Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

10 πράγματα που επινόησαν γυναίκες!

Josephine Cochrane: Το πλυντήριο πιάτων


Η Josephine Cochrane εφηύρε το πλυντήριο πιάτων από απογοήτευση. Θύμωνε επειδή οι οικιακοί βοηθοί της συνεχώς έσπαζαν τις πορσελάνες της. Το πλυντήριο πιάτων της Cochrane χρησιμοποιούσε νερό με υψηλή πίεση και έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1886. Εκείνη την εποχή, τα περισσότερα σπίτια δεν είχαν ζεστό νερό για να δουλεύει η μηχανή, αλλά η Cochrane επέμεινε και πούλησε την ιδέα της σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Τελικά τα πλυντήρια πιάτων μπήκαν στα νοικοκυριά, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες άρχισαν να δουλεύουν.



Mary Phelps Jacob: Ο σύγχρονος στηθόδεσμος


Η Jacobs έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1914 για ένα στηθόδεσμο που υποστήριζε τα στήθη από τον ώμο και τα χώριζε σε δυο διαφορετικά σχήματα. Είχαν γίνει και παλιότερα πειράματα για στηθόδεσμους, αλλά η ιδέα της "του να χωρίζει τα στήθη" ήταν που έκανε το σχεδιασμό της μοναδικό. Πριν τα σουτιέν τα γυναικεία εσώρουχα ήταν άβολα. Με μπανέλες και χαλύβδινους ράβδους ήταν πολύ πιεστικά. ΤΟ σχέδιο της Jacobs ήταν αντιθέτως απαλό και ελαφρύ. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το σουτιέν της έγινε δημοφιλές όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από γυναίκες να σταματήσουν να αγοράζουν κορσέδες, προκειμένου να εξοικονομηθεί μέταλλο. Η Jacobs όμως είχε ήδη πουλήσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της στην Warner Brothers Corset.


Grace Hopper: BM-Harvard Mark 1


Η ναύαρχος Dr. Grace Murray Hopper είναι γνωστή ως "η μητέρα των υπολογιστών"! Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Hopper τοποθετήθηκε στο Χάρβαρντ, όπου εργάστηκε για την ανάπτυξη του IBM-Harvard Mark 1, τον πρώτο μεγάλης κλίμακας Η/Υ των ΗΠΑ. Η Dr. Hopper επινόησε επίσης τον μεταγλωττιστή (compiler), ο οποίος μετέφραζε γραμμένες γλώσσες σε κώδικα υπολογιστή. Πρότεινε τον όρο "bug" για κάποιο πρόβλημα και συνεργάστηκε στην ανάπτυξη του COBOL, το πρώτο φιλικό προς το χρήστη πρόγραμμα λογισμικού.


Mary Anderson: The Windshield Wiper


Στις αρχές του 1900 όταν έβρεχε ή χιόνιζε έπρεπε οι οδηγοί κάθε τόσο να σταματούν και να καθαρίζουν το παρμπρίζ. Η Mary Anderson έδωσε την λύση. Αν και τα αυτοκίνητα ήταν κάτι σπάνιο τότε, η Anderson πρόσεξε το πρόβλημα και το 1903 επινόησε τους υαλοκαθαριστήρες. Ήταν μια σπάτουλα σε ένα άξονα που συνδέονται με μια λαβή στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ο οδηγός απλά έπρεπε να τραβήξει τον μοχλό για να καθαρίσει το παρμπρίζ. Ο κόσμος ήταν αρχικά καχύποπτος με τους υαλοκαθαριστήρες της Anderson, πιστεύοντας ότι θα αποσπούσαν την προσοχή των οδηγών, αλλά 10 χρόνια αφού είχε κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη συσκευή, σχεδόν κάθε αυτοκίνητο χρησιμοποιούσε την εφεύρεση της. Γυναίκα ήταν και ο εφευρέτης που κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον πρώτο αυτόματο υαλοκαθαριστήρα το 1917. Ήταν η Charlotte Bridgwood και το Storm Windshield Cleaner".


Hedy Lamarr: Σύστημα Μυστικών Επικοινωνιών


Η πατέντα "Secret Communications Systems" το 1941, παραποιούσε ραδιοφωνικές συχνότητες με έναν άσπαστο κώδικα για να προστατεύσει απόρρητα μηνύματα και να μην υποκλαπούν από τον εχθρό. Η Lamarr μεγάλωσε στην Αυστραλία και παντρεύητκε έναν εκατομμυριούχο, που ήταν οπαδός του ναζισμού και πουλούσε όπλα στον Χίτλερ. Ενώ ήταν παντρεμένοι, η Lamarr έμαθε για κάποια προηγμένα όπλα, καθώς συνόδευε τον σύζυγό της σε διάφορες συναντήσεις. Άρχισε να αντιπαθεί τους ναζί και το σύζυγο της και τελικά το έσκασε στο Λονδίνο και έπειτα στις ΗΠΑ. Η συσκευή που επινόησε με τον Anthiel προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί εναντίον των ναζί, αλλά τελικά χρησιμοποιήθηκε 20 χρόνια αργότερα.


Margaret Knight: Η βασίλισσα της χαρτοσακούλας


Πριν την χαρτοσακούλα, η πρώτη εκδοχή ήταν σαν φάκελος, χωρίς επίπεδο πάτο. Η Knight δημιούργησε ένα μηχάνημα για να κόβει, διπλώνει και κολλάει τετράγωνους πάτους σε χαρτοσακούλες. Πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1871, αλλά με μήνυση εναντίον ενός συναδέλφου της που της έκλεψε την ιδέα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι "μια γυναίκα ποτέ δε θα μπορούσε να σχεδιάσει κάτι τέτοιο". Η καριέρα της Knight στις εφευρέσεις ξεκίνησε στα 12 της, όταν ανέπτυξε ένα stop-motion μηχάνημα που αμέσως σταματούσε τις βιομηχανικές μηχανές αν κάτι πιανόταν μέσα τους.


Tabitha Babbitt: Το κυκλικό πριόνι


Στις αρχές του 1800, απαιτούνταν δυο άντρες για να δουλέψουν ένα πριόνι, ένας να τραβά και ένας να σπρώχνει. Αλλά χάρη σε μια γυναίκα, η διαδικασία έγινε πολύ απλή. Το 1813, η Tabitha Babbitt δημιούργησε το κυκλικό πριόνι. Το πριόνι της Babbitt ήταν κυκλικό ώστε τα δόντια του να συνεχίζουν να κόβουν.


Stephanie Kwolek: Αλεξίσφαιρα γιλέκα


Η Stephanie Kwolek επινόησε το Kevlar, ένα σκληρό υλικό που χρησιμοποιείται στα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Για χρόνια δούλευε στο DuPont και το 1963 κατάφερε να δημιουργήσει ένα υλικό τόσο σκληρό όσο και το ατσάλι! Το Kevlar πλέον χρησιμοποιείται σε καλώδια για γέφυρες, κράνη, τακάκια φρένων, σκι και εργαλεία για κάμπινγκ.


Rachel Zimmerman: Εκτυπωτής Blissymbol


Το Blissymbol Printer είναι ένα πρόγραμμα που επινόησε μια 12χρόνη Καναδή στα μέσα του 1980. Ο εκτυπωτής της Zimmerman επιτρέπει σε άτομα με σοβαρές σωματικές αναπηρίες, όπως η εγκεφαλική παράλυση, να επικοινωνούν. Ο χρήστης καταγράφει τις σκέψεις του ακουμπώντας σύμβολα σε μια σελίδα ή σε ένα πίνακα σε μια ειδική επιφάνεια αφής και ο εκτυπωτής μεταφράζει το σύμβολο σε κάποια γλώσσα.


Bette Nesmith Graham: Διορθωτικό


Η επινόηση του διορθωτικού ήταν της Betty Nesmith Graham. Η Graham πήρε ιδέα όταν πρόσεξε ότι οι ζωγράφοι πινακίδων πρόσθεταν ακόμη ένα στρώμα χρώματος για να καλύψουν τα λάθη. Έτσι έφτιαξε την πρώτη παρτίδα της με τη χρήση ενός μπλέντερ κουζίνας. Μετά από πολύ πειραματισμό και αφού απολύθηκε επειδή σπαταλούσε πολύ χρόνο για να διανείμει τα προϊόντα της ως πειραματικά, έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1958.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου