Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο "υποβρύχιος καταρράκτης" του Μαυρίκιου


Ο Μαυρίκιος είναι νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού ανατολικά της Μαδαγασκάρης. Έχει συνολική έκταση 2.040 τετρ. χλμ. Το νησί ήταν γνωστό στους Άραβες και Ινδονήσιους ναυτικούς από τον 10ο αιώνα. Πρώτοι εγκαταστάθηκαν οι Πορτογάλοι το 1507. Το 1598, τρία πλοία από έναν Ολλανδικό στόλο με προορισμό τα νησιά των μπαχαρικών κατέληξαν στον Μαυρίκιο σε συνέχεια ενός τυφώνα. Οι ναυτικοί αυτοί έδωσαν στο νησί το σημερινό όνομά του για να τιμήσουν τον πρίγκηπα Μαυρίκιο του Νασάου, κυβερνήτη και κληρονόμο των Κάτω Χωρών.



Το 1638, οι Ολλανδοί ίδρυσαν την πρώτη μόνιμη αποικία. Το 1715, οι Γάλλοι κατέλαβαν τον Μαυρίκιο και τον μετονόμασαν σε Ιλ ντε Φρανς (δηλ. το νησί της Γαλλίας). Κατά τους Ναπολεόντειους πολέμους (1803-1815), το νησί έγινε στόχος των Βρετανών, οι οποίοι προσπάθησαν να το καταλάβουν. Οι Γάλλοι παρέδωσαν το νησί μετά από μία απόβαση των Βρετανών. Η επίσημη παράδοση του νησιού στο βρετανικό στέμμα έγινε το 1810. Με τη βρετανική κυριαρχία, το όνομα του νησιού επανήλθε ως Μαυρίκιος.

Στη νοτιοδυτική άκρη του νησιού υπάρχει μια καταπληκτική ψευδαίσθηση. Όταν κάποιος δει από ψηλά, η απορροή της άμμου και της λάσπης δημιουργεί την εντύπωση ενός "υποβρύχιου καταρράκτη".


Δείτε και την εικόνα από το Google Maps, που είναι το ίδιο δραματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου