να φτάσουν το στόχο. Αμέσως, απελευθερωνόταν και ο πιλότος μπορούσε να γλιστρήσει όσο πιο κοντά μπορούσε στο στόχο, έθετε τις μηχανές σε λειτουργία, και η βόμβα χτυπούσε τον στόχο με απίστευτη ταχύτητα. Οι Σύμμαχοι έμαθαν άμεσα να χτυπούν τα μεταφορικά αεροσκάφη των Ohka πριν αυτά απελευθερωθούν. Αλλά σε μια τουλάχιστον περίπτωση βυθίστηκε ένα αμερικάνικο αντιτορπιλικό.


5. Σοβιετικά αντιαρματικά σκυλιά


Ενώ ο Κόκκινος Στρατός είχε νικηθεί στο Ανατολικό Μέτωπο από τη Βέρμαχτ, οι υπεύθυνοι πήραν απεγνωσμένα μέτρα, όπως τα αντιαρματικά σκυλιά. Αυτά τα σκυλιά,μπορούσαν να μεταφέρουν βόμβες σε συγκεκριμένο στόχο, να αφήσουν τη συσκευή με τα δόντια τους, και να γυρίσουν στον εκπαιδευτή τους. Δυστυχώς, ήταν σχεδόν αδύνατο τα σκυλιά να κάνουν κάτι τέτοιο, οπότε οι Σοβιετικοί απλά ... ανατίναζαν τα ίδια τα σκυλιά! Αυτά τα σκυλιά είχαν εκπαιδευτεί ότι θα έβρισκαν τροφή κάτω από τα άρματα. Έτσι, πεινασμένα και ζωσμένα με μια βόμβα, έτρεχαν προς τα άρματα. Ένας μοχλός που ήταν στερεωμένος στον σκύλο, χτυπούσε το κάτω μέρος του άρματος, καθώς το άμοιρο ζώο έμπαινε από κάτω του, ενεργοποιώντας έτσι την βόμβα. Τα σκυλιά έγιναν πολύ αποτελεσματικά και οι Ναζί άρχισαν να τα πυροβολούν όταν τα έβλεπαν. Οι Σοβιετικοί χρησιμοποίησαν πάνω από 40.000 σκυλιά και τα κατεστραμμένα γερμανικά άρματα φτάνουν τα 300.


6. Hobart’s Funnies

Στην προετοιμασία για την D-Day, οι Σύμμαχοι ανέπτυξαν πολλά παράξενα οχήματα, πολλά εκ των οποίων πήραν το όνομα τους από τον ειδικό Percy Hobart. Δείτε μερικά:

The Sherman Crab

AVRE Bobbin

AVRE Bridgelayer


7. Ruhustahl SD 1400 "Fritz X"


Με παρατσούκλι "Fritz-X", ήταν μια γερμανική βόμβα που πυροδοτούνταν από αέρος και ήταν τηλεκατευθυνόμενη. Στόχοι της ήταν βαριά οπλισμένα καράβια. Για τη ρήξη της, το βομβαρδιστικό έπρεπε να είναι ακριβώς πάνω από το στόχο, κάτι που το εξέθετε. Αποδείχτηκε τρομερό όπλο. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1943, αμέσως μετά την ιταλική ανακωχή, οι Γερμανοί έριξαν πολλές τέτοιες βόμβες στο θωρηκτό Roma, βυθίζοντας το μαζί με τους με 1.455 άνδρες του. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν για τη βύθιση του βρετανικού καταδρομικού HMS Spartan, του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Janus και του πλοίου-νοσοκομείο Newfoundland. Κατασκευάστηκαν πάνω από 2.000 Fritz-X, αλλά ρίφθηκαν μόνο 200


8. Henschel HS 293


Αυτή η τηλεκατευθυνόμενη βόμβα ήταν η πιο αποτελεσματική βόμβα του πολέμου. Αναπτύχθηκε τον Αύγουστο του 1943, και είναι υπεύθυνη για τη βύθιση της βρετανικής κορβέτας HMS Egret καθώς και πολλών ακόμα Συμμαχικών πλοίων. Προς το τέλος του πολέμου, οι Σύμμαχοι βρήκαν τρόπο να αξιοποιήσουν τις ραδιοσυχνότητες, που τους επέτρεπε να την παρεμβάλουν και να μειώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητά της.


9. Μίνι Υποβρύχια X-Class


Αρχικά Ιταλική καινοτομία, αυτά τα τεσσάρων ατόμων βρετανικά υποβρύχια μπορούσαν να φτάσουν σε απόσταση 1.200 μιλίων, σε βάθος 300 ποδιών και και να πιάσουν ταχύτητα 6 ν. κόμβων.


10. Goliath


Πήρε το παρατσούκλι "doodlebugs" από τους Συμμάχους. Ο Goliath ήταν ένας τηλεκατευθυνόμενος καταστροφέας. Αναπτύχθηκε από τους Γερμανούς το 1942 με το οποίο μετέφεραν βόμβες βάρους 165 pound στο στόχο, όπως άρματα, σχηματισμούς πεζικού, γέφυρες και κτήρια. Παράχθηκαν πάνω από 4.600 τέτοιες συσκευές, συμπεριλαμβανομένου και ενός μοντέλου που μπορούσε να μεταφέρει βόμβα βάρους 220 pound. Δυστυχώς, για τους Γερμανούς, ήταν πολύ αργά, δύσκολα στον έλεγχο και το ωφέλιμο φορτίο πάρα πολύ μικρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου