Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Wojtek, η αρκούδα που πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο


Ο Wojtek ήταν μια περσική αρκούδα που την υιοθέτησε μια μονάδα Πολωνών στρατιωτών που εκπαιδεύονταν από τον βρετανικό στρατό στην Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η μονάδα τον μεγάλωσε όσο καλύτερα μπορούσε σαν "πιστό και φιλότιμο" στρατιώτη. Ο Wojtek ταίριαξε απόλυτα, καθώς οι πιο αγαπημένες του συνήθειες ήταν η πάλη και το να πίνει μπύρες. Όταν η μονάδα προωθήθηκε στην Ευρώπη, ο μοναδικός τρόπος να πάρουν τον Wojtek μαζί τους ήταν να τον κάνουν και επισήμως στρατιώτη.




Στην Νάπολη, ο Βρετανός Archibald Brown έπρεπε να βοηθήσει τους Πολωνούς που είχαν φτάσει από την Αίγυπτο για να πολεμήσουν τους Ναζί και τους Ιταλούς. Στην αναφορά της μονάδας λοιπόν, όταν κάλεσε τον Wojtek δεν απάντησε κανείς.

"Κοιτούσαμε τη λίστα και υπήρχε μόνο ένας, ο δεκανέας Wojtek, που δεν είχε εμφανιστεί", δήλωσε ο Brown χρόνια μετά. Έτσι λοιπόν ρώτησε τους υπόλοιπους στρατιώτες, γιατί δεν παρουσιάστηκε ο Wojtek. "Καταλαβαίνει μόνο πολωνικά και περσικά", είπε ένας χωρατατζής στρατιώτης. Προς έκπληξη του, ο Brown οδηγήθηκε σε ένα κλουβί όπου μέσα του υπήρχε μια μεγάλη καφέ αρκούδα.

Το σήμα της 22nd Artillery Support Company του 2nd Polish Corps - πηγή

Σύντομα, ο Wojtek αποδείχτηκε πως δεν ήταν μια απλή μασκότ, όταν, κατά τη διάρκεια επιθέσεων γνωστή ως η Μάχη του Monte Cassino, βοήθησε με τη δύναμη του στη μεταφορά κιβωτίων με φυσίγγια από τα οχήματα με τις προμήθειες στους στρατιώτες που μάχονταν στην πρώτη γραμμή.

Ο στρατός τίμησε τον Wojtek, τοποθετώντας τον στο επίσημο έμβλημα της μονάδας να κουβαλάει ένα βλήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου