Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Midlina: Περπατήστε στα χνάρια των θεών και δρασκελίστε δύο τεκτονικές πλάκες


Η Ισλανδία σιγά-σιγά χωρίζεται στα δυο.
 
 

Με ρυθμό 2,5 εκατοστών το χρόνο, το Ρήγμα του Μέσου Ατλαντικού απομακρύνει την βορειοαμερικάνικη από την Ευρασιατική πλάκα. Ενώ κυρίως αυτό συμβαίνει βαθιά μέσα στον πυθμένα του ωκεανού, στην Ισλανδία το ρήγμα -μια μεγάλη τεκτονική πλάκα που βρίσκεται ανάμεσα στην Βόρειο Αμερική και την Ευρασία- διατρέχει το νησί ακριβώς στη μέση. Μπορεί κανείς να δει μια μεγάλη σχισμή που διατρέχει τη γη και τα πετρώματα διασπώνται στη μέση.

Στο απόκοσμο, εξωπραγματικό τοπίο των τεράστιων πεδία λάβας της χερσονήσου Reykjanes, η γέφυρα "Leif the Lucky" διασχίζει ένα από αυτά τα ανοίγματα που δημιουργούνται από το ρήγμα. Η γέφυρα πήρε το όνομα της από τον διάσημο εξερευνητή Leif Ericson, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο πρώτος Ισλανδός να πάτησε το πόδι του στην Βόρεια Αμερική πριν από 2.000 χρόνια. Είναι επίσης ένα σύμβολο που συνδέει δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, το νέο κόσμο και τον παλιό.


Στο μέσο της γέφυρας, υπάρχει μια πινακίδα με την εξής επιγραφή: "Midlina, In the footsteps of the gods", (Midlina: στα χνάρια των θεών) και αποτελεί όριο ανάμεσα στις δυο πλάκες, την Ευρασιατική και την βορειοαμερικάνικη. Στις δυο πλευρές αναγράφεται: "Καλώς ήρθατε στην Αμερική" και "Καλώς ήρθατε στην Ευρώπη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου