Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί οι πειρατές φορούσαν επικαλύμματα ματιού;


Το γεγονός ότι πολλοί πειρατές φορούσαν επικάλυμμα ματιού (eye patch) δεν έχει να κάνει με το ότι τους έλειπε ένα μάτι, αλλά με το ότι έπρεπε να μπορούν να δουν καλά, τόσο πάνω στο κατάστρωμα, όσο και κάτω στα αμπάρια.



Ο Jim Sheedy, ένας οφθαλμίατρος και διευθυντής του Vision Performance Institute στο Pacific University του Όρεγκον, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι ενώ το μάτι προσαρμόζεται γρήγορα από το σκοτάδι στο φως, μελέτες έδειξαν πως μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 25 λεπτά για να προσαρμοστεί από το φως στο σκοτάδι.

Οι πειρατές συχνά πήγαιναν από το κατάστρωμα στα αμπάρια, από το φως στο σκοτάδι, και ο Sheedy λέει πως οι έξυπνοι, "φορούσαν ένα επικάλυμμα στο ένα μάτι για να μην δέχεται το φως". Στο αμπάρι, μετέφεραν το επικάλυμμα στο άλλο μάτι.

Δεν υπάρχουν πηγές για το ποιος πειρατής το εφάρμοσε πρώτος.

Οι γνωστοί MythBusters έκαναν ένα πείραμα το 2007 και απέδειξαν πως το επικάλυμμα "δουλεύει". Ένα στρατιωτικό εγχειρίδιο πιλότων αναφέρει, "Ακόμη και αν φως πέσει στο ένα μάτι, το άλλο θα διατηρήσει την προσαρμογή του στο σκοτάδι, αν είναι προστατευμένο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου